Zákusok s čoko-mascarpone krémom, slaným karamelom a čokoládovou polevou fotorecept
Foto: cesminaz
Pre milovníkov sladkých čokoládových dezertov :-) Jemné orechové cesto, čokoládový krém a slaný karamel. Fantastická kombinácia :-) Robila som ho na menšie rodinné stretnutie.
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
250 g |
|
300 g |
|
4 ks |
|
125 g |
|
2 Pl |
|
1 dl |
|
1 bal. |
|
100 g mleté |
|
1 bal. (15 g) |
|
štipka |
|
Čokokrém: | |
500 g |
|
200 ml (nesladená) |
|
200 ml (sladená) |
|
100 g |
|
3 PL tmavé |
|
20-30 g (82 %) |
|
200 g |
|
Čokoládová poleva: | |
100 g (Milka) |
|
100 g (Milka) |
|
2-3 PL (hustá) |
|
Okrem toho: | |
podľa potreby |
|
Postup
-
1
Pripravíme si suroviny na cesto... Múku si zmiešame vopred s preosiatym práškom do pečiva a so štipkou soli.
-
2
V jednej miske dobre vyšľaháme nielen zmäknuté, ale už dopoly spustené maslo s cukrom a vanilkovým cukrom. Potom do toho pridávame po jednom vajce a zakaždým dobre vyšľaháme. Teraz pridáme jogurt a znova vyšľaháme. Následne na 2-3x vmiešame aj múku tak, aby neostali hrčky. Napokon mlieko a nakoniec ešte pomleté vlašské orechy. Cesto vylejeme na vymastený, múkou posypaný plech a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 °C cca 30 minút. Môj plech má rozmer 35x25 cm.
-
3
Kým sa cesto pečie, si pripravíme krém. V miske si zvlášť vyšľaháme šľahačku a mascarpone s práškovým cukrom. Následne obe masy zmiešame dokopy. Potom rozpustíme čokoládu s kúskom masla (cca 30 g) a trocha vychladnutú ju primiešame. Napokon pridáme ešte 3 PL kakaa, dobre premixujeme a hotový krém dáme zatiaľ bokom.
-
4
Vychladnutému cestu odkrojíme okraje, cesto vyberieme, prekrojíme na 2 polovice (aby sa nezlomilo) a každú pozdĺž prerežeme. Cesto uložíme na tácku s alobalom presne tak vedľa seba ako sme ho krájali a natrieme ho polovicou krému. Uložíme naň druhé cesto a rovnomerne natrieme zvyšok krému. Troška/tenko potrieme aj všetky boky. Potom tenkým koncom malej lyžičky urobíme na vrch zákusku hlbšie vlnky, do tých pôjde neskôr karamel :-) Napokon ešte na všetky boky popritláčame opatrne mleté orechy na ozdobu. Nakoniec dáme zákusok na 3 hodiny do chladničky tuhnúť.
-
5
Zatiaľ si pripravíme slaný karamel. Ja som ho robila podľa receptu od @Polepetko. Jedine namiesto 250 ml šľahačky som dala 200 ml, úplne stačilo. Vychladnutý, letný karamel som dala ešte do chladničky na pol hodinku a medzitým ho občas premiešala. To preto, aby bol tuhší a lepšie držal na zákusku :-)
-
6
Po troch hodinách v chladničke som zákusok vybrala a najprv ponalievala karamel do tých vlniek a potom lyžicou postupne pomaly popolievala celý vrch zákusku. Kde tu stiekol po kraji, ale to nevadí :-) Takto poliaty, ho rýchlo dáme naspäť na 1 hodinu do chladničky, aby karamel trocha stuhol a dala sa naň naliať čokoláda.
-
7
Tesne pred vybratím zákusku si spravíme čokoládovú polevu, najprv hnedú. Do hrnčeku nalámeme 1 čokoládu, pridáme 1-1,5 PL hustej smotany a na najmenšom plameni za stáleho miešania ohrievame dovtedy kým sa to nespojí do hladkej hmoty. Že či treba 1 alebo 1,5 PL smotany, to vidíte pri ohrievaní čokolády. Ak je za horúca ešte taká veľmi hustá, že sa ani liať nedá na zákusok, tak treba ešte trocha smotany. Ja som tu pre info odfotila moju smotanu, ktorú používam, je to 20%-ná poriadne hustá nasladlá smotana.
-
8
Zákusok vyberieme a popolievame/počiarkáme najprv hnedou čokoládou a dáme na 30 minút do chladničky. O 30 minút počiarkáme zákusok aj s bielou čokoládou a hotový zákusok znova odložíme do chladničky. Najlepší je, ak takto postojí také 2 dni,aby sa prepojili chute.
-
9
... No, o tie plánované 2 dni som už skoro nemala čo fotiť, pol zákusku bolo už preč :-)) Každému veľmi chutil, dokonca som od menšieho syna dostala takú peknú pochvalu, že vraj lepší čokoládový zákusok ešte v živote nejedol ;-P
-
10
Zákusok je veľmi dobrý, celkom jednoduchý a pomerne rýchly. Jemné orechové cesto, čokoládový krém v spojení so slaným karamelom a čokoládovou polevou je jednoducho božské spojenie :-) A kedže je poriadne sladký a kalorický, postačia aj 2 kúsky. Prajem príjemné maškrtenie ;-)
-
11
Z tej celej jednej dávky karamelu mi zostalo ešte zo 1,5 dl. Karamel odložíme do chladničky do uzavretej nádoby a môže sa použiť napríklad na lievance alebo palacinky :-) Je veľmi chutný.
Dakujem za milé slová :-) Ani ja nepečiem často zákusok,ale ked predsa,tak nech stojí za to ;-)) Prajem aj tebe ešte príjemný zvyšok víkendu!
@Grejsy vdaka pekne :-) No hej,trocha pohrala ale stálo to zato! @Haji veru plnky je bohato,aj karamel aj čokoláda ;-P Pozdravujem. @Mojaradost vdaka :-) ale aj ty robíš pekné koláčiky a zákusky! Pekný večer všetkým.
Velmi dobre nerozumiem, ako si krajala upecene cesto, ako si ho vybereala z plechu atd. Naspodu nebol peč. papier, predpokladam, že isiel ten plát tazko z plechu vcelku. Predstavuejm si to takto:
Okrajala si kraje cesta, potom rozkrojila po kratsej strane plechu napoly, asi aby sa dal lepsie vybrat z plechu. Vzniknu 2 polovicky o rozmere cca25x17,5 cm. Ty ale opisujes iný postup: Najprv vyberies cele cesto z plechu a az potom krajas, co mne sa asi nepodarí v celku vybrat plat cesta na dosku.
Ten slany karamel -pripravu najdeme u uvedenej varecharke? Poleva: Ta husta sladka smotana 2-3 PL do polevy ide do oboch cokolád? V rozpise na krem mas uvedene 2 slahac. smotany. Ale u nas nedostat kupit osladenu slah. smotanu. Treba ich spojit a tak vyslahat?
Je to vela otazok, ale musim sa uistit, ze dobre rozumiem receptu. Nehnevaj sa na mna, dakujem za odpoved srdecne.
Milá @Marienka ,odpoviem ti postupne :-) a vôbec mi tvoje otázky nevadia :-)) Takže...
1; pečenému cestu som orezala kraje,potom vsunula pod cesto lopatku na volské oko a tým som vlastne uvolnila spodok a cesto pekne vybrala v celku.Ale ty môžes kludne dat pečiaci papier :-) Takže,v celku som vybrala,potom prekrojila na 2 časti a potom som velkým nožom obe časti prerezala pozdlž aby som mala 4 cestá ako vidíš na foto hore.Preto som to najprv prekrojila,lebo v celku sa to síce prerezat dá,ale či sa ti ten vrch podarí v celku zobrat dole to je už neisté,lahko sa zlomí :-) Ale kludne to môžes vybrat z toho plechu aj tak ako ty opisuješ a potom prekrojíš,ved to je úplne jedno :-)) No a potom to vlastne dáš na jednu tácku presne tak isto,ako si to krájala a spojíš krémom :-) Ak niekto chce,si môže to cesto upiect v dvoch pekáčoch a bude mat horný plát a vrchný vlastne zvlášt upečený.Ale podla mna je to zbytočné a aj to cesto sa zbytočne vysuší lebo je tenučké.A krájat vie hádam každý ;-)))
2; Slaný karamel podla ktorého som robila,nájdeš tu varecha.pravda.sk/recepty/poleva-na-zmrzlinu-zo-slaneho-k...
ale ak niekto má svoj vlastný overený recept,nech použije ten :-)
3; Na polevu ide 1-1,5pl smotany na 100g čokolády.Čiže na bielu polevu zvlášt a na tmavú zvlášť zasa 1-1,5pl.Tie polevy sú robené zvlášť :-)
4; U nás sa dá kúpit aj sladká aj nesladká smotana na šlahanie.Mala som v pláne použit len sladké,ale v jednom menšom obchode kde som bola nakúpit mali už len 1 sladkú,tak som ju zobrala-hovorím si,v druhom kúpim ešte jednu :-) No ale v druhom mali samé nesladké,tak som kúpila tú nesladkú kedže sa mi už nechcelo behat viac po dalších obchodoch :-)) Cukor som si potom podla toho prispôsobila a preto to do receptu tak aj napísala.Ty píšeš,že u vás sladká nieje,tak jednoducho namiesto 200g cukru dáš 300g do krému.
Tie obe (400ml) smotany vyleješ do jednej misky a vyšlaháš podla návodu.Do druhej misky dáš mascarpone a práškový cukor a vymiešaš.Potom vyšlahanú smotanu pridáš do mascarpone a prešlaháš mixérom.Do toho potom pridáš rozpustenú čokoládu a 3pl kakaa :-)
5; nič netreba rozdelovat,všetký cukor ide naraz do mascarpone :-) No,dúfam že som ti všetky pochybnosti už zodpovedala ;-)) Ak ešte niečo,tak kludne napíš.Nech sa ti zákusok vydarí,je naozaj velmi lahký a celkom rýchly na prípravu,len tá čakacia doba v chladničke to predlžuje :-) Chuťovo je fakt božský,oplatí sa ho spraviť! Krásny den ti prajem :-)
Milá Cesminaz, velmi pekne dakujem za obšírny navod a rady. Tvoje recepty sú skvelé.
V nedeľu 3.3. príde moja mladšia dcéra s vnôcikom, ma 3 mesiace. Cestovať bude na vlaku z Mnichova do Viedne, tam po asi hodine presadne na vlak do Blavy a potom po odine zase az do Leopoldova. Bude to náročna cesta s kočíkom hlbokým, lebo cestuje sama. Nemeckén dráhy sú komfortné, s oddelením pre kojencov a bezbarierové prístupy k vlakom alebo liftom, ale u nas je to problematické. Bude musieť niekoho poprosit o zdvihnutie kocíka aprenesenie po schodoch na perón. Také sú naše dráhy. Ako cestujú napr. aj vozičkári u nás si neviem predsataviť. Asi ja pojdem vlakom do Blavy naproti. Velmi sa tešíme, lebo len ja som z rodiny mala možnosť vnúčika vidiet. V Mnichove som teraz strávila 3 mesiace včetne Vianoc, nejaký cas este pred porodom a az do 2,5 mesiaca malého. Je veľmi pekný a životaschopný. Upratujem, čistím byt, aby prišiel do čistého prostredia. A zároveň chcem prekvapit aj s jedlom a zákuskom. Tvoj bude ako stvorený na túto príležitosť. Ďakujem a prajem všetko dobré.
Milá @Marienka vôbec nič s tým vrchom robit netreba! Cesto len prerežeš,natreš pólkou krému,položíš vrchné cesto a natreš naň druhú pólku krému :-) Nebojsa ten krém drží na tom velmi dobre :-) Prajem ti nech sa zákusok vydarí a pekný čas prežitý s dcérou a vnúčatkom :-) Ozvi sa potom prosím ta,že ako vám zákusok chutil! Pozdravujem. @Kucharocka123 dakujem,si velmi zlatá :-) Pekný večer prajem!
Jsi šikulka, milá @Marienka44 !