Zemiakové lodičky s hlivovým krémom

deer - bez fotkydeer, 24. augusta 2014
Zemiakové lodičky s hlivovým krémom
Foto: deer

Mali sme dnes chuť na jedlo zo zemiakov, čo mi prišlo celkom vhod keďže sa snažím kompletne vyprázdniť špajzu a uvoľniť miesto na nové, Zobraziť celý popisMali sme dnes chuť na jedlo zo zemiakov, čo mi prišlo celkom vhod keďže sa snažím kompletne vyprázdniť špajzu a uvoľniť miesto na nové, čerstvé zásoby. Najprv padla reč o klasických pečených zemiakoch, ja som však chcela spraviť niečo zaujímavejšie. Tento recept vznikol "za pochodu" pri prezeraní obsahu chladničky. Aj napriek jednoduchosti je veľmi chutný, môžem len odporúčať :)

3
porcie
10 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

6 ks väčšie
1 trs
1 ks
1 ks
1 strúčik
200 g
2 ČL nasekaná
1 ČL
1 ČL
1 PL
 štipka
3 lístky
1 PL rozpustené
 štipka




Postup

  1. 1

    Najprv zemiaky ponechané v šupke poriadne vyumývame a osušíme utierkou. Všetky rozpolíme na polovice a dáme ich variť do osolenej vody. Nemusíme ich variť celkom do mäkka, stačí tak aby sa dali vydlabať lyžičkou.

  2. 2

    Kým sa zemiaky varia, pripravíme si základ plnky. Na olej dáme spražiť nakrájanú cibuľu, pridáme tam prelisovaný strúčik cesnaku, očistené a nakrájané kúsky hlivy a taktiež nakrájanú paradajku. Ideálne sú čím menšie kúsky. Dusíme na strednom plameni kým hliva nenadobudne tmavšiu farbu, pridáme soľ, čierne korenie, tymián, sezamové semienka, dôkladne premiešame a ešte pár minút necháme na sporáku.

  3. 3

    Vzniknutú zmes vysypeme do samostatnej nádoby, pridáme tam tvaroh, rozpustené maslo, pažítku, čerstvú bazalku, môžeme ešte pridať čierne korenie. Scedíme zemiaky, vydlabame ich tak aby nám vznikol priestor na plnku a to čo sme vydlabali pridáme k ostatným surovinám do nádoby. Všetko to spracujeme ponorným mixérom na hladký krém. Môžeme poprípade aj dosoliť, ja používam soli málo.

  4. 4

    Vydlabané zemiaky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, naplníme ich krémom ktorý sme si pripravili a dáme ich ešte zapiecť do rúry na pár minút. Na záver posypeme petržlenovou vňatou - ja som mala len sušenú - a môžeme veselo podávať :)

Diskusia k receptu

deer
Veru bolo to výborné, hlavne ten krém by som aj bez všetkého vedela zjesť :) Som rada, že sa recept pozdáva! :)
aroooo
ten tymián a bazalka neprebíjajú chuť hlivy?
deer
Nemám ten pocit, skôr je ten krém voňavejší a chuťovo príjemnejší




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia