Foto: pusta
Toto sú veľmi chutné zemiakové pampúšiky bez múky, ktoré sa pečú v rúre, nevyžadujú takmer žiadnu prácu, sú jednoduché a z mála surovín, na Zobraziť celý popisToto sú veľmi chutné zemiakové pampúšiky bez múky, ktoré sa pečú v rúre, nevyžadujú takmer žiadnu prácu, sú jednoduché a z mála surovín, na povrchu chrumkavé vo vnútri mäkkučké, sú ľahučké a nadýchané, výborné a vláčne za tepla i za studena, dajú sa rôzne ochutiť, podávajú sa bud samostatne alebo sú skvelou prílohou k rôznym jedlám.
príprava
na 220 °C
Suroviny
4 ks veľké |
|
2 PL čerstvé |
|
1 PL studené plnotučné |
|
1 ks |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti čerstvo mleté |
|
podľa potreby |
|
na vymazanie jenskej misy/plechu |
|
Postup
-
1
Očistené zemiaky som pokrájala na kocky, uvarila v neosolenej vriacej vode do mäkka, scedila, aby odkvapkali dobre z vody,...
-
2
...dala som ich do misy a ešte za horúca som ich pretlačila na kašu, ktorú som nechala trocha vychladnúť,
-
3
...do vlažnej kaše som vmiešala maslo,...
-
4
....osolila som ju a okorenila čerstvo mletým čiernym korením,...
-
5
...pridala som studené mlieko, premiešala,...
-
6
...pridala som vajce a ...
-
7
...a dobre vmiešala do kaše,...
-
8
...z tejto masy som do olejom jemne vymastenej jenskej misy polievkovou lyžicou dala kôpky, ktoré som vlhkými dlaňami sploštila a uhladila do kruhu o priemere asi 5 cm asi 0,5 cm vysokého,...
-
9
...vložila som piecť do rúry vyhriatej na 220 stupňov C, piekla som ich 30 minút, kým nezískali na povrchu peknú zlato - hnedú chrumkavú kôrku, počas pečenia pekne naskočili, sú ľahučké a nadýchané, vo vnútri mäkkučké , šťavnaté a vláčne, možno ich ochutiť čímkoľvek, tiež pridať do nich údenú slaninku, rôzne bylinky a iné, môžu sa podávať samostatne na hladko, alebo posypané syrom, potreté smotanou, sú výbornou prílohou k polievkam, pečeným mäsám, jedlám na šťave, k rôznym omáčkam a pod. Recept bol uverejnený včera na Nosalty, zaujal ma, lebo je bez múky a pampúšiky sa nevyprážajú, ale pečú v rúre, môžu sa piecť i na plechu bez tuku alebo vystlanom pečiacim papierom, recept som vyskúšala, rada som sa o dobrý recept podelila s vami, je jednoduchý čo do spracovania i množstva surovín a pomerne rýchlo hotový, navyše variabilný a veľmi chutný.
včera som ich však podávala ako prílohu k pečenému mäsku k nedeľnému obedu a boli výborné, každému veľmi chutili :-)
išli na dračku.
mne sa páčil ten nápad bez múky a že sa piekli v rúre, nemusela som ich vyprážať, zatiaľ som uvarila skvelú ovocnú kašu k mäsku.
dakujem za peknú pochvalu.
www.google.com/search?q=pomme+duchesse&tbm=isch&am...
až na to, že pomme duchése majú iné zloženie cesta, iný postup v príprave cesta ako tieto zemiakové pampúšiky a pečú sa pri inej teplote.
pozrite si recepty na pomme duchése
pomme duchése majú iné zloženie cesta, iný pracovný postup, to nie je len konečný efekt, je to iný recept ako tento recept na jednoduché zemiakové pampúšiky pečené v rúre.
ty sa musíš sama rozhodnúť, čo chceš upiecť.
pozri si tento recept a recepty na pomme duchésse a zistíš spomínané rozdiely medzi pampúšikmi a princezninými zemiakmi.
poteší ma, ak vyskúšaš tento recept a zaradíš ho jedálnička, garantujem ti, že budeš veľmi spokojná :-)))
dakujem ti za pochvalu receptu.
- 1 kg zemiakov
- 120 g mäkčené maslo nakrájame na kúsky
- 2 celé vajcia
- 2 žĺtky
- Soľ, korenie, muškátový oriešok
Či tam dáte maslo+mlieko alebo smotanu alebo mlieko+olej,vždy z toho stvoríte pom´duchesse.Tam je záludná akurát technológia;treba zabudnúť na rozmixovanie uvarených zemiakov,lebo výsledkom bude nový druh gleja.Treba zemiaky pretlačiť cez pasírovač a ak ho nemáte,tak po dobrom rozšťuchaní pretlačte hmotu cez sitko (kvôli hrudkám) a tak naplňte cukrárenské vrecko.Nič na tom nie je.
1/3 šálky (80 g) masla
1 vajce
5 žĺtky
muškátový oriešok
soľ a korenie
jamajské korenie
Ani moja stará mama nepripúšťa,že sa dá robiť kysnuté cesto bez
vajec...a dá sa.Aj recepty tu na vareche sú toho dôkazom.Takže to zloženie môže byť rôzne...je to o tom,aké vám bude chutiť.
ak nevieš francúzsky, nevadí, stlač si: preložiť do slovenčiny. pozri tabuľku na pravej strane myši, tak tam, potom stlač na ľavej strane myši: "preložiť" a preklad je celkom slušný.
chefsimon.lemonde.fr/pommes-duchesse.html...
www.meilleurduchef.com/cgi/mdc/l/fr/recette/pomme-duchesse.htm...
www.audreycuisine.fr/2014/03/pommes-duchesse-maison/...
snád vám pomôžu linky vyššie.
mám iný názor ako vy na francúzsku kuchyňu. aj ju robím totiž.
toto je jednoduchý recept a iný ako recept na pomme duchése.
prepáčte, nepotrebujem žiť, z tohoto jediného receptu, napísala som, že je variabilný, mám nafotených veľmi veľa receptov a rôznych, sú už aj spracované.
prosím, neurážajte!!!
nepovedala som, že len ja sama varím aj francúzsku kuchyňu, na rozdiel od vás.
každý jeden, kto ju varí a vyzná sa v nej aj v praxi, každý jeden nezávisle na mne vám povie, že je nie ľahká, je zložitá, je náročná na prípravu a postupy, ktoré je treba dodržať i zložením surovín, a pestrá, nedá sa zamieňať s ničím a je osobitného zreteľa.
nedá sa naučiť raz dva, alebo púhým prečítaním niekoľkých receptov.
tak ju, prosím , neporovnávajte s týmto mojim obyčajným a jednoduchým receptom, nemá s ňou nič spoločného.
osobne by som si to nikdy nedovolila.
dakujem.
recept, ktorý som zadala, nie je receptom na pomme ducheése v žiadnom prípade.
prosím, rešpektujte to!!!
dakujem.
A pani @pusta , zabudla ste recept "zatagovat" do bezlepkovych... Sup-sup napravit, nech je vyhladatelny....
dala som tágy na bezlepkové, ak totam nie je, nie je to moja chyba., takže bez obáv.
môžeš použiť aj obyčajný plech vystlaný pečiacim papierom a pôjde to tiež šikovne.
je to lacné a dobré.
dakujem ti za pochvalu.
ja by som teraz volila radšej ten plech, však pridám aj recept, kde sú tieto pampúšiky ako príloha a uvidíš sám, že sú dobre odlepené a nie sú pripálené, ten dojem tu vzniká zafarbením misy.l
a pridala strúhaný parmezán...
aj mne sa tento páčil, tiež by som ho použila :-)
ty si ho ešte vylepšila, super.
dakujem ti za odpoved.
poteší ma, ak spravíš aj ty :-)
určite ťa nesklame, to ti garantujem.
ak milujete zemiaky, prídete si na svoje.
dakujem za pochvalu.
no to je super!!!
prajem ti, aby sa ti recept vydaril a najmä, aby chutil.
som rada, že vyskúšaš :-)
dakujem za pochvalu receptu.
chybu opravím, v texte postupu je to správne.
4-5 žĺtky
soľ
biele korenie
muškátový oriešok
A tak ako píše @tatranocka rozdiely zanedbateľné.Tiež končím túto debatu.
každopádne pampúšiky dopadli super, sú mäkkučké, možno trochu nedopečené, lebo som už bola hladná, tak som ich vytiahla skôr z rúry :)
foto som nevidela, tvoj link sa nedal otvoriť, skús poslať cez @redakciu fotku.
netuším, kde zmizla tvoja správa, však bola k receptu.
dakujem za tvoju milú odozvu.
nuž čože, niekto rád aj takéto svetlejšie, my chrumkavejšie :-)
podstatné je že chutili, nevadí, že si nevydržala DDD
ešte raz dakujem za skvelú správu aj nádherné foto.
poteší ma to :-)
súhlasím s tebou, máš pavdu. uvidíš ich aj na tanieri servírované :-))))
tu mi nešlo o prezentáciu, išlo mi o recept.
dakujem za komentár.
as sa teraz ja budem učiť od teba vkladať fotky, vedela som to, žiaľ ajzabudla.
niet za čo dakovať., naozaj, rado sa stalo.
to ja dakujem tebe za dobré správy a nádherné foto.
zrejme im uniklo, že v poslednom bode postupu píšem, že som prevzala čerstvý recept z Nosalty , ja som ho len spravila a posunula varecháčom, ktorí majú o dobrý lacný recept záujem a mimochodom, tam sa to považuje za jednoduchý chutný sedliacky recept a nič honosného, ako sa tu snažia úplne od veci porovnať obyčajný sedliacky recept s luxusným.
nesnaž sa ich pochopiť, to h´je úplne zbytočné, vždy sa takí nájdu, ktorým nejde o recept.
pokiaľ ide o tento recept, napáísala som odkiaľ som ho prevzala a je bez múky.
iste máš pravdu v tom, že tie s múkou sú rôzne, líšia sa v maličkostiach, základ je rovnaký a dajú sa z nich pripraviť rôzne dobroty od pampúšikov, cez placky, lokše, zemiakové lángoše, rôzne pagáče, zemiakové koláče a podobne, v tomto s tebou rada súhlasím.
dakujem ti za pochvalu a 5*