Zapekané kurča so špenátom

plv - fotkaplv, 4. júla 2015
Zapekané kurča so špenátom
Foto: plv
4
porcie
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
1/2 l
250 g
150 g
Bešamelová omáčka:
16 g
21 g
1/2 l
4 g
štipka
1/2 ks malá
2 ks
2 PL
1/2 lístka
1 ČL drvený
štipka
Kurča:
2 PL
Špenát:
21 g
3 l
2 PL




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravím bešamel. Na malej panvici si rozpustím máslo. Keď je máslo rozpustené, pridávám múku. Chvýločku miešam, aby sa mi spravili hrudky, ktoré opekám na slabom plameni, nie dlho. Zápražku chcem mať svetlo hnedej farby. Keď je zápražka hotová dám ju bokom, aby mi vychladla. Do menšieho kastrolčeka si dám zohrievať mlieko. Keď mlieko začne variť, stlmím plameň a pridávám záprážku. Riadne ju v mlieku rozmiešám. Chvýľu čakám, kým zmes začne bubľat a pridávám soľ, cibuľu v ktorej sú napíchané klinčeky, vňatku a všekto korenie. Kastrolček zakrývám pokrievkou a dám ho trocha bokom ať nieje priamo na plameni. Omáčku várím min. 25 - 30 minút.

  2. 2

    Do vatšieho kastrolu si napustím 3 litre vody. Zakryjem ho pokrievkou a zľahka nehám vodu zohrievať. Naštartujem trúbu, ktorú tak isto nehám zľahka zohrievať.

  3. 3

    Ďalej si začnem vykosťovať kura, potrebujem prsa, z ktorých spravím 4 filety a vykostené stehna. Keď mám maso pripravené, okorením ho a osolím ho z oboch strán. Na veľkéj pánvici si rozpustím máslo a idem na vec. Maso opekám rýchlo z oboch strán, nie dlho. Tak 3- 5 minút z každej strany mi bohato stačí. Keď je maso hotové, preložim ho do kastrolčeku, ktorý zakryjem pokrievkou. Maso si odpočine a veľa neochladne.

  4. 4

    Bešamel sa mi zatial dovaril. Precedím ho cez sitko do malého kastolčeku, ktorý takisto zakrývám pokrievkou.

  5. 5

    V kastroli mi medzi tým začla variť voda. Do vody pridám soľ. Chvýľu čakám kým sa voda riadne rozbublá a pridávám špenát. Špenát vo vode varím chyľu, tak minutu. Keď mám špenát sparený, vyberám ho sitom von a hned chladím v studenej vode. Vychladnutý špenát nehám vykvapkať a riadne z neho vymačkám vodu naberačkou. Ďalej si špenát nakrájam na male kúsky. Takto zpracovaný špenát vložím do kastrolčeku aj s máslom a opekám ho, dokial sa z neho neodparí všetka voda.

  6. 6

    Do zapekačiku dám špenát, pridám kura, ktoré polejem bešamelom a zasypem syrom. Vložim do trúby a takých 15 minút zapekám, dokial sa mi sýr neroztečie a trocha nezhnedne a paráda je na svete.

  7. 7

    Prevzatý recept: povodný recept opysuje uvarené kuracie prsia z predošleho dňa. Obloha odporúčaná nieje, odporúčám zemiaky s petrželkou.

Diskusia k receptu

jozka2
Dobre si sa s tym pohral.5*Ja by som este chut omacky so spenatom vyvazila malinko cukrom a citronovou stavou,ale naozaj malinko,chut musi byt vyvazena,nic nesmie prebijat a spenat dostane vybornu chut.
denyany
Zaujímavé, iste by mi chutilo. Len sa mi zdá, že ten bešamel robíš akosi zložito a použiješ veľa riadu. Mne stačí psnvica a vareška, ale každý ako je zvyknutý:-)
evanaaa
Tiež som sa pozastavila nad tým bešamelom, robím v jednej nádobe, mieko pridám hneď, ako je múka opražená do bledohneda, miešam, niekedy pridám žĺtok alebo aj celé vajce, alebo, čo treba, ale nenechávam úplne vychladnúť, len najviac tých 5 minút......zaujímavé zapekanie, kura so špenátom, ale iste chutné.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia