Želatínová poťahová hmota fotorecept

tkatka - fotkatkatka, 13. júla 2011
Želatínová poťahová hmota (fotorecept)
Foto: tkatka

Tento recept mám z internetu. Poznáte ju?

15 minút
príprava

Suroviny

250 g
40 g
4 g
17 g studená
9 g




Postup

  1. 1

    Práškový cukor preosejeme a dáme do takéhoto mixéra.

    Želatínová poťahová hmota (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Plátkovú želatínu nakrájame na menšie kúsky a namočíme do vody.

    Želatínová poťahová hmota (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Med roztopíme na miernom ohni.

    Želatínová poťahová hmota (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridáme želatínu s vodou, zamiešame.

    Želatínová poťahová hmota (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridáme maslo a roztopíme.

    Želatínová poťahová hmota (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Želatínovú zmes prilejeme k práškovému cukru a mixujeme.

    Želatínová poťahová hmota (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vznikne nám takáto hmota.

    Želatínová poťahová hmota (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vyberieme a na doske posypanej práškovým cukrom vypracujeme hmotu. Poťahovú hmotu dáme do potravinárskej fólie a necháme troška odležať v špajzy (do chladničky nedávať!!!). Pred rozvaľkaním trošku spracujeme.

    Želatínová poťahová hmota (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Vyvaľkáme na doske posypanej práškovým cukrom.

    Želatínová poťahová hmota (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Položíme na tortu, zahladíme a zvyšnú hmotu odkrojíme.

    Želatínová poťahová hmota (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Ozdobíme podľa vlastnej fantázie.

    Želatínová poťahová hmota (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

jane1
no super, možem vyskúšať, keď mi náhodou dôjde smartflex, ktorý najčastejšie používam. uvažujem že by som tam skúsila prisypať este gum tragant, až ho objednám :)
takže vravíš že pružnosť je dobrá? neskúšala si tam pridať aj kys. citrónovú a arómu? len či náhodou :)
tatty
katka, čo treba dať ako podklad, aby sa neroztekala? Torta môže ísť do chladničky?
vavan
nááááádherne sa ti vydarila @tatty pod poťah ako podklad musí ísť maslový krém
pachola
robím podobnú poťahovku,ale bez medu a dávam glukózu, poťahovka je krásna biela a je elastická ,robila som na tortu o veľkosti 40 x 60 x 15 cm a sme ju dve nakladali na tortu,nepotrhala sa vôbec,bola ako kus látky
elisticka
@tkatka super takuto potahovinu som neskusala ukladam a najblizsie vyskusam... no nemam taky mixer ale asi sa podari aj v inom...
helca103
@tkatka ja sa nestíham čudovať , kam na tie úžasné nápady chodíš. O takejto hmote som ešte nepočula. Vyskúšam už tento mesiac lebo musím piecť tortu....
etulik
super, konečne recept aj iný ako marcipánový..... ja robím torty, a doteraz som robila domácu marcipánovú hmotu, alebo kupovala K2. No toto určite vyskúšam......:-)
3sandra3
aj ja to vyskúšam,,hoci mám voči poťahovým hmotám rešpekt
tkatka
@3sandra3 aj ja som mala veľký rešpekt ale zvládla som to :) len smelo dotoho sandra :)))
cinkla
Hrozne sa mi paci tiez, aj ked praskovy cukor nepouzivam uz roky, len hnedy trstinovy na vsetko. Ale pri tomto recepte by som musela urobit vynimku, vsak ?
diabambulka
fíha to je pre mňa novinka, príjemná zmena, pečiem tortičky a už som povedala že s marcipánom už nebudem, ale toto chcem vyskúšať, je to veľmi zaujímavé a keď píšete že sa netrhá to som zvedavá...tkatka si veľmi šikovná, ja sa chcem opýtať či netreba túto hmotu po nanesení na tortu niečím natrieť aby nepraskala, lebo napríklad, marcipánovú hmotu potieram olejom. Získa lesk a nepraská, ale občas sa mi stane že si vo finále zamažem olejom ozdobný papier čo mám pod tortou :-(
evanaaa
Tkatka, ak zvládneš aj ďalšiu otázku - dala by sa táto hmota aj zafarbiť ?
tkatka
@mariena1 v originálnom recepte bola plátková želatína tak som radšej nemenila. Ale ak to vyskúšaš s práškovou alebo inou želatínou daj nám vedieť, dobre?
tkatka
@evanaaa pravdaže zvládnem aj tvoju otázku :))) Áno dá sa zafarbiť, čo je na torte číslo 5 je zafarbené na modro, práškovú potravinársku farbu som rozpustila v troche vody a to som naniesla na tú hmotu dobre som zapracovala, a vznikla mi takáto farba. A ak chceš celú hmotu zafarbiť to by treba ešte na začiatku pridať keď pridáš maslo (podľa mňa).
tothka
@tkatka tá poťahovka musí byť výborná, tortička je veľmi pekná a ešte aj pekne biela. Páči sa mi. Zatiaľ som skúšala s marschmallow a Varnu, ale toto nemá chybu, ukladám si.
janaja
tkatka, veľmi sa mi páči, ukladám do KK. Ešte som takéto poťahové "polevy" nerobila, ale už mám na to zálusk. Super, dobrý recept!
betka11
@tkatka ja sa spýtam musí tam ísť maslo?alebo môžem použiť palmarín,máme totiž alergiu na bkm a nič mliečne nesmieme ďakujem pekne
olinka12
waw to sa mi páči veď za marcipán už nevedia čo pýtať :-(((
mracik9
Poťahovú hmotu z cukríkov som robila a nevyšla,ale tuto určite skúsim,díky
playgirl345
Zdravím Vás...včera som robila túto potahovku a dnes som potahovala tortu. Budúci týžden idem na svadbu a chcem dať ako darček tortu nevesty, takže som si to chcela vyskúšať. Pravdupovediac sa mi nepodarila lebo je strašne malé množstvo potahovky. Niesom pekárka takže nemám odhad koľko treba na jednu tortu no podla obrazku toho srdca som si myslela ze mi to určite vystačí... Dosť sa mi aj trhala, mrzelo ma to lebo som chcela spraviť také volániky a vôbec sa mi to nedalo...hm čo už.. inak chuť je dobrá, ja som tam pridala zopár kvapiek mandlovej aromy..
kiri000
prosím možem to pripravit den vopred a potom to použiť?
geneviv
ahoj tkatka,skusam uz druhy raz tu potahovku ale takato pevna mi nevychadza.kolko praskoveho cukru potrebujem naozaj aby sa mi spevnila.a este dalsia vec,zijem na tenerife,namiesto do spajzu ju musim nechat odlezat v xladnicke,lebo je tu teplo.potom ked ju vyberam a po case sa da spracovat,zase sa mi rozpadava,mozem ja hnietit a pridavat tolko cukru kolko chcem!!!lepi sa a lepi a nie a nie sa vytvorit "plastelinova hmota".dakujem vopred za radu:-)))
geneviv
ahoj tkatka,skusam uz druhy raz tu potahovku ale takato pevna mi nevychadza.kolko praskoveho cukru potrebujem naozaj aby sa mi spevnila.a este dalsia vec,zijem na tenerife,namiesto do spajzu ju musim nechat odlezat v xladnicke,lebo je tu teplo.potom ked ju vyberam a po case sa da spracovat,zase sa mi rozpadava,mozem ja hnietit a pridavat tolko cukru kolko chcem!!!lepi sa a lepi a nie a nie sa vytvorit "plastelinova hmota".dakujem vopred za radu:-)))
julica
Fíha, toto mi ušlo. ukladám na špeci príležitosti
ankabanka
zelatina je zakladna surovina pri vyrobe marshmallows.
aj preto sa tieto pouzivaju ako shortcut pri vyrobe cukroveho umeleho potahoveho "fondantu"
. stary sposob zakladu je pruznejsi a nelame sa tolko
ankabanka
kliklo skor ako :
nelame sa, lebo sa pridava aj glycerin a corn sirup co ho robi vlacnym.
sonkaz
Práve som ju dorobila, už odpočíva v špajzi:-), ešte som ale zvedavá ako sa s ňou bude pracovať a poťahovať...a chcela som sa opýtať ako dlho a kde sa môže skladovať?
tkatka
Špajzi ju môžeš skladovať. To presne neviem ale vydrží dlho.
sonkaz
...robilo sa s ňou výborne, len ju treba po skladovaní ešte raz dobre prepracovať, poťahovala som veľkú obdĺžnikovú tortu a hmotu som farbila červenou repou- bola to torta Hello Kitty-(pridala som prášok z repy do želatíny s vodou)a dala som aj trochu mandľovej esencie. Torta vydržala na stole celú noc, neroztiekla sa a všetkým chutila.Určite ju použijem aj nabudúce. Len treba dodať, že uvedené množstvo surovín vystačí na menšiu guľatú tortu, ja som robila z troch dávok( z dvoch dávok ružovú a jednu bielu).Každopádne výborný recept.
tkatka
Som rada, že si bola s hmotou spokojná :))) Každú poťahovaciu hmotu treda prepracovať. A kde môžem pozrieť fotky?
sonkaz
...som tu ešte len krátko, takže idem zistiť kde sa pridávajú fotky, dám vedieť...
sonkaz
...pozri na modrykonik.sk som pod nickom sonkaz - fotoblog Moja záľuba, posledné dve tortičky sú poťahované touto hmotou, farbené len prírodne...
terka54
Fantastická hmota, už som z nej pár tortičiek robila. Dá sa aj na kvety, ale len nejaké základne. Dosť zle schne, ale ako základná poťahovka je perfektná.
soncya
milá @tkatka . Nechávam sa inšpirovať tvojimi nápadmi a teraz padla voľba na túto poťahovku. Keďže už mám výbornú skúsenosť s tvojou čokoplastelínou tak som vyskúšala aj túto. Je to fakt výborná hmota, dobre sa s ňou pracuje, pridala som punčovú esenciu tak aj krásne voňala. Dávala som granulovanú želatínu a vyšlo to celkom dobre. Veď posúď:  scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/v/t1.0-9/10533759_52159764...

pozn. je to vlastne moja prvá poťahovaná torta.
jane1
no super, možem vyskúšať, keď mi náhodou dôjde smartflex, ktorý najčastejšie používam. uvažujem že by som tam skúsila prisypať este gum tragant, až ho objednám :)
takže vravíš že pružnosť je dobrá? neskúšala si tam pridať aj kys. citrónovú a arómu? len či náhodou :)
tatty
katka, čo treba dať ako podklad, aby sa neroztekala? Torta môže ísť do chladničky?
vavan
nááááádherne sa ti vydarila @tatty pod poťah ako podklad musí ísť maslový krém
pachola
robím podobnú poťahovku,ale bez medu a dávam glukózu, poťahovka je krásna biela a je elastická ,robila som na tortu o veľkosti 40 x 60 x 15 cm a sme ju dve nakladali na tortu,nepotrhala sa vôbec,bola ako kus látky
elisticka
@tkatka super takuto potahovinu som neskusala ukladam a najblizsie vyskusam... no nemam taky mixer ale asi sa podari aj v inom...
helca103
@tkatka ja sa nestíham čudovať , kam na tie úžasné nápady chodíš. O takejto hmote som ešte nepočula. Vyskúšam už tento mesiac lebo musím piecť tortu....
etulik
super, konečne recept aj iný ako marcipánový..... ja robím torty, a doteraz som robila domácu marcipánovú hmotu, alebo kupovala K2. No toto určite vyskúšam......:-)
3sandra3
aj ja to vyskúšam,,hoci mám voči poťahovým hmotám rešpekt
tkatka
@3sandra3 aj ja som mala veľký rešpekt ale zvládla som to :) len smelo dotoho sandra :)))
cinkla
Hrozne sa mi paci tiez, aj ked praskovy cukor nepouzivam uz roky, len hnedy trstinovy na vsetko. Ale pri tomto recepte by som musela urobit vynimku, vsak ?
diabambulka
fíha to je pre mňa novinka, príjemná zmena, pečiem tortičky a už som povedala že s marcipánom už nebudem, ale toto chcem vyskúšať, je to veľmi zaujímavé a keď píšete že sa netrhá to som zvedavá...tkatka si veľmi šikovná, ja sa chcem opýtať či netreba túto hmotu po nanesení na tortu niečím natrieť aby nepraskala, lebo napríklad, marcipánovú hmotu potieram olejom. Získa lesk a nepraská, ale občas sa mi stane že si vo finále zamažem olejom ozdobný papier čo mám pod tortou :-(
evanaaa
Tkatka, ak zvládneš aj ďalšiu otázku - dala by sa táto hmota aj zafarbiť ?
tkatka
@mariena1 v originálnom recepte bola plátková želatína tak som radšej nemenila. Ale ak to vyskúšaš s práškovou alebo inou želatínou daj nám vedieť, dobre?
tkatka
@evanaaa pravdaže zvládnem aj tvoju otázku :))) Áno dá sa zafarbiť, čo je na torte číslo 5 je zafarbené na modro, práškovú potravinársku farbu som rozpustila v troche vody a to som naniesla na tú hmotu dobre som zapracovala, a vznikla mi takáto farba. A ak chceš celú hmotu zafarbiť to by treba ešte na začiatku pridať keď pridáš maslo (podľa mňa).
tothka
@tkatka tá poťahovka musí byť výborná, tortička je veľmi pekná a ešte aj pekne biela. Páči sa mi. Zatiaľ som skúšala s marschmallow a Varnu, ale toto nemá chybu, ukladám si.
janaja
tkatka, veľmi sa mi páči, ukladám do KK. Ešte som takéto poťahové "polevy" nerobila, ale už mám na to zálusk. Super, dobrý recept!
betka11
@tkatka ja sa spýtam musí tam ísť maslo?alebo môžem použiť palmarín,máme totiž alergiu na bkm a nič mliečne nesmieme ďakujem pekne
olinka12
waw to sa mi páči veď za marcipán už nevedia čo pýtať :-(((
mracik9
Poťahovú hmotu z cukríkov som robila a nevyšla,ale tuto určite skúsim,díky
playgirl345
Zdravím Vás...včera som robila túto potahovku a dnes som potahovala tortu. Budúci týžden idem na svadbu a chcem dať ako darček tortu nevesty, takže som si to chcela vyskúšať. Pravdupovediac sa mi nepodarila lebo je strašne malé množstvo potahovky. Niesom pekárka takže nemám odhad koľko treba na jednu tortu no podla obrazku toho srdca som si myslela ze mi to určite vystačí... Dosť sa mi aj trhala, mrzelo ma to lebo som chcela spraviť také volániky a vôbec sa mi to nedalo...hm čo už.. inak chuť je dobrá, ja som tam pridala zopár kvapiek mandlovej aromy..
kiri000
prosím možem to pripravit den vopred a potom to použiť?
geneviv
ahoj tkatka,skusam uz druhy raz tu potahovku ale takato pevna mi nevychadza.kolko praskoveho cukru potrebujem naozaj aby sa mi spevnila.a este dalsia vec,zijem na tenerife,namiesto do spajzu ju musim nechat odlezat v xladnicke,lebo je tu teplo.potom ked ju vyberam a po case sa da spracovat,zase sa mi rozpadava,mozem ja hnietit a pridavat tolko cukru kolko chcem!!!lepi sa a lepi a nie a nie sa vytvorit "plastelinova hmota".dakujem vopred za radu:-)))
geneviv
ahoj tkatka,skusam uz druhy raz tu potahovku ale takato pevna mi nevychadza.kolko praskoveho cukru potrebujem naozaj aby sa mi spevnila.a este dalsia vec,zijem na tenerife,namiesto do spajzu ju musim nechat odlezat v xladnicke,lebo je tu teplo.potom ked ju vyberam a po case sa da spracovat,zase sa mi rozpadava,mozem ja hnietit a pridavat tolko cukru kolko chcem!!!lepi sa a lepi a nie a nie sa vytvorit "plastelinova hmota".dakujem vopred za radu:-)))
julica
Fíha, toto mi ušlo. ukladám na špeci príležitosti
ankabanka
zelatina je zakladna surovina pri vyrobe marshmallows.
aj preto sa tieto pouzivaju ako shortcut pri vyrobe cukroveho umeleho potahoveho "fondantu"
. stary sposob zakladu je pruznejsi a nelame sa tolko
ankabanka
kliklo skor ako :
nelame sa, lebo sa pridava aj glycerin a corn sirup co ho robi vlacnym.
sonkaz
Práve som ju dorobila, už odpočíva v špajzi:-), ešte som ale zvedavá ako sa s ňou bude pracovať a poťahovať...a chcela som sa opýtať ako dlho a kde sa môže skladovať?
tkatka
Špajzi ju môžeš skladovať. To presne neviem ale vydrží dlho.
sonkaz
...robilo sa s ňou výborne, len ju treba po skladovaní ešte raz dobre prepracovať, poťahovala som veľkú obdĺžnikovú tortu a hmotu som farbila červenou repou- bola to torta Hello Kitty-(pridala som prášok z repy do želatíny s vodou)a dala som aj trochu mandľovej esencie. Torta vydržala na stole celú noc, neroztiekla sa a všetkým chutila.Určite ju použijem aj nabudúce. Len treba dodať, že uvedené množstvo surovín vystačí na menšiu guľatú tortu, ja som robila z troch dávok( z dvoch dávok ružovú a jednu bielu).Každopádne výborný recept.
tkatka
Som rada, že si bola s hmotou spokojná :))) Každú poťahovaciu hmotu treda prepracovať. A kde môžem pozrieť fotky?
sonkaz
...som tu ešte len krátko, takže idem zistiť kde sa pridávajú fotky, dám vedieť...
sonkaz
...pozri na modrykonik.sk som pod nickom sonkaz - fotoblog Moja záľuba, posledné dve tortičky sú poťahované touto hmotou, farbené len prírodne...
terka54
Fantastická hmota, už som z nej pár tortičiek robila. Dá sa aj na kvety, ale len nejaké základne. Dosť zle schne, ale ako základná poťahovka je perfektná.
soncya
milá @tkatka . Nechávam sa inšpirovať tvojimi nápadmi a teraz padla voľba na túto poťahovku. Keďže už mám výbornú skúsenosť s tvojou čokoplastelínou tak som vyskúšala aj túto. Je to fakt výborná hmota, dobre sa s ňou pracuje, pridala som punčovú esenciu tak aj krásne voňala. Dávala som granulovanú želatínu a vyšlo to celkom dobre. Veď posúď:  scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/v/t1.0-9/10533759_52159764...

pozn. je to vlastne moja prvá poťahovaná torta.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia