Zázvorové pečivo

Zázvorové zajačiky s kráľovskou glazúrou

Autor receptu: redakcia

Drobné pečivo s dokonalou bielkovou polevou, ktorú môžete dotvárať rôznymi cukrárskymi farbami a vytvoriť tak na svoj veľkonočný stôl výnimočné dielka.

30 ks
porcií
70 minút
príprava
15 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Sypké suroviny zmiešame, pridáme najemno nastrúhaný zázvor, rozšľahané vajce, tekutý med a zmäknuté maslo. Vypracujeme hladké cesto, zabalíme ho do potravinovej fólie a odložíme na 30 minút do chladničky.
  2. Na pomúčenej doske vyvaľkáme cesto asi na hrúbku 4 milimetre a vykrojíme zajačiky.
  3. Pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C asi 15 minút. Upečené pečivo necháme vychladnúť.
  4. Medzitým si pripravíme kráľovskú glazúru. Vaječný bielok nalejeme do misky a zasypeme asi 300 g dobre preosiateho (napríklad cez jemné silonové pančuchy) práškového cukru bez hrudiek. Cukor zapracujeme do bielkov a miešame aspoň 15 minút, aby bola hmota elastická. Na zlepšenie konzistencie a chuti dôkladne primiešame lyžičku čerstvo vytlačenej citrónovej šťavy.
  5. Glazúru môžeme dotvoriť potravinárskymi farbami. Do farby vždy namočíme koniec špajle, kvapneme do hmoty a dôkladne zamiešame.
  6. Glazúrou naplníme zdobiace vrecko s tenkou hladkou špičkou alebo môžeme koniec vrecka opatrne odstrihnúť. Vychladnutých zázvorových zajačikov začneme zdobiť najskôr po obvode a potom polevou vyplníme celú plochu. Na rovnomerné rozloženie polevy môžeme použiť špajľu. Na záver pridáme cukrové ozdoby. Na zaschnutú glazúru môžeme podľa vlastnej fantázie alebo šablón vytvárať rôzne ornamenty.