Zemiakové pagáče s cibuľou a s kyslou smotanou fotorecept
Foto: pusta
Veľmi nám zachutili pagáče s cibuľou, teraz som spravila zemiakové s kyslou smotanou, sú síce jednoduchšie a pomerne rýchle, ale tiež veľmi chutné.
porcia
príprava
na 200 horný a dolný oh °C
Suroviny
500 g |
|
200 g |
|
1 PL |
|
21 g čerstvé |
|
1 ČL |
|
1 ks |
|
200 g |
|
125 g čerstvé studené |
|
2 ks stredne veľká |
|
podľa chuti |
|
3 PL kopcom domáca |
|
Na potretie pagáčov: | |
1 ks |
|
Postup
-
1
Ako prvú som pripravila cibuľu, na panvici som nechala rozpustiť a zohriať domácu bravčovú masť, na ktorej som orestovala na jemno pokrájanú cibuľu takmer do hneda, osolila som ju a okorenila čerstvo mletým čiernym koreníím, nechala úplne vychladnúť.
-
2
V mise som premiešala múku so soľou, do jamky v múke som rozdrobila čerstvé droždie a posypala cukrom.
-
3
Pridala som jedno rozšľahané vajce, studené maslo, ktoré som pokrájala na kocky a zemiaky, ktoré som predtým očistila, pokrájala na krížalky, uvarila a prelisovala.
-
4
Pridala som vychladnutú cibuľu, kyslú smotanu,...
-
5
...všetko spolu som dôkladne vymiesila rukami na polomäkké pružné cesto, ktoré som prikryla utierkou a nechala som ho na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu
-
6
Cesto som vyklopila na silne pomúčenú dosku, rovnako som pomúčila aj vrch cesta a rozvaľkala som ho do tvaru obdĺžnika a hrúbke asi 1,5 cm
-
7
Vykrojila som poriadne pomúčeným vykrajovačom pagáče,...
-
8
...ktoré som protichodným otáčavým pohybom o hranu dlaní zaguľatila, ...
-
9
..kládla na plech s teflónovou fóliou, prikryla som ich čistou utierkou, nechala som ich 45 minút podkysnúť na teple,...
-
10
...potom som ich 2x potrela rozšľahaným vajcom, vložila som ich piecť do rúry...
-
11
...vyhriatej na 200 stupňov C, piekla som 20 minút na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom.
-
12
Upečené pagáče som nechala vychladnúť a s mojim priateľom sme si na nich výborne pochutnávali pri pohári dobrého kvalitného suchého bieleho vína :-)
-
13
ešte jeden pohľad: ide o jednoduché mimoriadne chutné zemiakové pagáče s cibuľou a s kyslou smotanou, ktoré sú pomerne rýchlo hotové, sú vhodným pohostením k vínu, výbornou slanou chuťovkou, možno ich podávať samostatne na večeru s čajom či na raňajky, na desiatu a na olovrant, sú vynikajúcou prílohou k sýtym polievkam, najmä na kyslo, ale aj k iným.
som rada, že sa ti aj tieto pagáče páčia.
dakujem za pochvalu, uloženie do kk a 5*
určite časom vyskúšaš všetky. tvoja pochvala ma veľmi potešila :-)
dakujem.
dakujem za milé a povzbudivé slová, veľmi si ich vážim od teba.
som rada, že chutilo:-)
dakujem ti za úžasnú správu.
neodolaôla si a ešte v noci si tieto moje pagáče upiekla :-)))
som rada, že si neľutovala ten čas a verím, že pánovi manželovi i tebe chutili :-)
dakujem za krásne povzbudivé slová, za uznanie, uloženie do kk a skvelú správu.
teší ma, že aj ty vyskúšaš :-)
dakujem za pochvalu a 5*
@marika21
dakujem ti za peknú pochvalu, za uloženie do kk a za 5*
jéééjha, či si ma len potešil, že vyskúšaš aj ty :-)))
prajem ti, aby sa ich premiéra vydarila a chutilo :-)
dakujem za pochvalu a 5*
špecifický je tento recept tým, že pagáčiky patria medzi charakteristické slané koláčiky práve tejto kuchyne :-)
teší ma, že zbieraš takéto recepty a aj moje si k nim zaradila :-)))))
to ja dakujem tebe.
@kukulienka , veľmi si sa pomýlila.
nič som nerecyklovala. všetko je robené čerstvé a to z kusu, ktorý som si odložila. vieš dobre kalkulovať, tak si to pekne prepočítaj.
celé, čo som spravila rovnako, sú len body č. 3, 4. a 5 z predchádzajúceho receptu. to som považovala za zbytočné znovu pridávať. predohru vcelku, ako si to ty nazvala, som zopakovala iba, no a čo má byť???
takže trváš na tom, že si nerobila z toho kusa, čo ti ostal z 1000g panenky? pred chvíľou si ešte tvrdila, že si robila z toho, čo ti ostalo 600g si použila do lístkového, 400g sem, to je koľko? tretí kus nebol;-)
A pripájam tvoje vlastné slová k receptu na panenku, aby bolo jasno:
pusta1, dnes 16:05
@kukulienka71 ,
nemá ťa čo a prečo zdvíhať zo stoličky.
napísala som pravdu.
napísala som, že si z hotelky lebo:
1. vieš vynikajúco kalkulovať, takže vieš si vypočítať, koľko mi zostalo z celej panenky, z 1000 g mi zostalo 400 gramov, z toho som spravila medailonky, väčšia časť bola v predchádzajúcom recepte.
sú to tvoje slová @pusta ?:-)
čerstvej panenky spolu v dvoch rozdelených kusoch, v druhom recepte je zvyšný tretí kus panenky, odkrojky z nej mám ešte v mrazničke, s nimi rátaj tých zvyšných 400 gramov.
viackrát ti už neodpoviem.
aby bolo jasno, nie som tu v kuse za pc, aj pracujem, občas sa prídem pozrieť.
ak si s tým nestretla, tak si s tým ešte nestretla. :-)
hľadáš zbytočne blchu, ktorú nenájdeš.
a teraz si vymysli ešte niečo....
nenamáhaj sa, práve večeriame :-)
Pekný večer :-)))
Hlavne že nás žerie do nepríčetnosti jej čerstvá panenka :-)
Good luck @svedka , good luck zástupy ďalších naivných a slepých ;)
Je to smutné, scénár sa opakuje s menšími obmenami a nové dobré duše znovu a znovu naletia. Len škoda, že tie obete hľadá dotyčná práve na tejto stránke. Mnohí to tu vzdali, niekto sa vrátil pod novým nickom, niekto sem už nenazrie. Veľká škoda. Kedysi dávno keď prišla @pusta na varechu, istá pustou podvedená varecháčka to tu popísala a predpovedala čo bude, všetkých varovala.
Prišlo na jej slová.
Škoda tejto prepustovanej kedysi skvelej kulinárskej stránky :-(