Foto: kimlo
Je to môj vlastný recept, akákoľvek podobnosť s inými podobnými receptami je čisto náhodná... :-)
porcií
príprava
na 170 °C
Suroviny
3 ks stredne veľký |
|
400 g , alebo konzerva |
|
1 ks |
|
1-2 strúčiky |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
2-3 PL |
|
2 ks |
|
100 g alebo iný syr |
|
2 PL |
|
podľa potreby |
|
Postup
-
1
Najprv nakrájame baklažány asi na 1cm hrubé kolieska, nasolíme, a dáme do misky aleb sitko tzv. "vyplakať" asi na 1 hodinu.. baklažán pustí šťavu, budeme mať istotu že nebude horký.
-
2
Medzitým si pripravíme omáčku: na troche oleja a cibuli orestujeme mleté mäso, ochutíme soľou, korením, kečupom, cesnakom a oreganom, ja som použil mäso z konzervy, bolo už dosť ochutené, stačili len kečup, cesnak a oregano. Samozrejme sa dajú použiť rôzne, už hotové omáčky z obchodu.
-
3
Vyplakaný baklažán opláchneme pod studenou vodou, osušíme papierovými obrúskami a opečieme NA SUCHEJ teflonovej panvici, bez oleja, do hnedasta. Týmto sa ešte odparí prebytočná tekutina a koleska sa o polovicu stenčia..
-
4
Dno pekáča alebo zapekacej misy vytrieme olejom a naukladáme vrstvu baklažánu, na ňu vrstvu pripravenej omáčky a nakoniec kúsky mozzarelly.
-
5
Navrstvíme ďalšiu vrstvu baklažánu, poukladáme ďalšie kúsky mozzarelly, posypeme nahrubo nastúhaným tvrdým syrom a pokvapkáme olivovým olejom
-
6
Prikryjeme alobalom a dáme piecť do rúry na asi 170ºC. Prikryté pečieme asi 40miút, potom odokryjeme a zapečieme asi 15 minút.
-
7
Podávame len tak, s čestvým chlebom alebo pečivom.. je to naozaj pochúťka..
Najprv vyskusaj a potom mudruj.Robime baklazan velmi casto, aj dnes bol. Ked mam istotu ze je mlady, cerstvy bez dozretych - hnedych semienok, nesolim, inac solim. ( Plus da sa aj metodou muz, zena na spodku plodu).
To solenie a nasledne osusenie sposobuje okrem vytiahnutia nahorklej tekutiny, ked sa opraza vacsi a neistej cerstvosti ze neabsorbuje tolko oleja, nie je taky mlandravy.