Foto: elekra
V našej rodine sú zemiaky veľmi obľúbenou surovinou. A údené mäso máme radi tiež. Tak som vyrobila tieto knedličky, ktoré sa dajú plniť všeličím, Zobraziť celý popisV našej rodine sú zemiaky veľmi obľúbenou surovinou. A údené mäso máme radi tiež. Tak som vyrobila tieto knedličky, ktoré sa dajú plniť všeličím, aj sladkým aj slaným.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
6-8 ks varené |
|
30-40 dkg |
|
20 dkg |
|
podľa potreby |
|
1 ks |
|
|
|
3/4 kg |
|
|
|
1 ks |
|
štipka |
|
2 ks (1 na kapustu a 1 navrch hotového jedla) |
|
1 lyžica |
|
Postup
-
1
Umyté zemiaky v šupke si dáme variť do posolenej vody.
-
2
Medzitým si na pokrájanú a do sklovita osmaženú cibuľku dáme dusiť pokrájanú kyslú kapustu,
-
3
dochutíme bobkovým listom (ten po čase vyberieme, aby kapusta nebola horká), čiernym korením, podlejeme vodou a až hotovú dochutíme soľou, aby kapusta nebola príliš slaná.
-
4
Údené bravčové mäso a slovenskú točenú si pomelieme na mäsovom mlynčeku a dobre premiešame. Údeninu som nijako neochucovala, bola dostatočne slaná a mala fantastickú chuť údeného mäsa. Plnku máme nachystanú. Zabudla som ju odfotiť, tak som pridala len pripravenú údeninu na mletie.
-
5
Uvarené vychladnuté a ošúpané zemiaky si pretlačíme na dosku,
-
6
pridáme polohrubú múku, jedno vajce, trošku soli (ja solím zemiakové cesto) a pridala som aj štipku prášku do pečiva
-
7
a vypracujeme cesto. Múku pridávame podľa potreby, naschvál som nepísala množstvo, záleží od zemiakov, koľko múky do seba naberú.
-
8
Na pomúčenej doske cesto vyvaľkáme na hrúbku asi pol centimetra
-
9
a pokrájame na štvorce
-
10
plníme nachystanou plnkou (tou čo som nenafotila!),
-
11
tvarujeme knedličky v tvare guľky, ktoré vyváľame v múke
-
12
a vyvárame vo vriacej osolenej vode. Mám vo zvyku vodu mierne zahustiť hladkou múkou, vtedy sa knedličky nerozvárajú. Varíme cca 15 minút na miernom ohni.
-
13
Po uvarení vyberieme do misky. Mne vyšlo z uvedeného množstava 21 kusov.
-
14
Podávame na udusenej kyslej kapuste poliate opraženou cibuľkou.
@sovka62 , vyskúšaj, ja to mám osvedčené, netreba jej tam veľa, stačí polievková lyžica do trochy studenej vody, dobre rozmiešať a dať do vriacej osolenej vody. Vodu solím až keď začne vrieť, cestoviny majú potom dobrú nie horkastú chuť.