Zabíjačkový plnený kapustný list fotorecept
Foto: izabella929
Keď sa u nás konala zabíjačka, v kuchyni sme sa my ženy zvŕtali ako že inak, okolo hrncov. Pripravovali sme od rána niečo mňam Zobraziť celý popisKeď sa u nás konala zabíjačka, v kuchyni sme sa my ženy zvŕtali ako že inak, okolo hrncov. Pripravovali sme od rána niečo mňam pod zub na pozabíjačkovú večeru. Samozrejme sme pozývali na večeru aj susedov a dobrých priateľov. Robievali sme túto skvelú zabíjačkovú kapustu, do ktorej sa robila plnka z klobásového mäska, teda z masy, ktorá už bola dochutená a pripravená na plnenie do čriev.
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Surovú neúdenú klobásku zo zabíjačky som si uložila do mrazničky...dnes som ju vybrala a rozmrazila...
-
2
črievko na klobáske som prekrojila po dĺžke, aby som vybrala klobáskové mäso..
-
3
odstránené čievka..na pol lyžici masti som opražila pokrájanú cibuľu...
-
4
a pridala som ju k mäsu..
-
5
ryžu som uvarila tak, ako sme ju varievame do jaterníc, takže nie je celkom uvarená tak asi na 70%...
-
6
patrne premiešala, aby som ju nedolámala...k tejto plnke som už nepridala nič iné, pretože je klobásové mäso úplne dochutené...
-
7
pripravila som si kapustné listy...tie som mala v súdku, iba som tvrdé časti obrezala...
-
8
a začala plniť...položila plnku, preložila jednu stranu listu, zabalila a koniec lista zakasala do stredu, aby sa nerozpadla počas varenia..
-
9
keď boli všetky listy naplnené, na spodok hrnca som uložila kapustu a ukladala na dno plnené listy..zasypala ďalšou vrstvou kapusty a zase ukladala ďalej..
-
10
zakončila kapustou..
-
11
zaliala vodou...keď sme ju robili počas zabíjačky, tak som ju zaliala obarkovicou...pridala som do nej aj údenú klobásku a kúsok rebierka údeného, aby to malo super chuť...
-
12
Varili sa 45 min. potom som plnky vybrala, urobila z masti a múky zápražku a pridala ku kapuste...povarila a pridala paradajkový pretlak...zastala mi plnka, tak som z nej urobila guľky bez listov a uložila do hrnca povariť...uvarenú kapustu som dochutila a pridala k nej smotanu..pridala pokrájaný cesnak a nechala prejsť varom...
-
13
uložila na tanier plnky, guľku bez listu, údenú klobásku a plnku v reze...priložila kapustu...podávala som ju s chlebíkom tak, ako počas zabíjačkovej večeri..poliala smotankou domácou...
-
14
klobásky už vyúdené a putujú do kúzelnej komory, kde ich povešiam na palicu a budú sa sušiť...krásne prevoňané dymom...
-
15
ešte som k nim povesila aj vyúdené rebro...
zakaždým keď sa ocitnem pri tvojich receptoch.
Uložím vďaka šikulka
tak za toto jedlo by ti od šťastia a radosti-môj muž-pobozkal ruky-dobreže nedíva sa-bo prežíval by muky...v sobotu som mu navarila: pečený bôčik+kapusta kyslá + knedľa..všetky ostatné dobroty boli vedľa-podnes to denne jedol-ja som z toho nejedla-by ostalo mu všetko-taký skromný je ten môj dedko..:-)) v tej kapuste sa dusila aj klobása-to asi najradšej má od mäsa..:-))
už ti musí byť jasné-prečo o tvojom jedle píšem také dlhé básne..
ako sledujem tvoj varenia štýl-možno by ma môj muž za teba vymenil..:-))
v obave -veru-neukážem mu tu na VARECHE @izabellu... :-)