Zelená pšenica fotorecept

irenaw - fotkairenaw, 5. marca 2013
Zelená pšenica (fotorecept)
Foto: irenaw

Niečo k jarným očistám...a nielen jarným :-)

Suroviny

môže byť:




Postup

  1. 1

    Zrno pšenice (alebo špaldy, jačmeňa) premyjeme. Najlepšie, ak viete odkiaľ pšenica pochádza, aby zrno nebolo nejakým spôsobom upravované. Ak nemáte známeho, ani vlastnú úrodu, dá sa kúpiť bio obilie ;-). Môžete nechať zrnká pár hodín až jeden deň namočené, budú rýchlejšie klíčiť. Do širokej plytkej misky dáme vrstvu zeminy. Na to rozsypeme nahusto pšenicu.

    Zelená pšenica (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Navrch môžeme dať ešte tenkú vrstvu zeminy, ale nie je to nutné. Misku dáme na svetlé miesto a polievame/rosíme podľa potreby.

    Zelená pšenica (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Používam napríklad tento substrát.

    Zelená pšenica (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Už to začína zelenieť.

    Zelená pšenica (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po 10 dňoch.

    Zelená pšenica (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Keď majú zelené stonky asi 10-15 cm môžeme začať zbierať "úrodu".

    Zelená pšenica (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zelené stonky odšťavíme na odšťavovači. Ideálny je ten, ktorý pracuje na princípe lisu, ten dostane zo stoniek maximum. Dá sa použiť aj mlynček na mak. Alebo mixér. Podľa možností. Mne najviac chutí nápoj z 2-3 hrstí stebiel, 1 veľkého pohára vody, 1 veľkého kyslého jablka. Niekedy pridám šťavu z jedného citróna.

    Zelená pšenica (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Dôkladne rozmixujeme. Odporúča sa nepoužívať kovové pomôcky, aby sa zachovalo čo najviac cenných látok.

    Zelená pšenica (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Čistej šťavy sa odporúča skonzumovať 1 štamperlík ráno a 1 večer. Pozor, takáto čistá šťava môže byť niekomu zo začiatku ťažká na žalúdok. Najviac účinných látok má do 30 minút po vylisovaní.

    Zelená pšenica (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Zmixovanú hmotu môžeme precediť cez plátno. Dá sa dobre vyžmýkať takmer do sucha. Až zostane len guľka zelenej "plsti" ;-).

    Zelená pšenica (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Ak by ste zrno ďalej polievali, zas vyrastie, ale najviac cenných látok je v prvých stonkách, potom je už semiačko vyčerpané. Ostrihané strnisko používam ako jarnú dekoráciu.

    Zelená pšenica (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Prečo tu zas píšem také čudo nejedlé, zelené, s ktorým sa treba toľko babrať... Nie je to môj výmysel, vo svete sa táto šťava konzumuje dávno. Keď si ju dáte ráno nalačno, povzbudí vás ako káva. Obsahuje enzýmy, minerály, vitamíny. Je výborná pri jarnej očiste, pomáha telo zbavovať toxínov. Posilňuje imunitu. Je zásadotvorná, pomáha pri prekyslení organizmu... To len veľmi stručne, skúste pogoogliť "wheat grass, barley grass, spelt grass, zelené obilí".

  13. 13

    Keď už máte tú pšenicu, časť si dajte naklíčiť do trošky vody, pravidelne premývajte a počkajte až budú klíčky veľké ako samotné zrnko. Osušte, nasucho opečte, chutí ako oriešky. Takto je výborná aj raž, jačmeň, špalda.

Diskusia k receptu

tornadolue
@irenaw esteze si v diskusii spomenula, ze si uverejnila recept na mixovanu travu :D hned som ho isla hladat... a je to on - mojho srdca sampion :) Hned zajtra kupim zrno a idem na to, vsak som si kvoli tomu na Vianoce aj odstavovac-lis vydrankala, len do toho pestovania som sa este nedokopala. Ale musim psenici najst vhodne miestecko a uchranit ju pred mackami :)
marianne
aj ja sa tesim na fotodokumentaciu @irenka ,aj ked postup je zrozumitelny aj bez nej,ale vies:-))....mam spaldove aj psenicne zrno,urcite vyuzijem...
tornadolue
@irenaw nakoniec som zbierala prvu urodu az dnes rano... lenze som mala len jednu taku plastovu obdlznikovu misku ako mas na obrazku, takze som mala len jeden stamperlik :) Musim splasit nejake nadoby. Ja som odstavovala a naozaj je samotna stava riadna sila, nabuduce to radsej zmiesam este s nejakymi inymi zelenymi listami a dochutim jablkom. No a ostrihany zvysok dostala macka :)
irenaw
@tornadolue miešanú som podstrčila aj rodine a v pohode ju som mnou pijú, tiež zostanem pri miešanej. vidíš, ako ste sa pekne podelili :-)))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia