Zemiakové lokše

Zemiakové adzimky (fotorecept)

Autor receptu: helena10

Včera z obeda mi zvýšili uvarené popučené zemiaky, tak som po dlhšej dobe spravila gruľové adzimky – zemiakové lokše so sladkou plnkou.

Suroviny

Postup

  1. K uvareným popučeným vychladeným zemiakom pridám hladkú múku, vajce a rukami zamiesim cesto. Soľ už nebolo treba, lebo očistené nakrájané zemiaky som varila v osolenej vode. Cesto vytvarujem do valca a nakrájam na 8 rovnakých kúskov. Ak potrebujem viac, robím z väčšej dávky...
  2. Rozvaľkám ich na okrúhle placky (hrúbky okolo 3 mm) a veľkosť –podľa panvice, na ktorej budem adzimky nasucho opekať z obidvoch strán. Za každou upečenou som vnútro panvice vytrela kuchynskou servítkou od prebytočnej múky. Ešte horúce potieram rozpusteným maslom, ukladám na seba a prikryjem.
  3. Teplé naplním domácim jablkovo-pomarančovým lekvárom a naň nasypem mleté orechy ochutené troškou cukru.