Foto: martinis
Tradičná španielska paella "nazeleno" s hráškom, špenátom, paprikou a paradajkami.
porcia
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Toto klasické španielske "rizoto" som vyskúšal po prvý krát a musím uznať, že chutilo viac než výborne. Zlatistá ryža poslúžila ako skvelý základ pod jedlo plné voňavej zeleniny. Opečená cibuľka a cesnak, podusené paradajky a paprika, k tomu špenát a hrášok - čo viac si priať na obed ?! :)
- 2
Ako prvý si pripravme špenát. Buď čerstvý, alebo mrazený, ja som využil mrazený. Polovicu bežného balenia - čiže 220 gramov si dáme pomaly rozmrazovať na panvicu, nepodlievame vodou, pretože špenát pustí dosť vody sám. Necháme na nízkom ohni, kým pripravujeme ďalšie suroviny.
- 3
Ďalšou ingredienciou vyžadujúcou dlhší čas prípravy je ryža. Použite kvalitnú, na rizoto. Parboiled je vynikajúca voľba - uvarte ju tradičným spôsobom, alebo siahnite po sáčkovej, chutí rovnako dobre ;) Pripravme si aj zvyšnú zeleninu - umyjeme ju, očistíme, papriku zbavíme jadierok. Dva strúčiky cesnaku nasekajte najemno, cibuľu nakrájajte na kolieska, paradajky a papriku na kocky.
- 4
Na panvicu nalejeme lyžicu oleja a opečieme na nej cibuľu a cesnak, kým nechytia peknú farbu a vôňu. Potom pridáme veľkú lyžicu mandlí alebo píniových orieškov poprekrajovaných na polovice a dve či tri rozdrvené sušené čili papričky. Chvíľočku osmážame a pridáme aj kocky papriky a paradajok. Dusíme 6 minút.
- 5
Po tejto dobe prisypeme do našej panvice ryžu - a teraz to konečne naberá na dynamike :) Osolíme peknou štipkou soli, okoreníme čerstvo namletým čiernym korením a mletou sladkou paprikou. Nebojte sa jej, dodá celému jedlo príjemnú farbu. Chvíľu spolu ohrievame, potom prisypeme veľkú hrsť hrášku a vmiešame špenát.
- 6
Prikryté necháme chvíľku oddýchnuť a môžme podávať - najlepšie so šalátom a ozdobené cherry rajčinkami. Jemne pikantná, typicky južanská zelená paella je na stole ! ;-)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu