Zemiakové lodičky s hlivovým krémom
Autor receptu: deer
Mali sme dnes chuť na jedlo zo zemiakov, čo mi prišlo celkom vhod keďže sa snažím kompletne vyprázdniť špajzu a uvoľniť miesto na nové, čerstvé zásoby. Najprv padla reč o klasických pečených zemiakoch, ja som však chcela spraviť niečo zaujímavejšie. Tento recept vznikol "za pochodu" pri prezeraní obsahu chladničky. Aj napriek jednoduchosti je veľmi chutný, môžem len odporúčať :)
3 porcie |
10 minút príprava |
20 minút na 200 °C |
Postup
- Najprv zemiaky ponechané v šupke poriadne vyumývame a osušíme utierkou. Všetky rozpolíme na polovice a dáme ich variť do osolenej vody. Nemusíme ich variť celkom do mäkka, stačí tak aby sa dali vydlabať lyžičkou.
- Kým sa zemiaky varia, pripravíme si základ plnky. Na olej dáme spražiť nakrájanú cibuľu, pridáme tam prelisovaný strúčik cesnaku, očistené a nakrájané kúsky hlivy a taktiež nakrájanú paradajku. Ideálne sú čím menšie kúsky. Dusíme na strednom plameni kým hliva nenadobudne tmavšiu farbu, pridáme soľ, čierne korenie, tymián, sezamové semienka, dôkladne premiešame a ešte pár minút necháme na sporáku.
- Vzniknutú zmes vysypeme do samostatnej nádoby, pridáme tam tvaroh, rozpustené maslo, pažítku, čerstvú bazalku, môžeme ešte pridať čierne korenie. Scedíme zemiaky, vydlabame ich tak aby nám vznikol priestor na plnku a to čo sme vydlabali pridáme k ostatným surovinám do nádoby. Všetko to spracujeme ponorným mixérom na hladký krém. Môžeme poprípade aj dosoliť, ja používam soli málo.
- Vydlabané zemiaky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, naplníme ich krémom ktorý sme si pripravili a dáme ich ešte zapiecť do rúry na pár minút. Na záver posypeme petržlenovou vňatou - ja som mala len sušenú - a môžeme veselo podávať :)