Zapekaný baklažán fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 16. mája 2011
Zapekaný baklažán (fotorecept)
Foto: kimlo

Je to môj vlastný recept, akákoľvek podobnosť s inými podobnými receptami je čisto náhodná... :-)

6
porcií
60 minút
príprava
55 minút
na 170 °C

Suroviny

3 ks stredne veľký
400 g , alebo konzerva
1 ks
1-2 strúčiky
podľa chuti
podľa chuti
2-3 PL
2 ks
100 g alebo iný syr
2 PL
 podľa potreby

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najprv nakrájame baklažány asi na 1cm hrubé kolieska, nasolíme, a dáme do misky aleb sitko tzv. "vyplakať" asi na 1 hodinu.. baklažán pustí šťavu, budeme mať istotu že nebude horký.

    Zapekaný baklažán (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Medzitým si pripravíme omáčku: na troche oleja a cibuli orestujeme mleté mäso, ochutíme soľou, korením, kečupom, cesnakom a oreganom, ja som použil mäso z konzervy, bolo už dosť ochutené, stačili len kečup, cesnak a oregano. Samozrejme sa dajú použiť rôzne, už hotové omáčky z obchodu.

    Zapekaný baklažán (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vyplakaný baklažán opláchneme pod studenou vodou, osušíme papierovými obrúskami a opečieme NA SUCHEJ teflonovej panvici, bez oleja, do hnedasta. Týmto sa ešte odparí prebytočná tekutina a koleska sa o polovicu stenčia..

    Zapekaný baklažán (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Dno pekáča alebo zapekacej misy vytrieme olejom a naukladáme vrstvu baklažánu, na ňu vrstvu pripravenej omáčky a nakoniec kúsky mozzarelly.

    Zapekaný baklažán (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Navrstvíme ďalšiu vrstvu baklažánu, poukladáme ďalšie kúsky mozzarelly, posypeme nahrubo nastúhaným tvrdým syrom a pokvapkáme olivovým olejom

    Zapekaný baklažán (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Prikryjeme alobalom a dáme piecť do rúry na asi 170ºC. Prikryté pečieme asi 40miút, potom odokryjeme a zapečieme asi 15 minút.

    Zapekaný baklažán (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Podávame len tak, s čestvým chlebom alebo pečivom.. je to naozaj pochúťka..

    Zapekaný baklažán (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

frezia68
Je mi úplne jasné,že je originál,určite odkukám....:-)))
enerrgizer
perfektné, dnes som videl krásny baklažán a nekúpil som ho, tak bude zajtra...
megginr
mnam, fantasticke, len bravcove nahradim kuracim :) KK
vierik
To nemôže byť zlééé,jedine mňamkovééé :-)už je v KK.
marcy
moje chute,baklažán môžem aj na studeno,mňam :-))
evusik
pri pohľade na tento recept mi tečú slinky, podobnosť s inými slinkami je čisto náhodná :-)))))
samanka
takto na noc si mi @kimlo chúťky narobil. Už sa aj zajtra obzerám po peknom baklažáne....
evanaaa
To sa aj mne páči, ja som baklažán len vyprážala, ale nikdy som ho nesolila na "vyplakanie", nerobila to ani moja mama, už tu raz bola diskusia, kde sa hovorilo, že to netreba robiť. Možno len u starších baklažánov, to si myslím ja. Ale na takýto zapekaný by som mala chuť.
afataga
aj ja take obcas robim ale bez masa a nedavam kecup ale pretlak
evas13
Baklažan môžem a tento tvoj je vynikajúci, tuším tento týždeň ho spravím, mňám: :)
marienka44
@Kimlo ,jedna otazka:v tej druhej vrstve baklazanu sa uz maso nedava? Za chvilu budu baklazany aj na trhu, kupim a spravim podla Teba. :-)
tetuska
ukladám, ja baklažán aj vyprážam v trojobale, zemiaková kaša a obed je hotový...
hena3003
Dnes sme mali na veceru....vyborne!!! Mala som hotove ragu, a baklazan v chladnicke, tak som to vyskusala..pod mozzarellu som dala aj platky cherry paradajok a listky bazalky..Stava s chlebikom bola fantasticka!!! Dakujem za recept!!! Urcite tuto pochutku budem robit castejsie ;-)
lyali
Sympatický receptík :-) Ukladám :-)
cechova
Mňam,mňam,mňam...práve som dobáááágrovala plný tanier tohoto super jedla.Ďakujem za jednoduchý ,rýchly a super recepis.Ukladám doMKK.
misqs17
vyzera to skvele, vreca som robila len s mozzarelou a tajcinou.urcite vyskusam tento coskoro :)
hanach
Aký gurmán, ďakujem aj za tento skvelý recept. Ukladám
mafina79
no ľudia ja teda len začínam variť ... nikdy som nič podobné nerobila ale zvládla som to dokonca aj ja, vďaka zrozumiteľne napísanému receptu ( VEĽKÁ VĎAKA KIMLO) a výsledok ma poriadne prekvapil, nabudúce musím urobiť väčšie množstvo lebo sa po ňom len tak zaprášilo :) a to mám doma Taliana čo vie variť :D o to väčšiu radosť mám :)
strucik
Kimlo, soliť baklažán kvôli horkosti je mýtus.
2010
@Strucik (29.12.2017 10:21)
Najprv vyskusaj a potom mudruj.Robime baklazan velmi casto, aj dnes bol. Ked mam istotu ze je mlady, cerstvy bez dozretych - hnedych semienok, nesolim, inac solim. ( Plus da sa aj metodou muz, zena na spodku plodu).
To solenie a nasledne osusenie sposobuje okrem vytiahnutia nahorklej tekutiny, ked sa opraza vacsi a neistej cerstvosti ze neabsorbuje tolko oleja, nie je taky mlandravy.


2x haji a kimlo