Zajac pečený na víne, na bylinkách a korení fotorecept

pusta - fotkapusta, 26. mája 2014
Zajac pečený na víne, na bylinkách a korení (fotorecept)
Foto: pusta

Môj priateľ mi dal zajaca, pripravila som ho na korení, bylinkách a víne, je to veľmi chutné voňavé jedlo z diviny.

2
porcie
30 minút
príprava
120 minút
na 200 °C

Suroviny

400 g
podľa chuti
podľa chuti
z 1 ks citóna
z 1 ks citróna
8 - 10 guľôčok
5 - 6 guľôčok
3 - 4 guľôčky
2 ks
5 - 6 strúčikov veľkých
1 CL
1 CL
1 vetvička
150 - 200 ml
3 PL
podľa potreby na podlievanie
1 ks

Postup

  1. 1

    Zajaca som umyla, osušila papierovou kuchynskou utierkou, naporcovala.

    Zajac pečený na víne, na bylinkách a korení (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    prikladám fotku stehien králika, je jasne vidno rozdiel medzi zajacom a králikom už na prvý pohľad. Králik má biele mäso, podobné chuťovo kuraciemu i kvalitou, je to domáce zviera, ktoré sa pripravuje podstatne kratšie ako zajac. Zajac poľný je divina, s pevným červeným tuhým mäsom, má podstatne dlhšiu kuchynskú úpravu, vyžaduje výrazné korenenie, spoločné je u oboch, že ide o chudé mäso.

    Zajac pečený na víne, na bylinkách a korení (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zajačie stehno som odblanila, pripravila som len jedno, lebo je dosť veľké a ostatné odblanené naporcované časti som odložila do mazničky.

    Zajac pečený na víne, na bylinkách a korení (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zajačie stehno som vložila do pekáčika, poriadne som ho osolila zo všetkých strán,..

    Zajac pečený na víne, na bylinkách a korení (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ..okorenila som ho výdatne čerstvo mletým čiernym korením,...

    Zajac pečený na víne, na bylinkách a korení (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...posypala som ho sušeným tymiánom, obložila bobkovými listami, celým čiernym a novým korením, celými borievkami.

    Zajac pečený na víne, na bylinkách a korení (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pridala som vetvičku rozmarínu a štipľavú sušenú papričku.

    Zajac pečený na víne, na bylinkách a korení (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pridala som nastrúhanú citrónovú kôru,..

    Zajac pečený na víne, na bylinkách a korení (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...citrónovú šťavu...

    Zajac pečený na víne, na bylinkách a korení (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ..celé strúčiky cesnaku a...

    Zajac pečený na víne, na bylinkách a korení (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...husaciu masť.

    Zajac pečený na víne, na bylinkách a korení (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Pripravila som si polosuché Chardonnay,...

    Zajac pečený na víne, na bylinkách a korení (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ..podliala som zajačie stehno a posypala som ho estragónom, pekáčik som prikryla alobalom a vložila piecť do trúby za občasného podlievania horúcou vodou a prelievania výpekom.

    Zajac pečený na víne, na bylinkách a korení (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Piekla som ho v trúbe vyhriatej na 200 stupňov C 120 minút, kým lahodné mäsko úplne zmäklo. Doba pečenia je závislá na veku a veľkosti zajaca, i pečenia vašej trúby. Posledných 10 minút som ho dopekala do peknej hnedej farby, netreba sa báť množstva cesnaku, príjemne ochutí mäsko a pečením cesnak stráca ostrú chuť, zmäkne, je príjemne sladký, podávam ho k mäsku.

    Zajac pečený na víne, na bylinkách a korení (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Horúce stehno som dala na tanier, podliala som ho chutným výpekom, obložila som ho varenými novými zemiakmi s petržlenom a podávala som ho s ľahkým šalátom zo cherry paradajok s jarnou cibuľkou, na listoch hllávkového šalátu. Mäsko je chudučké, má charakter diviny, prevzalo výbornú chuť vína a korenín, výpek je veľmi chutný a jemne pikantný,

    Zajac pečený na víne, na bylinkách a korení (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    záber zblízka. Zajac poľný sa vyskytuje v strednej, severnej a západnej Európe, v západnej Ázii, pôvodný druh žije v južnej Amerike a v Austrálii, Zajac žije predovšetkým na poliach, lúkach a okrajoch lesov, má ochranné hnedé sfarbenie. Zajac poľný dosahuje dĺžku 50 - 70 cm, váhu 2,5 až 6,5 kg, má nápadne dlhé, na koncoch čierne uši, krátky čierny chvost, zadné nohy sú oveľa silnejšie a dlhšie ako predné, je dobrý bežec a skokan. Mláďatá sa na rozdiel od králika rodia osrstené a vidiace na rozdiel od králika, zajace sú bylinožravce, v zime ohrýzajú konáre.

    Zajac pečený na víne, na bylinkách a korení (fotorecept) - obrázok 16

Diskusia k receptu

safran
...z diviny som jedla mnohé, ale zajaca si nepamätám... aj králika treba vedieť spraviť, aby nebol suchý, nie to zajaca... určite chutné jedlo, skvelý recept, najmä pre poľovníkov... vidím, že Ťa fotenie, po vyčistení objektívu, naozaj baví :-)
1x pusta
daguska
Pekný recept a zaujímavý,strucný výklad na tému- zajac.Jasné,ale nikdy ma nenapadlo rozlisovat tieto dva odlisné druhy.Málokedy pripravujem králika,hoci aj teraz jeden caká v mraznicke.Dostat sa k zajacovi,asi nie je tak bezné.Urcite je chutný,ako si ho pripravila.
1x pusta
pusta
@safran , však práve, králika tiež treba vedieť pripraviť, králik a tiež zajac, každé z nich má iný čas prípravy aj iné ochutenie pasuje, preto sa nemá zamieňať ich názov a treba vedieť, čo je zajac a čo králik, je nutné oboje rozlišovať. nie ako sa bežne a nesprávne označuje králik za zajaca, nie je to vôbec jedno.
zgustnú si nielen poľovníci, ale aj milovníci diviny.
fotenie? som len púhy amatér na začiatku a ešte sa musím veľa učiť, snažím sa :-)))
veľmi pekne dakujem za ocenenie snahy.
pusta
@daguska , králik má jemné mäsíčko, podobné kuraťu, zajac je divina s červeným tuhým pevným mäsom, na pohľad i chuťovo je rozdiel markantný, aj v spôsobe života a veľkosti i charaktere jedál a ich prípravy. to je dôvod, prečo v tom treba mať jasno a rozlišovať čo je čo.
k zajacovi sa tak ľahko nedostaneš, ale pred Vianocami býva hromadný odstrel, prevažná časť zajacov sa vyváža do zahraničia, najmä do Francie, časť zostane aj u nás doma. tiež býva odstrel pri ich premnožení, rozmnožujú sa veľmi rýchlo. my sme ich kupovali v tomto období na trhovisku, ev. v poľovníckom združení, najčastejšie sme ho pripravovali na šťave ako Zajaca na divoko podobne ako sviečkovú, počítal sa medzi úžasné lahôdky na sviatočnom stole.
aj pečený zajac je chutná delikatessa.
teší ma, že recept považuješ za výborný.
dakujem za milé uznanie.
1x pusta
boxik
Zajaca som už dávno nejedol , žiaľ chémia sa podpísala práve na tomto zvieratku , ale aj tak nádherný recept ako vždy. Okrem toho si neodpustím aj pochvalu za to že tvoje recepty sú jednými z mála čo ešte predstavujú poctivé jedlo , inak tu číta človek iba samé náhrady , zdravé /v úvodzovkách/ suroviny a dokonca za vrchol kulinárstava už považujú to čím sme dakedy kŕmili prasiatka. Potom sa nestačia diviť , že miuži od nich utekajú minimálne ak na to majú niekde do reštauračných zariadení .
1x pusta
pusta
@boxik , máš pravdu, ved staré príslovie vraví, že láska ide cez žalúdok :-)
keby tí muži utekali z domu len do tej reštiky:-))))) radšej sa nevyjadrím...
nuž, a zajaca tu na vareche mnohí úplne ľahkovážne nazývajú králikom, myslím, že vôbec nepoznajú ten obrovský rozdiel :-)
inak králik je tiež výborný, robila som nejedného, ale je diametrálne odlišný a rozdiel po každej stránke markantný.
hej, chémia sa veľmi podpísala na tomto skvelom zvieratku, je priam umenie dnes sa dostať k pravému zajačiemu mäsku, tiež som ho dávno nejedla, teraz som mala výnimočné šťastie, že mi ho dal môj priateľ.
som rada, že tento môj recept považuješ za nádherný a ostatné považuješ za poctivé recepty, ktoré sú jednými z mála tu na vareche :-)))
veľmi pekne dakujem za tvoju pochvalu, ktorú si úprimne vážim,
potešil si ma a hreje ma pri srdci.
1x pusta

Zaujímavé video z archívu TV Varecha