Zemiakové pampúšiky pečené v rúre fotorecept

pusta - fotkapusta, 25. mája 2015
Zemiakové pampúšiky pečené v rúre (fotorecept)
Foto: pusta

Toto sú veľmi chutné zemiakové pampúšiky bez múky, ktoré sa pečú v rúre, nevyžadujú takmer žiadnu prácu, sú jednoduché a z mála surovín, na Zobraziť celý popisToto sú veľmi chutné zemiakové pampúšiky bez múky, ktoré sa pečú v rúre, nevyžadujú takmer žiadnu prácu, sú jednoduché a z mála surovín, na povrchu chrumkavé vo vnútri mäkkučké, sú ľahučké a nadýchané, výborné a vláčne za tepla i za studena, dajú sa rôzne ochutiť, podávajú sa bud samostatne alebo sú skvelou prílohou k rôznym jedlám.

60 minút
príprava
30 minút
na 220 °C

Suroviny

4 ks veľké
2 PL čerstvé
1 PL studené plnotučné
1 ks
podľa chuti
podľa chuti čerstvo mleté
podľa potreby
 na vymazanie jenskej misy/plechu




Postup

  1. 1

    Očistené zemiaky som pokrájala na kocky, uvarila v neosolenej vriacej vode do mäkka, scedila, aby odkvapkali dobre z vody,...

    Zemiakové pampúšiky pečené v rúre (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...dala som ich do misy a ešte za horúca som ich pretlačila na kašu, ktorú som nechala trocha vychladnúť,

    Zemiakové pampúšiky pečené v rúre (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...do vlažnej kaše som vmiešala maslo,...

    Zemiakové pampúšiky pečené v rúre (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ....osolila som ju a okorenila čerstvo mletým čiernym korením,...

    Zemiakové pampúšiky pečené v rúre (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...pridala som studené mlieko, premiešala,...

    Zemiakové pampúšiky pečené v rúre (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...pridala som vajce a ...

    Zemiakové pampúšiky pečené v rúre (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...a dobre vmiešala do kaše,...

    Zemiakové pampúšiky pečené v rúre (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...z tejto masy som do olejom jemne vymastenej jenskej misy polievkovou lyžicou dala kôpky, ktoré som vlhkými dlaňami sploštila a uhladila do kruhu o priemere asi 5 cm asi 0,5 cm vysokého,...

    Zemiakové pampúšiky pečené v rúre (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...vložila som piecť do rúry vyhriatej na 220 stupňov C, piekla som ich 30 minút, kým nezískali na povrchu peknú zlato - hnedú chrumkavú kôrku, počas pečenia pekne naskočili, sú ľahučké a nadýchané, vo vnútri mäkkučké , šťavnaté a vláčne, možno ich ochutiť čímkoľvek, tiež pridať do nich údenú slaninku, rôzne bylinky a iné, môžu sa podávať samostatne na hladko, alebo posypané syrom, potreté smotanou, sú výbornou prílohou k polievkam, pečeným mäsám, jedlám na šťave, k rôznym omáčkam a pod. Recept bol uverejnený včera na Nosalty, zaujal ma, lebo je bez múky a pampúšiky sa nevyprážajú, ale pečú v rúre, môžu sa piecť i na plechu bez tuku alebo vystlanom pečiacim papierom, recept som vyskúšala, rada som sa o dobrý recept podelila s vami, je jednoduchý čo do spracovania i množstva surovín a pomerne rýchlo hotový, navyše variabilný a veľmi chutný.

    Zemiakové pampúšiky pečené v rúre (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

redakcia
Upozornenie: Vzhľadom na to, že pod receptami tejto autorky vznikajú dlhodobo hádky, urážky, osobné spory, budú všetky komentáre, ktoré nesúvisia s receptom, bez upozornenia odstránené.
tinca
@pusta šikovný nápad a chutili by mi aj samé len s bylinkovým čajíkom, alebo so zakysankou.
pusta1
@tinca , celkom iste áno, aj mne by chutili také hladké samostatne len so zakysankou, jogurtom alebo s čajom.
včera som ich však podávala ako prílohu k pečenému mäsku k nedeľnému obedu a boli výborné, každému veľmi chutili :-)
išli na dračku.
mne sa páčil ten nápad bez múky a že sa piekli v rúre, nemusela som ich vyprážať, zatiaľ som uvarila skvelú ovocnú kašu k mäsku.
dakujem za peknú pochvalu.
pusta1
@tatranocka , pekný link
až na to, že pomme duchése majú iné zloženie cesta, iný postup v príprave cesta ako tieto zemiakové pampúšiky a pečú sa pri inej teplote.
pozrite si recepty na pomme duchése
pusta1
@violeta , nedaj sa pomýliť.
pomme duchése majú iné zloženie cesta, iný pracovný postup, to nie je len konečný efekt, je to iný recept ako tento recept na jednoduché zemiakové pampúšiky pečené v rúre.
ty sa musíš sama rozhodnúť, čo chceš upiecť.
pozri si tento recept a recepty na pomme duchésse a zistíš spomínané rozdiely medzi pampúšikmi a princezninými zemiakmi.
pusta1
@klaudia968 , som rada, že tebe sa tieto moje jednoduché zemiakové pampúšiky páčia :-)))
poteší ma, ak vyskúšaš tento recept a zaradíš ho jedálnička, garantujem ti, že budeš veľmi spokojná :-)))
dakujem ti za pochvalu receptu.
pusta1
@violeta , ešte ti chcem dať do pozornosti, ak si sa rozhodla pre dekoratívnu prílohu princezniny zemiaky, potom nerob cesto podľa môjho receptu, nevydarili by sa ti, viem to s určitosťou, lebo už som robila princeznine zemiaky podľa francúzskeho receptu, vrelo ti odporúčam v tom prípade zásadne francúzsky recept i odlišný postup podľa francúzskeho receptu.
violeta
Ďakujem @pusta1 , naozaj ma tá zemiaková príloha, ktorá je v linku od @tatranocka , zaujala a určite ju vyskúšam, nájdem si teda originál recept v angličtine, lebo francúžtinu nezvládam, ďakujem ti za upozornenie na nevhodnosť tvojho receptu na tento typ prílohy.
tatranocka
@pusta to sú tak nepatrné rozdiely,že nestoja za reč.Napr.:
- 1 kg zemiakov
- 120 g mäkčené maslo nakrájame na kúsky
- 2 celé vajcia
- 2 žĺtky
- Soľ, korenie, muškátový oriešok
Či tam dáte maslo+mlieko alebo smotanu alebo mlieko+olej,vždy z toho stvoríte pom´duchesse.Tam je záludná akurát technológia;treba zabudnúť na rozmixovanie uvarených zemiakov,lebo výsledkom bude nový druh gleja.Treba zemiaky pretlačiť cez pasírovač a ak ho nemáte,tak po dobrom rozšťuchaní pretlačte hmotu cez sitko (kvôli hrudkám) a tak naplňte cukrárenské vrecko.Nič na tom nie je.
pusta1
@tatranocka , tie rozdiely na tieto pampúšiky a na pomme ducheése sú zásadného charakteru, netreba ich podceňovať, viem o čom hovorím.
tatranocka
Recept z fr. stránky:2 libry (1 kg) zemiaky
1/3 šálky (80 g) masla
1 vajce
5 žĺtky
muškátový oriešok
soľ a korenie
jamajské korenie
Ani moja stará mama nepripúšťa,že sa dá robiť kysnuté cesto bez
vajec...a dá sa.Aj recepty tu na vareche sú toho dôkazom.Takže to zloženie môže byť rôzne...je to o tom,aké vám bude chutiť.
pusta1
@violeta , pridám ti niekoľko linkov na recepty na pomme ducheése, môžeš si z nich vybrať, je tam podrobný ppostup i podrobné zloženie cesta.
ak nevieš francúzsky, nevadí, stlač si: preložiť do slovenčiny. pozri tabuľku na pravej strane myši, tak tam, potom stlač na ľavej strane myši: "preložiť" a preklad je celkom slušný.

 chefsimon.lemonde.fr/pommes-duchesse.html...


 www.meilleurduchef.com/cgi/mdc/l/fr/recette/pomme-duchesse.htm...


 www.audreycuisine.fr/2014/03/pommes-duchesse-maison/...
pusta1
@tatranocka , je mi ľúto, že to nevidíte.
snád vám pomôžu linky vyššie.
mám iný názor ako vy na francúzsku kuchyňu. aj ju robím totiž.
tatranocka
@pusta môj posledný príspevok do tejto debaty;z prehľadu vašich receptov mi je jasné,že s týmto základným receptom budete ešte dlho žiť,pretože má veľa možností ako ho variovať (podľa pridaných byliniek a korenín).To je váš štýl,aby ste naháňali počet vašich stránok na vareche.A vaše vyjadrenie...aj ju robím totiž...nie ste jediná.
pusta1
@tatanocka , nie je mojim zámerom sporiť sa s vami, ani s nikým.
toto je jednoduchý recept a iný ako recept na pomme duchése.
prepáčte, nepotrebujem žiť, z tohoto jediného receptu, napísala som, že je variabilný, mám nafotených veľmi veľa receptov a rôznych, sú už aj spracované.
prosím, neurážajte!!!
nepovedala som, že len ja sama varím aj francúzsku kuchyňu, na rozdiel od vás.
každý jeden, kto ju varí a vyzná sa v nej aj v praxi, každý jeden nezávisle na mne vám povie, že je nie ľahká, je zložitá, je náročná na prípravu a postupy, ktoré je treba dodržať i zložením surovín, a pestrá, nedá sa zamieňať s ničím a je osobitného zreteľa.
nedá sa naučiť raz dva, alebo púhým prečítaním niekoľkých receptov.
tak ju, prosím , neporovnávajte s týmto mojim obyčajným a jednoduchým receptom, nemá s ňou nič spoločného.
osobne by som si to nikdy nedovolila.
dakujem.
pusta1
@tatranocka , a ešte niečo.
recept, ktorý som zadala, nie je receptom na pomme ducheése v žiadnom prípade.
prosím, rešpektujte to!!!
dakujem.
1x pusta1
cemer
Ja by som to vyskúšal. Je to lacné. Len či išli odlepiť z tej misy?
marcel83
@tatranocka dakujem za link. Tie "Zemiakove pusinky" z neho vyzeraju perfektne. Nie ako tieto zem.placky bez muky (asi pani nedala do kosika muku a auticko nedoviezlo, bol hlad, tak stacili aj placky bez muky....)

A pani @pusta , zabudla ste recept "zatagovat" do bezlepkovych... Sup-sup napravit, nech je vyhladatelny....
pusta1
@marcel83 , sem do pampúšikov múka nepatrí, pampúšiky sú obyčajné pampúšiky zo zemiakového cesta bez múky a nie sú pomme duchéese.
dala som tágy na bezlepkové, ak totam nie je, nie je to moja chyba., takže bez obáv.
pusta1
@cemer , biudem rada, ak vyskúšaš, odlepiť rukou od misy sa nedajú, treba podobrať drevenou špachtľou a ide to ľahko.
môžeš použiť aj obyčajný plech vystlaný pečiacim papierom a pôjde to tiež šikovne.
je to lacné a dobré.
dakujem ti za pochvalu.
cemer
OK dík, šak kukám že je to asi prilepené, ja dám radšej papier, aby som misu žene neskántril :-)
pusta1
@cemer , neprilepí sa amoi na misu z jenského skla, ked ju jemne potrieš olejom, len misa trošku zhnedne, ale umyť sa to dá dobre.
ja by som teraz volila radšej ten plech, však pridám aj recept, kde sú tieto pampúšiky ako príloha a uvidíš sám, že sú dobre odlepené a nie sú pripálené, ten dojem tu vzniká zafarbením misy.l
1x pusta1
pusta1
@violet , je to jeden z tých linkov, ktoré som pridala :-)
aj mne sa tento páčil, tiež by som ho použila :-)
ty si ho ešte vylepšila, super.
dakujem ti za odpoved.
annika84
Super receptik,vyzera fajnovo,urcite vyskusam,cela rodinka milujeme zemiaky!
linnet687
nerozumiem tejto zivej diskusii, kazdopadne recept vypada vyborne, uz som aj dala varit zemiaky a na obed vyskusam :)
pusta1
@annika84 , som rada, že sa ti recept páči.
poteší ma, ak spravíš aj ty :-)
určite ťa nesklame, to ti garantujem.
ak milujete zemiaky, prídete si na svoje.
dakujem za pochvalu.
pusta1
@linnet687 , nevšímaj si tú diskusiu, lebo nie je o tomzto recepte, ale o inom recepte.
no to je super!!!
prajem ti, aby sa ti recept vydaril a najmä, aby chutil.
som rada, že vyskúšaš :-)
dakujem za pochvalu receptu.
viera1
@linnet687 čomu nerozumieš? @pusta nechce uznať,že je to recept na pommes duchesse (aj keď zjednodušená realizácia).Ešte stále nevysvetlila "zásadný" rozdiel v receptoch.A okrem toho vľavo má čas pečenia 30min na 100°C a v texte na 220°C.Ani jeden údaj nie je správny.
viera1
Keďže som sa stále nedozvedela rozdiel,tak pridám ešte zloženie z tretieho receptu,ktorý ste tu pridali a každý si môže porovnať s vašim receptom:1,5kg zemiakov,200 g masla
4-5 žĺtky
soľ
biele korenie
muškátový oriešok
A tak ako píše @tatranocka rozdiely zanedbateľné.Tiež končím túto debatu.
linnet687
tým ,,nerozumiem,, som myslela, že mi to celé príde ako zbytočné dohadovanie..
každopádne pampúšiky dopadli super, sú mäkkučké, možno trochu nedopečené, lebo som už bola hladná, tak som ich vytiahla skôr z rúry :)


pusta1
@linnet687 , čítala som tvoju správu o zemiakových pampúšikoch, som rada, že sa ti tak úžasne vydarili, a že si spokojná. :-)))
foto som nevidela, tvoj link sa nedal otvoriť, skús poslať cez @redakciu fotku.
netuším, kde zmizla tvoja správa, však bola k receptu.
dakujem za tvoju milú odozvu.
sheilinka01
pampúšiky môžu byť fajn, možno niekedy skúsim, možno nie. Ale čo sa týka prezentácie receptu, nič moc. Každý je inej veľkosti, to servírovanie v jenskej mise tiež škaredé, stačilo ich preložiť na tanierik a možno nepravidlene naskladať na seba, tak by sa aspoň trochu zakryli aj rozdielne veľkosti.
pusta1
@linnet687 , už prišla fotka, krásne ich máš :-)
nuž čože, niekto rád aj takéto svetlejšie, my chrumkavejšie :-)
podstatné je že chutili, nevadí, že si nevydržala DDD
ešte raz dakujem za skvelú správu aj nádherné foto.
pusta1
@sheilinka , sú veľmi dobré tieto pampúšiky, len skús :-)
poteší ma to :-)
súhlasím s tebou, máš pavdu. uvidíš ich aj na tanieri servírované :-))))
tu mi nešlo o prezentáciu, išlo mi o recept.

dakujem za komentár.
linnet687
@pusta1 kým som prišla na to, ako sa sem vkladá fotka, aj redakciu som musela do toho zatiahnuť, aby mi ten predošlý komentár vymazali :D ďakujem za pochvalu :)
runa
...a ja sprostá, som si vždy myslela, že pampúšik je niečo pekne gulaté, akoby nafuknuté. Ešte štastie, že si tu na Vareche @pusta. Odo dnes si budem pamatat, že pampušik može byt aj placatý. Dakujem pekne, že si tu na Vareche a obohacuješ nás stále niečím novým a tým pádom že neumrem úplne sprostá. :D:D:D
pusta1
@linet687. som veľmi rada :-)
as sa teraz ja budem učiť od teba vkladať fotky, vedela som to, žiaľ ajzabudla.
niet za čo dakovať., naozaj, rado sa stalo.
to ja dakujem tebe za dobré správy a nádherné foto.
annika84
Nechapem jedno,preco niektori kritizujete tento rcept,zrejme mate nieco proti samotnej autorke,nie voci receptu.to je dost smutne.tu ide predsa o varenie a nie vylievat si zlost na inych...
pusta1
@annika84 , máš pravdu vo všetkom.
zrejme im uniklo, že v poslednom bode postupu píšem, že som prevzala čerstvý recept z Nosalty , ja som ho len spravila a posunula varecháčom, ktorí majú o dobrý lacný recept záujem a mimochodom, tam sa to považuje za jednoduchý chutný sedliacky recept a nič honosného, ako sa tu snažia úplne od veci porovnať obyčajný sedliacky recept s luxusným.
nesnaž sa ich pochopiť, to h´je úplne zbytočné, vždy sa takí nájdu, ktorým nejde o recept.
jatea
Výborný recept. Už dávnejšie niečo podobné hľadám, lebo zemiaky ja môžem na akýkoľvek spôsob a v akomkoľvek množstve.
evanaaa
Moja známa mala vždy poruke zemiakové cesto (alebo pyré?) v prášku, keď sme k nej len tak na debatu prišli, zamiešala vajíčko, ale tuším aj trocha múky a na panvici vysmažila podobné placky, pampúšiky či pagáčiky, neviem, ako to nazvať a ďalšia zasa piekla zemiakové pagáčiky na plechu, postup už neviem, ale boli výborné, nosila nám ich do práce.....ja viem, že sa to nepodobá tvojmu receptu, len chcem povedať, že všetky varianty boli chutné, takže dá sa vyskúšať hocijako a nemusí ísť práve o nejaký francúzsky recept ( len preto, že to robia francúzi?), veď sa to bežne robí aj v slovenských domácnostiach a môže byť sporné, koho receptúra to je. A či už s múkou alebo bez nej, v podstate je to skoro to isté, malé odchýlky nezavážia, tak, ako napríklad aj v iných receptoch - taká bublanina, niekto dáva olej, iný maslo, niekto nič a stále to nazýva bublaninou..... Ale keď sa chce niekto hádať nasilu, dôvod si vždy nájde.
jozefj
Marcel nadvihovátko treba zrejme Tebe????.Recept je to dobrý.Pusta5*****
pusta1
@evanaaa , myslím, že zfrancúzskou kuchyňpu sa tieto obyčajné sedliacke jednoduché pampúšiky vonkoncom nedajú porovnávať.
pokiaľ ide o tento recept, napáísala som odkiaľ som ho prevzala a je bez múky.
iste máš pravdu v tom, že tie s múkou sú rôzne, líšia sa v maličkostiach, základ je rovnaký a dajú sa z nich pripraviť rôzne dobroty od pampúšikov, cez placky, lokše, zemiakové lángoše, rôzne pagáče, zemiakové koláče a podobne, v tomto s tebou rada súhlasím.
marika21
Prestaňte rýpať. Pampúšiky sú dobré. Vyjadrujte sa k receptu. Je úplne jedno ako si to kto nazve. Vkladať treba recepty a nie sa dohadovať. Ja sa teším vždy na nový recept, ktorý je ako tento. Niektoré recepty majú nekonečne dlhý stľpec surovín. KK5*
annika84
Vzdy sa mi pacila varecha,kvoli super receptikom,aj ked ja osobne recepty nepridavam,ale vela si odkladam do kucharskej knihy,ale zda sa mi ubohe ako mnohi ublizuju druhym,a hadaju sa kvoli takym malickostiam,aky tvar ma pampusik.som rada pusta1,ze sa napriek vsetkym negativnym komentarom nedas odradit.Len tak dalej!
pusta1
@jozefj , som rada, že sa tebe recept páči a ty si s ním spokojný :-)
dakujem ti za pochvalu a 5*
pusta1
@marika21 , @annika84 , súhlasím. teší ma, že sa vám môj recept páči :-) dakujem za pochvalu, za uloženie do kk a za 5*. i za milé a povzbudivé slová, vážim si to veľmi od vás.
ewa1
@pusta1 , dakujem za tvoj recept, pampúšiky sú neskutočne dobré. Hoci ja nejem zemiaky, neodolala som im!! Každému veľmi chutia. Ešte raz dakujem !