Lahôdkový zapečený baklažán fotorecept
Foto: sracz
Som srdcom i dušou patriot slovenskej kuchyne, no aj ja mám svoje slabôstky. Jedna z nich je francúzska kuchyňa. Jednoznačne uznávanou autoritou, teda Zobraziť celý popisSom srdcom i dušou patriot slovenskej kuchyne, no aj ja mám svoje slabôstky. Jedna z nich je francúzska kuchyňa. Jednoznačne uznávanou autoritou, teda aspoň pre mňa, je „chef“ Jacques Pépin, 84-ročná ikona a vlajková loď kvality za šporákom. Práve on ma, teda nás, inšpiroval aj k dnešnému receptu, ktorý sme si, pevne verím že z väčšej časti, zapamätali s mojím krajším ja. Nič sa nedá robiť, ale už aj na našu pamäť nie je 100 % „spoľah“! Urobili sme ako sme najlepšie vedeli a pochutili sme si.
porcie
príprava
na 200/180 °C
Suroviny
2-3 ks (japonský) |
|
podľa potreby |
|
120-150 ml (alebo iný rastlinný) |
|
120-150 g (alebo veka či rožky) |
|
120-150 g (alebo iný, či starší oštiepok) |
|
6-7 ks |
|
podľa potreby |
|
Postup
-
1
Počtom jednoduchá zostava, ale nedajte sa, prosím, odstrašiť! Kúpil som celú bagetku s bylinkami, ktorú som pokrájal na ~10 mm hrubé „disky“ a nechal ich cez noc vysušiť. Použil som presnú polovicu a druhú odložil na budúce použitie. Recept je vyslovene vegetariánsky a výsledné „dielo“ nám naozaj chutilo, napriek tomu, že ani jeden z nás, moja „prišahana“ extra zvlášť, vegetarián nie je.
-
2
Podľa inštrukcií som použil tenký dlhý čínsky baklažán (môže sa použiť aj japonský, taktiež dlhší a krivý, s bielo-jemne lila zafarbením, koža obidvoch nie je horká, preto sa nemusí odstraňovať), ktorý som po umytí pozdĺžne pokrájal na osminky.
-
3
Rozložil ich na pekáč vystlaný alobalovou fóliou, ktorú som jemne pomazal olejom, posypal soľou, „pokropil“ olivovým olejom.
-
4
Vložil na 15minút do rúry vyhriatej na 200 °C (400 °F), potom som jednotlivé segmenty pootáčal a ďalších 15 minút opiekol aj na druhej strane a po vytiahnutí z rúry nechal vychladnúť.
-
5
Medzičas som využil na rozlámanie vysušených „diskov“ bagetky (každý asi na 6-8 ks).
-
6
Uložil som ich do pomocnej misky a teraz pokrájal aj polovicu „Le Gruyère” syra.
-
7
Syr som pridal ku kúskom bagetky, pokropil olivovým olejom, jemne osolil a premiešal.
-
8
Zapekaciu porcelánovú misu som vymastil olejom a pokrájal „Roma“ paradajky asi na centimeter hrubé kolieska.
-
9
Na dno naolejovanej misy poukladal prvú vrstvu paradajok, na ktorú nasledovali vychladené segmenty baklažánu,
-
10
„posyp“ kúskov bagetky so syrom a jemný „postrek“ olejom. V mojej mise som tento technologický postup zopakoval ešte dva razy a následne vložil do rúry.
-
11
Nechal 24 minút zapiecť pri 180 °C (350 °F).
-
12
Servíroval hneď „za horúca“, ozdobené halúzkou petržlenovej vňate. Prvý poznatok, zjedzte na prvý raz všetko, studené a ani v mikrovlnke ohriate, to už nie je ono!
Fajnotka, ďakujem pekne za tip.