Poleva na zmrzlinu zo slaného karamelu

polepetko - bez fotkyPolepetko, 3. augusta 2018 16:50
Ďalšie recepty »

Poleva na zmrzlinu zo slaného karameluFoto: polepetko

Inšpiroval som sa receptom z internetu od Youtuberky Cupcake Jemma. Je veľmi jednoduchý, karamel sa nepripaľuje a zvládne ho naozaj každý. Odporúčam vyskúšať spraviť a aplikovať na zmrzlinu s horúcimi malinami. Neveril som, že slaný karamel môže chutiť dobre, ale chutí výborne :)

2 min
príprava
20 min
tepelná úprava

Suroviny

NOVINKA: Vychádza druhá kniha z Varecha.sk:
100 slaných a sladkých receptov

Postup prípravy

  1. 1

    Pripravíme si nerezový hrniec, do ktorého dáme jeden hrnček (250 ml) cukru a 6 lyžíc (100 ml) vody. Varíme, až pokým cukor neskaramelizuje na zlatohnedú farbu. NEMIEŠAME!!!

  2. 2

    Počas varenia cukru si zmiešame 250 ml šľahačkovej smotany s 1 ČL vanilkového extraktu.

  3. 3

    Skaramelizovaný cukor odstavíme, hrniec preložíme na utierku a pomalým stálym prúdom za stáleho miešania pridávame smotanu. POZOR NA PARU!!!

  4. 4

    Do hotového karamelu pridáme čajovú lyžičku (ideálne morskej) soli a dobre premiešame.

  5. 5

    Po miernom vychladnutí prelejeme do fliaš, v ktorých nám karamel vydrží v chladničke asi 2 týždne. Z tejto dávky je cca 450 ml karamelu (2 fľaše od výživy). Používame na zmrzlinu, palacinky, koláče, alebo len tak hedonisticky lyžičkou priamo do pusy :)

Recept je zaradený do tagov:


TOPlist