Zabíjačková nakladaná kapusta

Tibor Samaranský
šéfkuchár reštaurácie Vinum Galéria Bozen v Pezinku, 31. augusta 2014
Zabíjačková nakladaná kapusta
Foto: Ľuboš Pilc
40 minút
príprava
120 minút
na 85 °C

Postup

  1. 1

    Oravskú slaninu nakrájame na plátky a rozdelíme na dno pohárov. Bravčové koleno umyjeme a nakrájame na približne rovnaké kusy do jednej nádoby. Mäso okoreníme a osolíme podľa potreby a posypeme jemne rascou. Všetko spolu premiešame a necháme odstáť v chladničke asi 20 minút, aby sa soľ vstrebala do mäsa.

  2. 2

    Potom mäso vyberieme a vrstvíme do pohárov spolu s kvasenou kapustou. Použijeme aj šťavu z kapusty. Všetko dobre utlačíme a navrch do každého pohára dáme strúčik cesnaku. Kto má rád pálivé, môže do každého pohára pridať čili papričku alebo feferónku.

  3. 3

    Naplnené poháre dôkladne poutierame a uzatvoríme viečkami. Sterilizujeme pri teplote 85°C približne dve hodiny.

Diskusia k receptu

anka22
no to bude dobrota, určite to niekedy zavarím
boxik
Zabíjačková kapusta je kapusta ktorá sa robí pri zabíjačke a jednou z hlavných ingrediencií okrem mäsa je obar , teda to v čom sa vyvárali vnutornosti , podhrdlina, jaternice a podobné dobroty. Preto je to zabíjačková kapusta a aj túto sme doma nakladali do pohárov.Táto kapusta ktorej recept tu máme je určite dobrá , ale rozhodne nie zabíjačková a myslím že údené koleno a slanina z nej túto tradičnú zabíjačkovú špecialitu neurobia.
evanaaa
Ja som zavárala do pohárov tiež kapustu robenú na Vianoce ( kapustnicu?) ale ani to nebola zabíjačková.....
@boxik , to nie je údené koleno, kde si to nabral, ale obyčajné, surové.