Zapekaný baklažán fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 16. mája 2011
Zapekaný baklažán (fotorecept)
Foto: kimlo

Je to môj vlastný recept, akákoľvek podobnosť s inými podobnými receptami je čisto náhodná... :-)

6
porcií
60 minút
príprava
55 minút
na 170 °C

Suroviny

3 ks stredne veľký
400 g , alebo konzerva
1 ks
1-2 strúčiky
podľa chuti
podľa chuti
2-3 PL
2 ks
100 g alebo iný syr
2 PL
 podľa potreby

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najprv nakrájame baklažány asi na 1cm hrubé kolieska, nasolíme, a dáme do misky aleb sitko tzv. "vyplakať" asi na 1 hodinu.. baklažán pustí šťavu, budeme mať istotu že nebude horký.

    Zapekaný baklažán (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Medzitým si pripravíme omáčku: na troche oleja a cibuli orestujeme mleté mäso, ochutíme soľou, korením, kečupom, cesnakom a oreganom, ja som použil mäso z konzervy, bolo už dosť ochutené, stačili len kečup, cesnak a oregano. Samozrejme sa dajú použiť rôzne, už hotové omáčky z obchodu.

    Zapekaný baklažán (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vyplakaný baklažán opláchneme pod studenou vodou, osušíme papierovými obrúskami a opečieme NA SUCHEJ teflonovej panvici, bez oleja, do hnedasta. Týmto sa ešte odparí prebytočná tekutina a koleska sa o polovicu stenčia..

    Zapekaný baklažán (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Dno pekáča alebo zapekacej misy vytrieme olejom a naukladáme vrstvu baklažánu, na ňu vrstvu pripravenej omáčky a nakoniec kúsky mozzarelly.

    Zapekaný baklažán (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Navrstvíme ďalšiu vrstvu baklažánu, poukladáme ďalšie kúsky mozzarelly, posypeme nahrubo nastúhaným tvrdým syrom a pokvapkáme olivovým olejom

    Zapekaný baklažán (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Prikryjeme alobalom a dáme piecť do rúry na asi 170ºC. Prikryté pečieme asi 40miút, potom odokryjeme a zapečieme asi 15 minút.

    Zapekaný baklažán (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Podávame len tak, s čestvým chlebom alebo pečivom.. je to naozaj pochúťka..

    Zapekaný baklažán (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
@Strucik (29.12.2017 10:21)
Najprv vyskusaj a potom mudruj.Robime baklazan velmi casto, aj dnes bol. Ked mam istotu ze je mlady, cerstvy bez dozretych - hnedych semienok, nesolim, inac solim. ( Plus da sa aj metodou muz, zena na spodku plodu).
To solenie a nasledne osusenie sposobuje okrem vytiahnutia nahorklej tekutiny, ked sa opraza vacsi a neistej cerstvosti ze neabsorbuje tolko oleja, nie je taky mlandravy.


2x haji, kimlo
Je mi úplne jasné,že je originál,určite odkukám....:-)))