Karamelová poleva
Karamelová poleva

Poleva na zmrzlinu zo slaného karamelu

polepetko - bez fotkypolepetko, 3. augusta 2018
Poleva na zmrzlinu zo slaného karamelu
Foto: polepetko

Inšpiroval som sa receptom z internetu od Youtuberky Cupcake Jemma. Je veľmi jednoduchý, karamel sa nepripaľuje a zvládne ho naozaj každý. Odporúčam vyskúšať spraviť Zobraziť celý popisInšpiroval som sa receptom z internetu od Youtuberky Cupcake Jemma. Je veľmi jednoduchý, karamel sa nepripaľuje a zvládne ho naozaj každý. Odporúčam vyskúšať spraviť a aplikovať na zmrzlinu s horúcimi malinami. Neveril som, že slaný karamel môže chutiť dobre, ale chutí výborne :)

2 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 hrnček
1 hrnček
1 ČL
1 ČL
6 PL




Postup

  1. 1

    Pripravíme si nerezový hrniec, do ktorého dáme jeden hrnček (250 ml) cukru a 6 lyžíc (100 ml) vody. Varíme, až pokým cukor neskaramelizuje na zlatohnedú farbu. NEMIEŠAME!!!

  2. 2

    Počas varenia cukru si zmiešame 250 ml šľahačkovej smotany s 1 ČL vanilkového extraktu.

  3. 3

    Skaramelizovaný cukor odstavíme, hrniec preložíme na utierku a pomalým stálym prúdom za stáleho miešania pridávame smotanu. POZOR NA PARU!!!

  4. 4

    Do hotového karamelu pridáme čajovú lyžičku (ideálne morskej) soli a dobre premiešame.

  5. 5

    Po miernom vychladnutí prelejeme do fliaš, v ktorých nám karamel vydrží v chladničke asi 2 týždne. Z tejto dávky je cca 450 ml karamelu (2 fľaše od výživy). Používame na zmrzlinu, palacinky, koláče, alebo len tak hedonisticky lyžičkou priamo do pusy :)

Diskusia k receptu

motyka
Všetci mladí slaný karamel chvália. Źe je výborný. Ja som ho ešte nejedla. Ochutnala by som z Tvojho. A potom by som možno aj urobila. Vyzerá fajnovo.
13domca113
Super, milujem slaný karamel a vôbec, aj do koláčov zvyknem pridávať pomerne dosť soli, chutia potom lepšie :) a palacinky s takouto polevou musia chutiť božsky.
cesminaz
@Polepetko vdaka pekne za dobrý recept.Karamel chutí výborne,dávala som na zákusok.Čo by som chcela spomenút je,že som dala 6pl vody a to je 0,25dl vody a nie 1dl ako máš ty písané.A dala som len 200ml smotany namiesto 250.To preto,aby som ho mala hustejší :-) Prikladám fotku.


polepetko
@cesminaz (24.2.2019 12:19)

Vyšiel pekný. Moje odmerkové lyžice sú také, že 6PL je 100ml :) Aj google udáva, že 1PL je 15ml :) Ale to je jedno, hlavne že vyšiel :)