Mäsové knedle
Mäsové knedle

Zemiakové knedle plnené mäsom s kyslou kapustou fotorecept

evusik - fotkaevusik, 14. marca 2019
Zemiakové knedle plnené mäsom s kyslou kapustou (fotorecept)
Foto: evusik

Zemiakové knedle, alebo guľky sa často plnia údeným mäsom. Ja mám údené zakázané, tak plním len mletým mäsom. A kyslá kapusta to je Zobraziť celý popisZemiakové knedle, alebo guľky sa často plnia údeným mäsom. Ja mám údené zakázané, tak plním len mletým mäsom. A kyslá kapusta to je to čo sa nám v zime žiada a na čom si radi pochutnáme.

4
porcie
60 minút
príprava

Suroviny

Knedle:
800 g (uvarené v šupke)
250 g
1 ks
Mäsová plnka:
200 g mleté
Dusená kapusta:
 sudová
 prerastená
1 ČL




Postup

  1. 1

    Dusená kapusta: Kyslú kapustu opláchnite ak treba, hlavne tú kupovanú, ktorá je niekedy veľmi kyslá ale hlavne slaná. Všetko ale záleží od vašej chute. Niekto má rád viac kyslejšie, niekto menej. Pripravíme si základ - opražíme na kocky nakrájanú slaninu, pridáme cibuľu, popražíme a pridáme kapustu. Osolíme, okoreníme a dusíme do mäkka. Kvôli chuti pridáme malú lyžičku cukru.

    Zemiakové knedle plnené mäsom s kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Plnka: Mäso pomelieme. Mne ho pomlel muž nahrubo, ale kľudne si ho môžete pomlieť na jemno, plnka bude kompaktnejšia. My to máme ale radšej takto, mäso vyzerá ako keby bolo pokrájané na maličké kúsočky. Mäso prudko orestujeme, osolíme, okoreníme a keď sa zatiahne odstavíme z tepla a pridáme pretlačený cesnak podľa chuti. Ja ho dávam dosť veľa. Plnku necháme vychladnúť.

    Zemiakové knedle plnené mäsom s kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pri príprave zemiakových knedlí je dôležitý postup. Všetko si treba nachystať tak, aby ste vypracovali cesto, naplnili mäsom a hneď dali variť. V žiadnom prípade nesmie cesto čakať pokiaľ pripravíte plnku alebo knedle nesmú čakať pokiaľ vám začne vrieť voda. To by bola veľká chyba, zemiakové cesto by zvlhlo a pri varení by sa rozpadalo. Zemiaky treba dať uvariť vopred, najlepšie večer.

    Zemiakové knedle plnené mäsom s kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ako prvé si dáme do veľkého hrnca variť vodu. Keď zovrie, pridáme lyžicu soli. V šupe uvarené a vychladnuté zemiaky postrúhame, alebo pretlačíme, pridáme vajíčko, lyžičku soli a múku. Vypracujeme cesto. Ak je cesto moc lepivé pridáme ešte múku, ale nie moc aby sme si nepripravili "betónové" gule. Trochu lepivé cesto nevadí. Cesto si rozvaľkáme na hrubo, asi 1 cm. Vykrajujeme kolieska, alebo jednoducho nakrájame na štvorce. Na každý kúsok dáme kôpku plnky a zabalíme.

    Zemiakové knedle plnené mäsom s kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Dobre utesníme, aby sa nám knedlíky pri varení neotvorili. Ja každú knedľu ešte vyváľam v múke. Z tohto množstva som urobila 12 knedlíkov stredne veľkých.

    Zemiakové knedle plnené mäsom s kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Hotové knedlíky vkladáme do vriacej vody a varíme asi 15 minút. Ak treba opatrne premiešajte, hlavne zo začiatku, aby sa knedle neprilepili o dno hrnca. Uvarené knedle vyberieme dierovanou naberačkou. Ja ich kladiem rovno do hrnca na udusenú kapustu.

    Zemiakové knedle plnené mäsom s kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na masti opražíme nadrobno nakrájanú cibuľku a ňou polejeme knedlíky na tanieri. Ja ešte v tej masti knedlíky opečiem. Chytia takú chrumkavú kôrku a to milujem.

    Zemiakové knedle plnené mäsom s kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Dobrú chuť!

    Zemiakové knedle plnené mäsom s kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

haji
Bramborové knedlíky, plněné čímkoliv mám moc ráda. Moja babka plnila oškvarkama, k tomu moravské zelí. Bezvadný recept, chutný od pohledu, krásná práce i fota! Jsi šikulka!
ivan14
Vařím je rád a často, ale plnit je "obyčejným" masem mě nenapadlo... Uzené, a nejlépe uzený bůček, oškvařený na cibulce...Ale jako náplň taky škvarky, i podušené houby jest možno, a v nouzi i slušný měkký salám. A k tomu kyselé zelí, a hlavně spoustu osmažené cibulky. :-)
používateľ nemá avatar
123
123
u nás na východe sa hovorí "i tak še dá i tak še dá" Takže či plnené - mäso, údenina alebo vmiešané priamo v hmote guľky, všetko má svoje čaro a je to zas niečo iné... Ale keď sa namiesto vajíčka dá o trošku viac hrubej múky, budú aj na druhý deň/keď ostanú/ mäkké
kvakac
Takéto diétne jedla mám rád. Oni sa tak ľahko kĺžu dole krkom - jaj. To som sa len zamyslel ako by som to vychutnal. Zase si ma prehovorila čo navariť. Uložené - aby som nezabudol. Dobrota veliká.
siisa
Úžasný recept. Viem si predstaviť aj jeho skvelú chuť. Určite niekedy vyskúšam. Ja údené nemám zakázané, tak by som si ho tam dala :) Máme ešte dosť kapusty v súdku. Vďaka za receptík. Veľmi pekné foto.
kimlo
Nádhera! Ja som takéto plnené knedle ešte nerobil, ale parkrat som skúsil v “zariadeniach verejného stravovania”, alebo závodnej jedálni a odvtedy som na ne zanevrel... namiesto údeného mäsa pomletá lacná mäkká saláma, kapusta kyslá jak vrešťák, no hnus... ale tieto Tvoje s mletým mäsom ma lákajú... a tiež pomeliem nahrubo, je to lepšie...
evusik
@Ivan14 (14.3.2019 14:22)

varenie je o tom, že každý si uvarí to čo mu chutí, ale občas je zviazaný aj tým, že niečo nemôže :-( práve toto jedlo ako jedno z mnohých si každý môže prispôsobiť svojim chutiam a možnostiam... oškvarky sú klasika len treba zohnať dobré, ale hubová plnka sa mi páči, díky za inšpiráciu :-)
evusik
@Kimlo (14.3.2019 18:14)

máš pravdu, že závodné kuchyne nám vedia znepríjemniť jedlo na celý život...
kapusta kyslá jak vrešťák - sa smejem, super spojenie, ale zas máš pravdu, ešteže si vieme uvariť podľa seba,
môj toto jedlo miluje a mohla by som ho variť furt z rôznymi obmenami, napr. pečenú krkovičku, kapustu a z cesta len čisté guľky bez náplne = to je fakt dobrota
evusik
@Kvakac (15.3.2019 18:27)

Kyslá kapusta všade kde sa pozrieš :-) robíš chute
my sme mali dnes polievku s kyslej kapusty s krúpkami a v nedeľu upečiem tak ako ty len koleno vymením za krkovičku
parádna fotka, údené nemôžem ale aspoň prsty by som si oblízala a trochu toho traslavého by som si dala :-)
kvakac
@Evusik (15.3.2019 21:55)

Aj toho traslavého tam bolo veru dosť. Veď malo koleno 2,45 kg. Podlial som to len ovarom a viac nič. Dali sme si to s chlebom a feferóny s chrenom. Manna, ale takéto jedlo v tomto uplakanom počasí pasuje, ako zadok na šerbel.
evusik
@Kvakac (16.3.2019 10:06)

riadna porcia :-) my dnes hovädzí guláš s čerstvým chlebom, tiež dobré v tomto hnusnom počasí
rika111
Pekný deň, super recept! Pripomenul mi detstvo a toto varievala moja stará mamka. Úžasná dobrota!!!
Ukladám a určite uvarím už teraz mi tečú slinky.
1x evusik
kucharka
Tak sme mali obed podľa tohto receptu a veľmi sme si pochutili.
Ja som ale mäso nemlela, iba pokrájala najemno.
Ďakujem za recept.
evusik
@kucharka (26.12.2020 19:59)
ďakujem. teším sa. že chutilo :-) ja zas rozmýšľam čo by som zajtra také jednoduché uvarila pretože sme premäsovaní :)
1x haji
evusik
@zolik (15.3.2022 11:53)

krásne sa ti podarili, určite sú chutné :)
my máme v piatok majstrov a rozmýšľala som nad brav. výpečkami a zemiakmi, ale s tou krásnou knedľou si ma presvedčila, bude koleno, kapusta a zemiaková knedľa :-)