Zapečené zemiaky s hlivou

glosterka - fotkaglosterka, 29. mája 2011
Zapečené zemiaky s hlivou
Foto: glosterka

Voňavá a vynikajúca zemiaková mňamka s hlivou.

6
porcií
70 minút
príprava
20-25 minút
na 220-250 °C

Suroviny

1000-1500 g uvarené v šupke
4-5 PL
1 ks veľká
2 KL
500 g čerstvá
1-2 KL
100-200 ml na podliatie
 na vymastenie
  na vysypanie plechu
Zálievka na zapečenie:
500 ml
1-2 PL
1-2 ks celé
1 KL
1 KL
1 KL
Na dochrumkavenie:
 plátky




Postup

  1. 1

    Na oleji opečieme cibuľku, pridáme rascu, pomiešame, vložíme na drobné pásiky nakrájanú hlivu, osolíme a za občasného miešania dusíme na miernom plameni. Ak treba, podlejeme p.p. vodou. Hlivu dusíme do mäkka cca 45 minút.

  2. 2

    Zemiaky zbavíme šupky a cez mriežku ich nakrájame na hranolčeky alebo ľubovoľne nakrájame.

  3. 3

    Zapekaciu misu vymastíme tukom, vysypeme strúhankou a na spodok dáme polovicu zemiakov. Na ne rovnomerne navrstvíme udusenú hlivu a prikryjeme ju zvyšnými zemiakmi.

  4. 4

    Pripravíme si zálievku na zapekanie: v mlieku dobre vyšľaháme vajíčka, múku, soľ, majoránku a bazalku. Rovnomerne ňou zalejeme zemiaky, na vrch uložíme plátky masla a zemiaky dáme zapiecť do vyhriatej rúry. Keď sú ružové, chrumkavučké, sú už hotové.

    Zapečené zemiaky s hlivou - obrázok 4

Diskusia k receptu

afataga
mnam :-) mam rada jedla typu vsetko v jednom hrnci, alebo pekaci, isto vyskusam, ale asi nedam muku, akosi mi tam nepasuje, radsej dam smotanu
glosterka
@afataga , múka je tam na zahustenie, môžeš dať namiesto mlieka aj smotanu, len treba tú múku... inak sa Ti pri krájaní zemiaky budú rozsypávať... Táto troška múky to pekne drží pokope ;-).
tatranka
Hliva zdravá,zemiačky chutné,ingredencie k tomu a dobrotka na obed na jednotku.
evanaaa
Možno by stačil aj bešamel na zaliatie, je to skoro to isté, keď už tam má ísť tá múka. Alebo skúsiť tak aj tak.
jablonovykvet
Dneska som to skusila, sice s malymi upravami (dala som celu rascu a namiesto mlieka smotanu), ale manzel si to velmi pochvaloval. Nabuduce tam pridam mozno trochu syra aspon navrch( ten mi tam chybal), a mozno este par ruziciek brokolice, ale inac vyborne!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia