Zázvorové drobné pečivo
Zázvorové vločky
Autor receptu: redakcia
Vyrobte si krásnu vianočnú dekoráciu z konárikov a jedlých vločiek.
|
50 ks porcií |
35 (+ odležanie) minút príprava |
12 minút na 180 °C |
Postup
- Vajíčka, žĺtky, cukor, zázvor a citrónovú kôru vymiešame na penu. Potom primiešame múku a vypracujeme hladké cesto. Cesto necháme pri izbovej teplote asi 30 minút odležať. Potom ho znovu prepracujeme a rozvaľkáme na tenký plát. Aby sa cesto pri vaľkaní nelepilo, môžeme pracovnú plochu jemne poprášiť múkou alebo prekryť cestom papier na pečenie a vaľkať cez papier.
- Z cesta vykrojíme tvary vločiek, rozložíme ich na plechy vystlané papierom na pečenie a na okraji vykrojíme malý otvor na navlečenie stužky. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C asi 12 minút. Po upečení necháme vychladnúť na papieri na pečenie a potom ich opatrne odlepíme.
- Modelovaciu hmotu rozvaľkáme na pracovnej doske posypanej práškovým cukrom na tenký plát a vykrojíme vločky. Na spodnej strane ich mierne navlhčíme a prilepíme na upečené vločky.
- Jednoduchý biely veniec vyrobíme z holých vetvičiek. Nastriháme rôzne hrubé a dlhé, stočíme ich do kruhu a spevníme viazacím drôtom alebo zviažeme ľanovou niťou. Keď budeme spokojní s tvarom, vetvičky nastriekame bielou matnou farbou v spreji. Nakoniec na veniec zavesíme upečené vločky.
- Zvyšné upečené vločky skladujeme v uzatvorenej nádobe, aby zostali chrumkavé a modelovacia hmota sa nenavlhčila.