Zázvorové zajačiky s kráľovskou glazúrou
mesačník Varecha, 9. apríla 2022
Foto: Shutterstock
Drobné pečivo s dokonalou bielkovou polevou, ktorú môžete dotvárať rôznymi cukrárskymi farbami a vytvoriť tak na svoj veľkonočný stôl výnimočné dielka.
porcií
príprava
na 170 °C
Suroviny
Cesto: | |
250 g |
|
1 ČL |
|
1/2 ČL |
|
120 g |
|
štipka |
|
2 ČL čerstvý nastrúhaný |
|
1 ks |
|
2 ČL |
|
85 g |
|
Glazúra: | |
1 ks |
|
300 g |
|
1 ČL |
|
Postup
-
1
Cesto: Sypké suroviny zmiešame, pridáme najemno nastrúhaný zázvor, rozšľahané vajce, tekutý med a zmäknuté maslo. Vypracujeme hladké cesto, zabalíme ho do potravinovej fólie a odložíme na 30 minút do chladničky.
- 2
Na pomúčenej doske vyvaľkáme cesto asi na hrúbku 4 milimetre a vykrojíme zajačiky.
- 3
Pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C asi 15 minút. Upečené pečivo necháme vychladnúť.
- 4
Medzitým si pripravíme kráľovskú glazúru. Vaječný bielok nalejeme do misky a zasypeme asi 300 g dobre preosiateho (napríklad cez jemné silonové pančuchy) práškového cukru bez hrudiek. Cukor zapracujeme do bielkov a miešame aspoň 15 minút, aby bola hmota elastická. Na zlepšenie konzistencie a chuti dôkladne primiešame lyžičku čerstvo vytlačenej citrónovej šťavy.
- 5
Glazúru môžeme dotvoriť potravinárskymi farbami. Do farby vždy namočíme koniec špajle, kvapneme do hmoty a dôkladne zamiešame.
- 6
Glazúrou naplníme zdobiace vrecko s tenkou hladkou špičkou alebo môžeme koniec vrecka opatrne odstrihnúť. Vychladnutých zázvorových zajačikov začneme zdobiť najskôr po obvode a potom polevou vyplníme celú plochu. Na rovnomerné rozloženie polevy môžeme použiť špajľu. Na záver pridáme cukrové ozdoby. Na zaschnutú glazúru môžeme podľa vlastnej fantázie alebo šablón vytvárať rôzne ornamenty.
Tiež pečivo:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu