Zeleninová hustá krémová polievka z konzervy (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Funkcia „gazdiniaka a šéfa logistiky“ v jednej osobe mi umožňuje „surfovať“ po obchodoch. V jednom z nich som naďabil na výpredaj konzervovanej zeleniny v pokrivených plechovkách. Zľava 75 %; no nekúp to! Usporím peniaze i čas a navarím dobrú polievku. Z úvodného obrázku je zrejmé, že som sa do pomenovania výsledného produktu tentoraz netrafil. Plánoval som krémovú polievku, ale na záver „čo nekukám“, mi vyšiel takmer prívarok s úžasnou chuťou. Tak som k hustej „polievke“ pridal hovädzie mafiny!

6÷8
porcií
15÷20 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. takto to vyzeralo na začiatku
  2. v polievkovom hrnci som na 2 PL rastlinného oleja do zmäknutia udusil ½ postrúhanej veľkej červenej cibule,
  3. pridal sterilizovanú zeleninu bez nálevu, soľ a čMČK (čerstvo Mleté Čierne Korenie), premiešal a podusil; keď zelenina pustila šťavu,
  4. prisypal som kopcovitú PL sladkej mletej červenej papriky, ½ kytice pokrájanej petržlenovej vňate aj s konárikmi, pretlačil 3 strúčiky cesnaku, zmiešal a vzápätí opäť krátko podusil
  5. medzitým som pripravil zápražku z 2 PL rastlinného oleja, druhej, tentoraz pokrájanej, ½ cibule, porestoval do zlatohneda, na voňavo
  6. priložil 2 PL masla a 2 zarovnané PL hladkej múky; premiešavaním vznikla svetlá zápražka, ktorú som zriedil 500 ml vývaru (ostal mi po poslednej návšteve švagra Luxiho) a cez sitko som ho zapracoval do zeleninového základu
  7. to už sme skoro v cieli. Predpokladanú lahodnú chuť polievky som umocnil 5÷6 PL kyslej smotany, 2÷3 PL domáceho kápiového krému, premiešal, vložil sušenú feferónkú (aby výsledný product mal „hranu“) a krátko povaril
  8. stačilo už iba zaliať hovädzím vývarom, prisypať lístočky čerstvej petržlenovej vňate (konáriky boli na drobno pokrájané a podusené už vo 4. bode), priviesť do varu, „korunovať“ kockou masla, odstaviť
  9. a podávať s horúcimi šťavnatými muffinkami ( http://varecha.pravda.sk/recepty/stavnate-hovadzie-muffiny/10361-recept.html )
  10. prvý tohotoročný mráz je za nami a prvý, kto na to „doplatil“ je moja bazalička voňavá. Ostatným bylinkám a zelinkám na našej záhrade neublížil, ale ju do rána spálil a ona mi zhnedla. Dokonca aj zmijovce, pravda v nevykurovanej garáži, sú stale zelené. O bobkovom liste, v pravo dole, ani nehovorím!