Makové pečivo
Makové pečivo

Krehké makové slimáky fotorecept

luclup - fotkaluclup, 10. decembra 2017
Krehké makové slimáky (fotorecept)
Foto: luclup

Skúsila som upiecť druh suchého pečiva, ktorý sme doma ešte nepiekli. Keďže ja aj manžel sme makoholici, tak voľba bola jasná. A výsledok? Výborné, s výraznou makovou chuťou. Dá sa to upiecť aj s orechovou plnkou, také musia byť tiež super.

75
porcií
3x25 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
250 g
3 PL
180 ml
1 ks
Náplň:
150 g
1 PL
4 PL
1 ČL
60 g (mliečna)
1 - 2 PL (iný)
100 ml
Na posyp:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do misy dáme hladkú múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva, maslo, práškový cukor, kyslú smotanu a vypracujeme kompaktné cesto. Zabalíme ho do fólie a dáme do chladničky. Zatiaľ pripravíme plnku.

    Krehké makové slimáky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Náplň pripravíme tak, že najprv dáme do misy mletý mak, vanilkový cukor, práškový cukor a mletú škoricu. Potom v mlieku roztopíme čokoládu a vlejeme to do misy k ostatným surovinám. Premiešame, pridáme lekvár, opäť premiešame a vyberieme cesto z chladničky.

    Krehké makové slimáky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto rozdelíme na polovicu. Najprv vyvaľkáme prvú časť na plát s rozmermi 40 x 30 cm, natrieme na to polovicu náplne a zrolujeme. To isté urobíme s druhou časťou cesta a zvyškom náplne. Rolky dáme do chladničky aspoň na hodinu (pokojne aj dlhšie, čím tuhšie cesto a náplň, tým sa potom bude ľahšie krájať).

    Krehké makové slimáky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po hodinke vyberieme rolky z chladničky a krájame kolieska cca 0,5 - 1 cm hrubé najlepšie so zúbkovaným nožom. Doma u našich máme ešte nôž od mojej babky, Made in Czechoslovakia (: Po toľkých rokoch je stále ostrý a krájalo sa mi s ním najlepšie.

    Krehké makové slimáky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Kolieska ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie reznou stranou nadol. Vrch posypeme troškou trstinového cukru a dáme piecť.

    Krehké makové slimáky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pečieme na 180 °C asi 25 minút do zlatohneda. Vyšlo mi to na 3 plechy, tak 3 x 25 minút do zlatohneda. Koláčiky sú krehké a nám veľmi chutia. Vyšlo cca 75 slimáčikov. Tak dúfam, že sa zapáčia aj Vám (:

    Krehké makové slimáky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A náš fešák na záver. Dnes vyšlo slnko, tak ho niet. No včera s nami leňošil celý deň (:

    Krehké makové slimáky (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

5 komentárov k receptu
Povedený receptík, zvlášť plnka sa vyviedla! Poznať maminu školu, milá Luci. Jsi šikulka!! Montík si to užívá, jak může, je zlatý!
Slimáky sú výborné, krehké a tá maková plnka nemá chybu.Aj manželovi veľmi chutia. Darmo, Lucka si moje šikovné dievčatko ♡♡♡
No tééda...Vy sa ale máte.Jeden recept lepší ako druhý.Aj my sme makoholici,okrem Naty,ale dá sa tam použiť aj iná plnka.Chválim Lucinka,a samozrejme ukladám.Páá

Pridaj komentár k receptu: