Zajac na dijon-paradajkovej omáčke

miky64 - fotkamiky64, 8. augusta 2011
Zajac na dijon-paradajkovej omáčke
Foto: miky64

po sobotňajšej návšteve svokrovcov mi zostal v chladničke zajac a keďže ma chytala moja kuchárska mánia tak som v nedeľu po ránu/asi okolo 05.30/ Zobraziť celý popispo sobotňajšej návšteve svokrovcov mi zostal v chladničke zajac a keďže ma chytala moja kuchárska mánia tak som v nedeľu po ránu/asi okolo 05.30/ rozmýšľal čo s ním vyvediem.Tento recept je tak povediac domáci prvo pokus ale keďže chutil ta ho podávam ďalej pre niečiu inšpiráciu.

4
porcie
30 minút
príprava
90 minút
na 220 °C

Suroviny

1 ks
100 g
400 g
1/2 čl
podľa chuti čerstvá
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
2 čl
1 ks
2-3 ks
2 strúčiky
1,5 dcl




Postup

  1. 1

    zajaca odblanime,rozporcirujeme,umyjeme a kým nám odkvapká zmiešame dijon horčicu s morskou soľou,mletým peprom,vegetou a pretlačeným cesnakom,touto zmesou potrieme zajaca a necháme v chladničke 2-3 hodinky odležať/podľa toho kedy ráno vstanete/

  2. 2

    V kastrole na oleji zpražim cibulku a pridám paradajkovu omačku a koreniny necham prevrieť pomedzi túto činnosť v rúre rozohrejem kameninovu misu jemne potretu olejom do zohriatej misy naukladám zajaca zalejem paradajkovou omáčkou a zeleninovým bujónom a vložím do rúry asi na 90minut,podľa potreby podlievam zeleninovým bujonom.Keď je mäsko mäkké vyberiem na pekáč jemne potriem trochou dijon horčice zmiešanej s olejom /ja dávam olivovy/ a nechám v rúre trošku pripiesť omáčku zaprášim múkou necham prevrieť,zajačika naložim do omáčky a máme hotovo.Podávame so zemiakmi alebo ryžou.Príloha akakoľvek, ja som daval uhorkový šalát s jarnou cibulkou,paprikou a paradajkou.

Diskusia k receptu

enss
Páči sa mi Tvoj recept a nechávam sa inšpirovať, lebo mám v mrazničke asi 4 zajace z podobného zdroja ako Ty - od mojej dobrej svokry a častokrát už nemám žiaden nápad, ako prpiraviť to diétne mäsko.
miky64
ďakujem a pre inšpiráciu pridám ešte jednu možnosť ktorú chcem vyskúšať pri najbližšej príležitosti a to zloženie surovín to iste len zmena prípravy do dijonu pridám korenie ktoré som dával do paradajkovej omáčky okrem čerstvej bazalky a bobkoveho listu,nechám to odstať celu noc a varenie začnem prudkým opečením odležaného mäska/dúfam že sa mi chute uzavrú do mäska a budu podstatne výraznejšie/takže ak to pomôže a hlavne ak to bude chutnať tak budem rád
eraserhead
@miky64 aká je vlastne dominantná chuť tohoto jedla?

spočiatku som si myslel že sa tu konečne objavil recept na zajaca poľného.........avšak nie je tomu tak
miky64
pre eraserhead
k prvej časti dominantná je chuť mäsa čiže dijon pikant
k druhej časti myslím že tento recept je možne použiť aj pri príprave poľného zajaca s tým že to necháš naložené v dijone celu noc/spomínal som to v druhom príspevku komentárov/tie chute by mali viac preniknúť do mäsa a zároveň ho zvláčniť/toto je iba môj názor/ .V úvode som spomínal že je to môj prvopokus ktorý chutnal a dával som to ako inšpiráciu,nie je to nejaký overený a kuchármi odskúšaný recept, /okrem mňa/.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia