Zapekaný baklažán (fotorecept)

Autor receptu: kimlo

Je to môj vlastný recept, akákoľvek podobnosť s inými podobnými receptami je čisto náhodná... :-)

6
porcií
60 minút
príprava
55 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv nakrájame baklažány asi na 1cm hrubé kolieska, nasolíme, a dáme do misky aleb sitko tzv. "vyplakať" asi na 1 hodinu.. baklažán pustí šťavu, budeme mať istotu že nebude horký.
  2. Medzitým si pripravíme omáčku: na troche oleja a cibuli orestujeme mleté mäso, ochutíme soľou, korením, kečupom, cesnakom a oreganom, ja som použil mäso z konzervy, bolo už dosť ochutené, stačili len kečup, cesnak a oregano. Samozrejme sa dajú použiť rôzne, už hotové omáčky z obchodu.
  3. Vyplakaný baklažán opláchneme pod studenou vodou, osušíme papierovými obrúskami a opečieme NA SUCHEJ teflonovej panvici, bez oleja, do hnedasta. Týmto sa ešte odparí prebytočná tekutina a koleska sa o polovicu stenčia..
  4. Dno pekáča alebo zapekacej misy vytrieme olejom a naukladáme vrstvu baklažánu, na ňu vrstvu pripravenej omáčky a nakoniec kúsky mozzarelly.
  5. Navrstvíme ďalšiu vrstvu baklažánu, poukladáme ďalšie kúsky mozzarelly, posypeme nahrubo nastúhaným tvrdým syrom a pokvapkáme olivovým olejom
  6. Prikryjeme alobalom a dáme piecť do rúry na asi 170ºC. Prikryté pečieme asi 40miút, potom odokryjeme a zapečieme asi 15 minút.
  7. Podávame len tak, s čestvým chlebom alebo pečivom.. je to naozaj pochúťka..