Zemiakové placky

tikadielko - fotkatikadielko, 8. novembra 2010

Postup

  1. 1

    Ošúpané zemiakyy nastrúhame na strúhadle alebo rozmixujeme v mixéri .

    Zemiakové placky - obrázok 1
  2. 2

    Roztlačíme cesnak pokrájame cibulu a pridáme s ostatnými surovinami ku zemiakom a dobre premiešame. Ked pridáte strúhanku placky sú chrumkavejšie škoda že si nemôžte stých mojich odchrumknúť...

    Zemiakové placky - obrázok 2
  3. 3

    Zoberieme si menšiu naberačku a robíme placky na rozpálenom oleji.Ja používam velmi málo oleja.Osmažíme z oboch strán,ked sú červenučké vyberieme a položíme na servítky odkapkať .

    Zemiakové placky - obrázok 3
  4. 4

    Raz som si potrela placku tatárskou omáčkou dala som si na nu ešte kyslú kapustu preložila a ked som sa zahryzla už som nevedela prestať kým nezmizli všetky placky :D Potom som to vyskúšala aj s kyslou smotanou a tiež mnamka.Moja najoblúbenejšia špecialitka ktroej sa neviem dojesť :-D

Diskusia k receptu

bobarka
vynikajúce,voňajú až sem.Tiež vynikajúci základ pre dobrý žlčníkový záchvat.
dorisa
@bobarka , my budeme mať všetci do konca roka po 100 kg. Také dobroty, ako nám tu ponúkajú sa nedajú jednoducho odignorovať.
enerrgizer
jednoduché a výborné..zvyknem zo zemiakov vytlačiť šťavu a pridávam trošku mlieka, sú tiež chrumkavé...
meryla333
moja dcera placky zbozňuje.keď zbadala na zahrade vykopané zemiaky tak povedala "Bože kolko placky", vyskusame aj tvoj recept
andulka2
Placky sú jemnejšie, ak postrúhané zemiaky necháme chvíľu postáť, potom vytlačíme, vodu odmeriame a nahradíme mliekom. Je to vhodnejšie aj pre tých, ktorým škodí škrob, napr.: diabetici
kopretina
Brambory strouhám půl najemno, půl nahrubo, ty kraje jsou potom takové střapaté a křupavé. Vodu nechávám, míchám hladkou mouku se strouhankou, jinak stejné - vejce, pepř, česnek, majoránka, kmín. Cibuli nedávám.
marianne69
Jooj,toto je velka dobrota:)))veru davno sme ich nerobili...:-(((to sa musi napravit....
hannah22
och toľko dobrôt ale aj inšpirácia na tento týždeň, dííík ...:)))
coldbery
Dnes som sa nastála pri langošoch a nabudúce budem pri plackách...vôňu cítiť až tu....mňamky...:-)))
evanaaa
placky zjem len tak, nepotrebujem ic chuť miešať s inými. Cibuľu som ani ja nedávala, ale ako som ochutnala na vinobraní, tak už ich budem len tak robiť: nadrobno pokrájanú cibuľku si osmažíme dočervena a potom ( bez oleja) pridáme do cesta na placky. Chuť cibule tam pasuje, je to výborné.
janger
Tu krasnu vonu si viem nazivo predstavit! Dakujem za pripomenutie. A tiez aj ostatnym za vase dobre rady...
duschko
Zemiakove placky mozem na vsetke sposoby. Ci uz su plnene kyslou kapustou, restovanou pecienkou, alebo dusenym bravcovym maskom. No aj tak najradsej mam len ciste., do chrumkava vypecene.
bozulka
Placky robievam tak ako píše @duschko , alebo pridám na malé kocky opečenú slaninku alebo údené mäsko,alebo jemne podusené huby podľa toho na aké mám chuť.Je veľa spôsobov a všetky sú výborné...
gitak
Placky robievam, ale nikdy nie s cibulou. Vyskusam to.Rada skusam nove recepty. Dakujem
modrykamen
Prepáčte, už som starší ako mladší, ale odkedy české slovo placka je spisovné na Slovensku? Nie náhodou posúch, haruľa, baba?
jatanika
@modrykamen , no minimálne 30 rokov ... ja som o inom názve na toto jedlo ako dieťa nepočula ... a ak bolo cesto pečené na plechu vcelku, bol to u nás gugeľ ... žiadna baba ani haruľa :-))
matzuz
a práve pred hodinou sme si to zrobili a pochutnali na nich. Boli fajnučké.
jozka2
no vazeny ak to budete volat cisto vychodniarsky nalecniky tak nebudete mat so slovencinou problemy aky kraj taky mrav niekde harula niekde placky

Zaujímavé video z archívu TV Varecha