Slané makové pečivo
Slané makové pečivo

Zemiakovo-makové drobné pečivo

Jana Štrbková, Veronika Lucáková
mesačník Varecha, 21. decembra 2023
Zemiakovo-makové drobné pečivo
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
50 ks
porcií
30 minút
príprava
10-15 minút
na 180 °C

Suroviny

200 g
500 g
50 g celý
1 ks
2 PL
1,5 PL
Na potretie:
1 ks
2 PL
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Zemiaky uvaríme v šupke, olúpeme a prelisujeme. Vychladnuté ich spojíme s múkou, makom, vajcami a so škrobom. Ochutíme soľou, korením, nastrúhaným muškátovým orieškom.

  2. 2

    Všetko spolu premiesime na pracovnej doske. Podľa potreby pridáme ešte trochu múky, aby sa cesto nelepilo.

  3. 3

    Rúru vyhrejeme na 180 °C. Cesto rozdelíme na tri časti a každú potom rozvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie na hrúbku 3 mm. Formičkou vykrajujeme rôzne tvary.

  4. 4

    Žĺtok rozmiešame s 2 PL vody, potrieme jednotlivé keksy, posypeme makom a môžeme aj hrubou soľou. Pečieme vo vyhriatej rúre 10 – 15 minút.

Diskusia k receptu