Zemiakové pampúšiky pečené v rúre (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Toto sú veľmi chutné zemiakové pampúšiky bez múky, ktoré sa pečú v rúre, nevyžadujú takmer žiadnu prácu, sú jednoduché a z mála surovín, na povrchu chrumkavé vo vnútri mäkkučké, sú ľahučké a nadýchané, výborné a vláčne za tepla i za studena, dajú sa rôzne ochutiť, podávajú sa bud samostatne alebo sú skvelou prílohou k rôznym jedlám.

60 minút
príprava
30 minút
na 220 °C

Suroviny

Postup

  1. Očistené zemiaky som pokrájala na kocky, uvarila v neosolenej vriacej vode do mäkka, scedila, aby odkvapkali dobre z vody,...
  2. ...dala som ich do misy a ešte za horúca som ich pretlačila na kašu, ktorú som nechala trocha vychladnúť,
  3. ...do vlažnej kaše som vmiešala maslo,...
  4. ....osolila som ju a okorenila čerstvo mletým čiernym korením,...
  5. ...pridala som studené mlieko, premiešala,...
  6. ...pridala som vajce a ...
  7. ...a dobre vmiešala do kaše,...
  8. ...z tejto masy som do olejom jemne vymastenej jenskej misy polievkovou lyžicou dala kôpky, ktoré som vlhkými dlaňami sploštila a uhladila do kruhu o priemere asi 5 cm asi 0,5 cm vysokého,...
  9. ...vložila som piecť do rúry vyhriatej na 220 stupňov C, piekla som ich 30 minút, kým nezískali na povrchu peknú zlato - hnedú chrumkavú kôrku, počas pečenia pekne naskočili, sú ľahučké a nadýchané, vo vnútri mäkkučké , šťavnaté a vláčne, možno ich ochutiť čímkoľvek, tiež pridať do nich údenú slaninku, rôzne bylinky a iné, môžu sa podávať samostatne na hladko, alebo posypané syrom, potreté smotanou, sú výbornou prílohou k polievkam, pečeným mäsám, jedlám na šťave, k rôznym omáčkam a pod. Recept bol uverejnený včera na Nosalty, zaujal ma, lebo je bez múky a pampúšiky sa nevyprážajú, ale pečú v rúre, môžu sa piecť i na plechu bez tuku alebo vystlanom pečiacim papierom, recept som vyskúšala, rada som sa o dobrý recept podelila s vami, je jednoduchý čo do spracovania i množstva surovín a pomerne rýchlo hotový, navyše variabilný a veľmi chutný.