Makové pečivo
Makové pečivo

Krehké makové slimáky fotorecept

luclup - fotkaluclup, 10. decembra 2017
Krehké makové slimáky (fotorecept)
Foto: luclup

Skúsila som upiecť druh suchého pečiva, ktorý sme doma ešte nepiekli. Keďže ja aj manžel sme makoholici, tak voľba bola jasná. A výsledok? Výborné, s výraznou makovou chuťou. Dá sa to upiecť aj s orechovou plnkou, také musia byť tiež super.

75
porcií
3x25 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
250 g
3 PL
180 ml
1 ks
Náplň:
150 g
1 PL
4 PL
1 ČL
60 g (mliečna)
1 - 2 PL (iný)
100 ml
Na posyp:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do misy dáme hladkú múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva, maslo, práškový cukor, kyslú smotanu a vypracujeme kompaktné cesto. Zabalíme ho do fólie a dáme do chladničky. Zatiaľ pripravíme plnku.

    Krehké makové slimáky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Náplň pripravíme tak, že najprv dáme do misy mletý mak, vanilkový cukor, práškový cukor a mletú škoricu. Potom v mlieku roztopíme čokoládu a vlejeme to do misy k ostatným surovinám. Premiešame, pridáme lekvár, opäť premiešame a vyberieme cesto z chladničky.

    Krehké makové slimáky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto rozdelíme na polovicu. Najprv vyvaľkáme prvú časť na plát s rozmermi 40 x 30 cm, natrieme na to polovicu náplne a zrolujeme. To isté urobíme s druhou časťou cesta a zvyškom náplne. Rolky dáme do chladničky aspoň na hodinu (pokojne aj dlhšie, čím tuhšie cesto a náplň, tým sa potom bude ľahšie krájať).

    Krehké makové slimáky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po hodinke vyberieme rolky z chladničky a krájame kolieska cca 0,5 - 1 cm hrubé najlepšie so zúbkovaným nožom. Doma u našich máme ešte nôž od mojej babky, Made in Czechoslovakia (: Po toľkých rokoch je stále ostrý a krájalo sa mi s ním najlepšie.

    Krehké makové slimáky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Kolieska ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie reznou stranou nadol. Vrch posypeme troškou trstinového cukru a dáme piecť.

    Krehké makové slimáky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pečieme na 180 °C asi 25 minút do zlatohneda. Vyšlo mi to na 3 plechy, tak 3 x 25 minút do zlatohneda. Koláčiky sú krehké a nám veľmi chutia. Vyšlo cca 75 slimáčikov. Tak dúfam, že sa zapáčia aj Vám (:

    Krehké makové slimáky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A náš fešák na záver. Dnes vyšlo slnko, tak ho niet. No včera s nami leňošil celý deň (:

    Krehké makové slimáky (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Povedený receptík, zvlášť plnka sa vyviedla! Poznať maminu školu, milá Luci. Jsi šikulka!! Montík si to užívá, jak může, je zlatý!
Slimáky sú výborné, krehké a tá maková plnka nemá chybu.Aj manželovi veľmi chutia. Darmo, Lucka si moje šikovné dievčatko ♡♡♡