Bryndzové tyčinky

Zemiakovo-bryndzové tyčinky

Autor receptu: janikbj

Pomaly a (ne)nápadne sa zvianočnieva a u nás je popri xy druhoch sladkého pečiva vždy vítané aj niečo slané :) Natrafila som na tento recept a generálka dopadla na výbornú, takže nech sa páči inšpirácia na Vianoce, Silvester alebo len tak, večer ku telke.

30 minút
príprava
10 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Recept je z knihy hrčekových receptov, preto neudávam množstvo na hmotnosť. Každopádne, nie je tu veľmi čo pokaziť (dokonca som musela dosýpať múku a mala som len hrubú a aj tak vyšli výborne). Balenie bryndze má 125 g, maslo veľké 250 g. Hrnček má objem 250 ml.
  2. Uvarený zemiak si postrúhame na jemno, vidličkou ho zmiešame s 2/3 balenia bryndze. V poháriku si vidličkou rozmiešame vajíčko, necháme si z neho asi za 1PL na potretie cesta (môžete na to použiť aj celé vajíčko, ale bude ho zbytočne veľa a to je pre mňa plytvanie surovinami :) ) Vajíčko, nakrájané maslo, soľ a múku s práškom do pečiva vmiešame do bryndzovo-zemiakovej zmesi. Rukou vymiešame vláčne cesto. Ak je treba, pridáme viac múky. Snažíme sa pracovať rýchlo, lebo cesto bude mäknúť od roztápajúceho sa masla.
  3. Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 1cm, potrieme ho odloženým rozhabarkovaným vajíčkom, do ktorého sme pridali trošku červenej papriky a soli. Posypeme drvenou rascou. Radielkom alebo krájačom na pizzu nakrájame tyčinky, ktoré prenášame na plech s fóliou na pečenie (príp. vymastený a múkou vysypaný plech). Pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov asi 10-15 minút, treba sledovať, kedy sú paličky pekne zlatisté zhora aj zdola. Necháme vychladnúť na plechu, čerstvé sú krehké, zle sa s nimi manipuluje.
  4. Uvedená dávka je na 1 plech, paličky rastú do výšky, takže nie je nutné dávať ich ďaleko od seba. Na fotke je 1 dávka po 2 náletoch manžela a dieťaťa. Ak chcete paličky viac chrumkavé, treba vyvaľkať na tenšie. Takto sú zvonku chrumkavé, ale vnútri pekne vláčne. Skladujeme len prikryté utierkou, aby nezmäkli.