Zázvorové drobné pečivo

Zázvorové vločky

Autor receptu: redakcia

Vyrobte si krásnu vianočnú dekoráciu z konárikov a jedlých vločiek.

50 ks
porcií
35 (+ odležanie) minút
príprava
12 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Vajíčka, žĺtky, cukor, zázvor a citrónovú kôru vymiešame na penu. Potom primiešame múku a vypracujeme hladké cesto. Cesto necháme pri izbovej teplote asi 30 minút odležať. Potom ho znovu prepracujeme a rozvaľkáme na tenký plát. Aby sa cesto pri vaľkaní nelepilo, môžeme pracovnú plochu jemne poprášiť múkou alebo prekryť cestom papier na pečenie a vaľkať cez papier.
  2. Z cesta vykrojíme tvary vločiek, rozložíme ich na plechy vystlané papierom na pečenie a na okraji vykrojíme malý otvor na navlečenie stužky. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C asi 12 minút. Po upečení necháme vychladnúť na papieri na pečenie a potom ich opatrne odlepíme.
  3. Modelovaciu hmotu rozvaľkáme na pracovnej doske posypanej práškovým cukrom na tenký plát a vykrojíme vločky. Na spodnej strane ich mierne navlhčíme a prilepíme na upečené vločky.
  4. Jednoduchý biely veniec vyrobíme z holých vetvičiek. Nastriháme rôzne hrubé a dlhé, stočíme ich do kruhu a spevníme viazacím drôtom alebo zviažeme ľanovou niťou. Keď budeme spokojní s tvarom, vetvičky nastriekame bielou matnou farbou v spreji. Nakoniec na veniec zavesíme upečené vločky.
  5. Zvyšné upečené vločky skladujeme v uzatvorenej nádobe, aby zostali chrumkavé a modelovacia hmota sa nenavlhčila.