Zemiakové lodičky s hlivovým krémom

Autor receptu: deer

Mali sme dnes chuť na jedlo zo zemiakov, čo mi prišlo celkom vhod keďže sa snažím kompletne vyprázdniť špajzu a uvoľniť miesto na nové, čerstvé zásoby. Najprv padla reč o klasických pečených zemiakoch, ja som však chcela spraviť niečo zaujímavejšie. Tento recept vznikol "za pochodu" pri prezeraní obsahu chladničky. Aj napriek jednoduchosti je veľmi chutný, môžem len odporúčať :)

3
porcie
10 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv zemiaky ponechané v šupke poriadne vyumývame a osušíme utierkou. Všetky rozpolíme na polovice a dáme ich variť do osolenej vody. Nemusíme ich variť celkom do mäkka, stačí tak aby sa dali vydlabať lyžičkou.
  2. Kým sa zemiaky varia, pripravíme si základ plnky. Na olej dáme spražiť nakrájanú cibuľu, pridáme tam prelisovaný strúčik cesnaku, očistené a nakrájané kúsky hlivy a taktiež nakrájanú paradajku. Ideálne sú čím menšie kúsky. Dusíme na strednom plameni kým hliva nenadobudne tmavšiu farbu, pridáme soľ, čierne korenie, tymián, sezamové semienka, dôkladne premiešame a ešte pár minút necháme na sporáku.
  3. Vzniknutú zmes vysypeme do samostatnej nádoby, pridáme tam tvaroh, rozpustené maslo, pažítku, čerstvú bazalku, môžeme ešte pridať čierne korenie. Scedíme zemiaky, vydlabame ich tak aby nám vznikol priestor na plnku a to čo sme vydlabali pridáme k ostatným surovinám do nádoby. Všetko to spracujeme ponorným mixérom na hladký krém. Môžeme poprípade aj dosoliť, ja používam soli málo.
  4. Vydlabané zemiaky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, naplníme ich krémom ktorý sme si pripravili a dáme ich ešte zapiecť do rúry na pár minút. Na záver posypeme petržlenovou vňatou - ja som mala len sušenú - a môžeme veselo podávať :)