Zázvorové drobné pečivo
Zázvorové drobné pečivo

Zázvorové vločky

Kulinárni studio MAFRA
mesačník Varecha, včera 16:00
Zázvorové vločky
Foto: Kulinární studio MAFRA

Vyrobte si krásnu vianočnú dekoráciu z konárikov a jedlých vločiek.

50 ks
porcií
35 (+ odležanie) minút
príprava
12 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
2 ks
2 ks
2 ČL
z 1 citróna
280 g
Dokončenie:
100 g
 (na posypanie)



Postup

  1. 1

    Vajíčka, žĺtky, cukor, zázvor a citrónovú kôru vymiešame na penu. Potom primiešame múku a vypracujeme hladké cesto. Cesto necháme pri izbovej teplote asi 30 minút odležať. Potom ho znovu prepracujeme a rozvaľkáme na tenký plát. Aby sa cesto pri vaľkaní nelepilo, môžeme pracovnú plochu jemne poprášiť múkou alebo prekryť cestom papier na pečenie a vaľkať cez papier.

  2. 2

    Z cesta vykrojíme tvary vločiek, rozložíme ich na plechy vystlané papierom na pečenie a na okraji vykrojíme malý otvor na navlečenie stužky. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C asi 12 minút. Po upečení necháme vychladnúť na papieri na pečenie a potom ich opatrne odlepíme.

  3. 3

    Modelovaciu hmotu rozvaľkáme na pracovnej doske posypanej práškovým cukrom na tenký plát a vykrojíme vločky. Na spodnej strane ich mierne navlhčíme a prilepíme na upečené vločky.

  4. 4

    Jednoduchý biely veniec vyrobíme z holých vetvičiek. Nastriháme rôzne hrubé a dlhé, stočíme ich do kruhu a spevníme viazacím drôtom alebo zviažeme ľanovou niťou. Keď budeme spokojní s tvarom, vetvičky nastriekame bielou matnou farbou v spreji. Nakoniec na veniec zavesíme upečené vločky.

  5. 5

    Zvyšné upečené vločky skladujeme v uzatvorenej nádobe, aby zostali chrumkavé a modelovacia hmota sa nenavlhčila.

Diskusia k receptu