Zeleninovo-(sladko)zemiakový pekáč s kuracinou (fotorecept)
Autor receptu: janger
Sladke zemiaky (bataty) este nepouzivam velmi dlho. Vzdy som ich v obchode nejako
obisla. No
citam o nich stale viac chvaly, patria k tzv. superfoods, tak som ich chcela vyskusat. A odvtedy to uz bolo parkrat. Velmi
nam chutia. Skombinovala som takyto pekac zemiakov a zeleniny s kuracinou. Nedavno
som robila takto, ale bez masa, len som to nakoniec posypala kuskami fety. Aj tak to bolo
vyborne. Ak ste sladke zemiaky este nevyskusali, tak mozem len odporucit.
Postup
- Uvedene mnozstva nemusite presne dodrzat. Ja som pouzila toto mnozstvo, no ale mozete menit podla chuti.
- Najprv ocistime zemiaky (samozrejme mozu byt aj v supke), cervenu cviklu, cibulu. Pokrajame. Dame na pekac. Pridame pretlaceny cesnak, tymian, rozmarin, sol, pomlete korenie. Polejeme olivovym olejom.
- Poukladame na to stehna. Dala som najprv kozou dolu. Osolime, okorenime aj tie. Ostatnu zeleninu este nedavame. Sladke zemiaky netreba tak dlho piect. A mrkvu mam osobne radsej, ak sa da do nej este zahryznut. Dame do rury (klasicky ohrev) , na 180 st. priblizne na 50 minut.
- Medzitym ocistime a pokrajame mrkvu, sladke zemiaky. Sladke zemiaky som mala dvoch farieb, biele a oranzove.
- Tak po priblizne 50 minutach vyberieme pekac. Pod kura pridame aj zvysnu zeleninu (sladky zemiak, mrkvu, pripadne ju este trosku posolime). Vsetko dobre premiesame. Kuracie stehna obratime kozou hore a dame znovu piect. Teplotu zvysime na 200st. Pecieme este asi 30 minut. To zalezi aj od velkosti stehien, ako dlho este budete piect. Nakoniec este zapneme na chvilku gril.
- Pred podavanim mozeme zeleninu este dobre pokvapat citronovou stavou. Teda ja som to tak spravila. Velmi mi to pasovalo k tej sladkej chuti zeleniny (sladky zemiak, mrkva, cvikla). Vyborny je k tomu este nejaky zeleninovy salat. My sme mali z rukoly.
- Ak vyskusate, prajem dobru chut.