Zapekaný baklažán
Zapekaný baklažán

Lahôdkový zapečený baklažán fotorecept

sracz - fotkasracz, 27. júna 2020
Lahôdkový zapečený baklažán (fotorecept)
Foto: sracz

Som srdcom i dušou patriot slovenskej kuchyne, no aj ja mám svoje slabôstky. Jedna z nich je francúzska kuchyňa. Jednoznačne uznávanou autoritou, teda Zobraziť celý popisSom srdcom i dušou patriot slovenskej kuchyne, no aj ja mám svoje slabôstky. Jedna z nich je francúzska kuchyňa. Jednoznačne uznávanou autoritou, teda aspoň pre mňa, je „chef“ Jacques Pépin, 84-ročná ikona a vlajková loď kvality za šporákom. Práve on ma, teda nás, inšpiroval aj k dnešnému receptu, ktorý sme si, pevne verím že z väčšej časti, zapamätali s mojím krajším ja. Nič sa nedá robiť, ale už aj na našu pamäť nie je 100 % „spoľah“! Urobili sme ako sme najlepšie vedeli a pochutili sme si.

4-6
porcie
30 minút
príprava
55 minút
na 200/180 °C

Suroviny

2-3 ks (japonský)
podľa potreby
120-150 ml (alebo iný rastlinný)
120-150 g (alebo veka či rožky)
120-150 g (alebo iný, či starší oštiepok)
6-7 ks
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Počtom jednoduchá zostava, ale nedajte sa, prosím, odstrašiť! Kúpil som celú bagetku s bylinkami, ktorú som pokrájal na ~10 mm hrubé „disky“ a nechal ich cez noc vysušiť. Použil som presnú polovicu a druhú odložil na budúce použitie. Recept je vyslovene vegetariánsky a výsledné „dielo“ nám naozaj chutilo, napriek tomu, že ani jeden z nás, moja „prišahana“ extra zvlášť, vegetarián nie je.

    Lahôdkový zapečený baklažán (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Podľa inštrukcií som použil tenký dlhý čínsky baklažán (môže sa použiť aj japonský, taktiež dlhší a krivý, s bielo-jemne lila zafarbením, koža obidvoch nie je horká, preto sa nemusí odstraňovať), ktorý som po umytí pozdĺžne pokrájal na osminky.

    Lahôdkový zapečený baklažán (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Rozložil ich na pekáč vystlaný alobalovou fóliou, ktorú som jemne pomazal olejom, posypal soľou, „pokropil“ olivovým olejom.

    Lahôdkový zapečený baklažán (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vložil na 15minút do rúry vyhriatej na 200 °C (400 °F), potom som jednotlivé segmenty pootáčal a ďalších 15 minút opiekol aj na druhej strane a po vytiahnutí z rúry nechal vychladnúť.

    Lahôdkový zapečený baklažán (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Medzičas som využil na rozlámanie vysušených „diskov“ bagetky (každý asi na 6-8 ks).

    Lahôdkový zapečený baklažán (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Uložil som ich do pomocnej misky a teraz pokrájal aj polovicu „Le Gruyère” syra.

    Lahôdkový zapečený baklažán (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Syr som pridal ku kúskom bagetky, pokropil olivovým olejom, jemne osolil a premiešal.

    Lahôdkový zapečený baklažán (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Zapekaciu porcelánovú misu som vymastil olejom a pokrájal „Roma“ paradajky asi na centimeter hrubé kolieska.

    Lahôdkový zapečený baklažán (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na dno naolejovanej misy poukladal prvú vrstvu paradajok, na ktorú nasledovali vychladené segmenty baklažánu,

    Lahôdkový zapečený baklažán (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    „posyp“ kúskov bagetky so syrom a jemný „postrek“ olejom. V mojej mise som tento technologický postup zopakoval ešte dva razy a následne vložil do rúry.

    Lahôdkový zapečený baklažán (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Nechal 24 minút zapiecť pri 180 °C (350 °F).

    Lahôdkový zapečený baklažán (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Servíroval hneď „za horúca“, ozdobené halúzkou petržlenovej vňate. Prvý poznatok, zjedzte na prvý raz všetko, studené a ani v mikrovlnke ohriate, to už nie je ono!

    Lahôdkový zapečený baklažán (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

denyany
Baklažán môžem na hocijaký spôsob, aj tento je iste skvelý. Mala som na večeru niečo podobné, len rýchlejšiu verziu.
cesminaz
Toto sa mi veru veeeeelmi páči :-) Určite príde narad a to čoskoro. Vdaka!