Zapečený baklažán
Zapečený baklažán

Zapečený baklažán fotorecept

cukinka - bez fotkycukinka, 30. októbra 2019
Zapečený baklažán (fotorecept)
Foto: cukinka

Baklažány sú mojou obľúbenou zeleninou. Podobných receptov je určite veľa, no toto je spôsob prípravy, pri ktorom sa baklažány nenapijú veľa oleja. Olej Zobraziť celý popisBaklažány sú mojou obľúbenou zeleninou. Podobných receptov je určite veľa, no toto je spôsob prípravy, pri ktorom sa baklažány nenapijú veľa oleja. Olej si na baklažán môžete dať hneď pred zapečením alebo až na tanieri, čo je výhodné, ak si nechcete znehodnotiť kvalitný za studena lisovaný olej. Podobne sa dá pripraviť cukina.

2
porcie
20 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Suroviny

1 ks
6 strúčikov (podľa chuti)
1 ks veľká
5 plátkov
 (sušená alebo čerstvá)
 (himalájska alebo morská)




Postup

  1. 1

    Ako prvé si dáme na sucho rozpáliť panvicu s nepriľnavým povrchom. Zatiaľ baklažán umyjeme a rozrežeme po dĺžke na polovicu. Snažíme sa, aby bol rez rovný. Menším nožom si v dužine spravíme čo najhlbšie mriežku a dávame pri tom pozor, aby sme si nezarezali do dlane alebo neprerezali vrchnú šupku (mne sa podarilo prerezať aj šupku). Na suchú rozpálenú panvicu položíme baklažány reznou stranou dole, oheň stíšime na minimum, a necháme ich pomaly pracovať.

    Zapečený baklažán (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kým baklažány celé zružovejú trvá to cca 10-15 minút. Zatiaľ si nakrájame na plátky cesnak, rajčinu a syr, prípadne aj ďalšiu zeleninu na prílohu. Potom baklažány prevrátime ešte na ½-1 minútku na druhú stranu. Dáme si rozohriať rúru na 180 °C. Upečené baklažány preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Jemne osolíme, môžeme pokvapkať olejom a rozložíme na ne nakrájaný cesnak.

    Zapečený baklažán (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Obložíme rajčinami (ja mám ešte zo záhrady, ale môžu byť aj zavárané). Posypeme bazalkou.

    Zapečený baklažán (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nakoniec pridáme plátky syra a vložíme do rúry na 180 °C na cca 5-10 minút. Takto to vyzeralo po vybratí z rúry:

    Zapečený baklažán (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    K baklažánu som navyše narýchlo udusila na osolenej vode pokrájanú zeleninu. Je tam muškátová tekvica, kúsok cukiny v celku, kúsok póru, stonky zeleru a všetko sme si potreli pretlačenými strúčikmi cesnaku zmiešanými so soľou a olivovým olejom. Podávala som to s ryžou s riasami hijiky.

    Zapečený baklažán (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

pivonka
Žiadny komentár k takémuto výbornému receptu? A rýchlemu? Mne sa teda ve+ľmi páči. Posúvam aj dcére.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia