Zázvorové pečivo
Zázvorové pečivo

Zázvorové zajačiky s kráľovskou glazúrou

Jana Štrbková
mesačník Varecha, 9. apríla 2022
Zázvorové zajačiky s kráľovskou glazúrou
Foto: Shutterstock

Drobné pečivo s dokonalou bielkovou polevou, ktorú môžete dotvárať rôznymi cukrárskymi farbami a vytvoriť tak na svoj veľkonočný stôl výnimočné dielka.

30 ks
porcií
70 minút
príprava
15 minút
na 170 °C

Suroviny

Cesto:
250 g
1 ČL
1/2 ČL
120 g
 štipka
2 ČL čerstvý nastrúhaný
1 ks
2 ČL
85 g
Glazúra:
1 ks
300 g
1 ČL




Postup

  1. 1

    Cesto: Sypké suroviny zmiešame, pridáme najemno nastrúhaný zázvor, rozšľahané vajce, tekutý med a zmäknuté maslo. Vypracujeme hladké cesto, zabalíme ho do potravinovej fólie a odložíme na 30 minút do chladničky.

  2. 2

    Na pomúčenej doske vyvaľkáme cesto asi na hrúbku 4 milimetre a vykrojíme zajačiky.

  3. 3

    Pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C asi 15 minút. Upečené pečivo necháme vychladnúť.

  4. 4

    Medzitým si pripravíme kráľovskú glazúru. Vaječný bielok nalejeme do misky a zasypeme asi 300 g dobre preosiateho (napríklad cez jemné silonové pančuchy) práškového cukru bez hrudiek. Cukor zapracujeme do bielkov a miešame aspoň 15 minút, aby bola hmota elastická. Na zlepšenie konzistencie a chuti dôkladne primiešame lyžičku čerstvo vytlačenej citrónovej šťavy.

  5. 5

    Glazúru môžeme dotvoriť potravinárskymi farbami. Do farby vždy namočíme koniec špajle, kvapneme do hmoty a dôkladne zamiešame.

  6. 6

    Glazúrou naplníme zdobiace vrecko s tenkou hladkou špičkou alebo môžeme koniec vrecka opatrne odstrihnúť. Vychladnutých zázvorových zajačikov začneme zdobiť najskôr po obvode a potom polevou vyplníme celú plochu. Na rovnomerné rozloženie polevy môžeme použiť špajľu. Na záver pridáme cukrové ozdoby. Na zaschnutú glazúru môžeme podľa vlastnej fantázie alebo šablón vytvárať rôzne ornamenty.

Diskusia k receptu

atina1947
Pekne, docela bych zkusila ale premyslim jestli vysledek je stejny jako u tech co se nechavaji na plechu odlezet do druheho dne pred pecenim.
sev111
Zamna obrazok zajacikov nie je zdobeny kralivskou glazurov🤔. Je to formickov vyrezana potahovka🤫
sonulienka
Tak ako píše @sev111 ani mne to nepripadá kráľovská glazúra ale tiež skorej poťahová hmota. No možno som nešikovná a nedokázala by som to. Ale aj to koliesko na cukríky je vidno, že to je vykrojené. Tak či tak sú zajačiky krásne a určite výborné určite vyskúšam recept na keksíky.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia