Zeleninovo-(sladko)zemiakový pekáč s kuracinou fotorecept

janger - fotkajanger, 2. marca 2014
Zeleninovo-(sladko)zemiakový pekáč s kuracinou (fotorecept)
Foto: janger

Sladke zemiaky (bataty) este nepouzivam velmi dlho. Vzdy som ich v obchode nejako obisla. No citam o nich stale viac chvaly, patria k tzv. Zobraziť celý popisSladke zemiaky (bataty) este nepouzivam velmi dlho. Vzdy som ich v obchode nejako obisla. No citam o nich stale viac chvaly, patria k tzv. superfoods, tak som ich chcela vyskusat. A odvtedy to uz bolo parkrat. Velmi nam chutia. Skombinovala som takyto pekac zemiakov a zeleniny s kuracinou. Nedavno som robila takto, ale bez masa, len som to nakoniec posypala kuskami fety. Aj tak to bolo vyborne. Ak ste sladke zemiaky este nevyskusali, tak mozem len odporucit.

125 minút
na 180-200 °C

Suroviny

800 g
600 g
200 g
3 ks
2 ks
5 strúčikov
1,5 čl
1,5 čl
8 ks
1/2




Postup

  1. 1

    Uvedene mnozstva nemusite presne dodrzat. Ja som pouzila toto mnozstvo, no ale mozete menit podla chuti.

  2. 2

    Najprv ocistime zemiaky (samozrejme mozu byt aj v supke), cervenu cviklu, cibulu. Pokrajame. Dame na pekac. Pridame pretlaceny cesnak, tymian, rozmarin, sol, pomlete korenie. Polejeme olivovym olejom.

    Zeleninovo-(sladko)zemiakový pekáč s kuracinou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Poukladame na to stehna. Dala som najprv kozou dolu. Osolime, okorenime aj tie. Ostatnu zeleninu este nedavame. Sladke zemiaky netreba tak dlho piect. A mrkvu mam osobne radsej, ak sa da do nej este zahryznut. Dame do rury (klasicky ohrev) , na 180 st. priblizne na 50 minut.

    Zeleninovo-(sladko)zemiakový pekáč s kuracinou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Medzitym ocistime a pokrajame mrkvu, sladke zemiaky. Sladke zemiaky som mala dvoch farieb, biele a oranzove.

    Zeleninovo-(sladko)zemiakový pekáč s kuracinou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Tak po priblizne 50 minutach vyberieme pekac. Pod kura pridame aj zvysnu zeleninu (sladky zemiak, mrkvu, pripadne ju este trosku posolime). Vsetko dobre premiesame. Kuracie stehna obratime kozou hore a dame znovu piect. Teplotu zvysime na 200st. Pecieme este asi 30 minut. To zalezi aj od velkosti stehien, ako dlho este budete piect. Nakoniec este zapneme na chvilku gril.

  6. 6

    Pred podavanim mozeme zeleninu este dobre pokvapat citronovou stavou. Teda ja som to tak spravila. Velmi mi to pasovalo k tej sladkej chuti zeleniny (sladky zemiak, mrkva, cvikla). Vyborny je k tomu este nejaky zeleninovy salat. My sme mali z rukoly.

  7. 7

    Ak vyskusate, prajem dobru chut.

Diskusia k receptu

jerica
@janger Jani, veselé svieže farby, s cviklou a s tými zemiakmi by som si trúfla, len akú majú chuť, sú sladké?, aký je rozdiel s konzumnými zemiakmi.
Ináč to bolo stehienok na plechu, veru paráda :-)
Keď nezabudnem, vyskúšam:-)
janger
@izabella , dakujem :-). @jerica , Jarmilka, aj tebe. Ano, tie zemiaky su sladke, nie su to vlastne ani zemiaky, patri to k zelenine. Su zdrave, obsahuju vela vitaminu A, antioxidantoov, mineralov, maju nizky glykemicky index, obsahuju vela vlaknin, takze nemas rychlo pocit hladu, tie oranzove betakaroten...Priraduju ich k tzv superfoods...Takze vyhod maju dost....Ale dobreze si sa spytala na tu sladkost, lebo som v recepte zabudla napisat, ze som to po upeceni este pokvapkala citronovou stavou, aby to nebolo zase velmi sladke...Idem to este pripisat :-).
jerica
Janka, pýtala som sa vlastne, či je to pre dia, vieš, Janko je na "pichačke" :-)
janger
Jarmilka, vsade som doteraz citala, ze su vhodne pre diabetikov. Urcite Jankovi spravia lepsie, ako normalne zemiaky. Maju nizky glykemicky index, nesposobuju velke vykyvy glukozy v krvi. Obsahuju aj nejaku latku, ktora zvysuje hladinu adiponectinu (to je nejaky bielkovinovy hormon) a ten reguluje hladinu inzulinu v tele. Pre Janka by som ich radsej ale len uvarila, nie uplne na kasu. Len tak na plano. Iste mu budu aj tak chutit...A nerobila by som radsej v kombinacii s mrkvou a cviklou. Ako sa jedlo pripravi je tiez dolezite....Napriklad upecene obycajne zemiaky maju vyssi glykemicky index, ako len uvarene...Alebo cestovina 'al dente' ma nizsi glyk. index, ako rozvarena.
palokuchki
@janger , Janka zeleninu peciem podobne ako ty, podla sezony co je doma. Sladke zemiaky su u nas oblubene tie tiez casto robim. Ta hlavna fotka vyzera velmi dobre. Len si prisadnut a ponuknut sa. Posielam pozdrav do dalekeho Holandska.
eviana
@janger , Janielka krásne pestré jedlo si spravila, veľmi inšpirujúce... ja som totiž presne v tom štádiu obchádzania sladkých zemiakov... od Teba si nechám rada poradiť, veru ich najbližšie neobídem, ale zopár na vyskúšanie vezmem... ďakujem za skvelú inšpiráciu :)
alex37
@janger , krásny farebný recept, takéto "jednoplechovky" mám najradšej. Minimum špinavého riadu, málo práce a výsledný efekt maximálny, na *****, KK :-)
manya
ja ich obchádzam tiež, ale asi prišiel čas vyskúšať, my máme v záhrade zasadené topinambury, to sú tiež nejaké sladké zemiaky a švagriná si z nich brala, že sú dobré pre cukrovkárov.
Vyskúšam, je tam cesnak, ten to istí.
frezia68
Už je v KK, ten tanier má všetko to,čo mám rada a urobím presne podľa Teba :-)
kecemis
Tiez sa mi recept paci. Sladke zemiaky pouzivam, len ma nenapadlo ich kombinovat s normalnymi.
janger
@palokuchki , Danka, aj ja ti posielam moc pozdravov do daleka :-). @evianka , uz neobchadzaj, iste skus. Ja mam aj teraz kupene:-). Budem robit dalsie experimenty:-). @alex37 , aj ja mam rada z jedneho hrnca, ale tuto treba umyvat velky pekacisko ;-). @manya , ja si tak hovorim, ze treba vyskusat aj menej zname veci. Topinambur som este neskusala, takze to je pre mna teraz taka vyzva ;-). A cesnaku si mozes dat aj viac :-). @frezia68 , verim, ze ked vyskusas, bude ti chutit :-). @kecemis , da sa to veru kombinovat s hocicim. Vsetkym vam dakujem za komentik a za pristavenie :-).
mariamka
@janger no vy sa tam mate, taky vyber :) ja vobec nemam skusenost s batatami, batatmi.. alebo som si ich dosial nejako nevsimla, budem musiet napravit, lebo recept vyzera naozaj lakavo :)
janger
@mariamka , ved aj vy tam mate vsetko :-)...A mate aj bryndzu, horalky, tatranky, atd.....:-).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia