Vysmážané guľky z odpaľovaného cesta s čokoládovou omáčkou fotorecept

janger - fotkajanger, 6. mája 2014
Vysmážané guľky z odpaľovaného cesta s čokoládovou omáčkou (fotorecept)
Foto: janger

Ked som v TV videla pripravu tohto dezertu, tak som si povedala, ze to skusim spravit.

6
porcií

Suroviny

Guľky:
60 g
35 g
50 g
50 ml
100 ml
2 ks
Čokoládová omáčka:
100 ml
100 ml
150 g
podla chuti
1 ČL
Škoricový cukor:
100 g
2 ČL
Na vysmážanie:




Postup

  1. 1

    Na pripravu guliek je treba presne dodrzat mnozstva. A tak isto aj teplotu oleja. Minule som spravila hlupu chybu, zle som odmerala mlieko a potom som zachranovala, ako sa to dalo. Gulky mi po vysmazani splasli. Nedalo mi to pokoj, tak som sa do toho pustila znovu a tentokrat to islo velmi dobre. Tak teraz si dovolim ponuknut recept aj vam.

  2. 2

    Do kastrolika dame mlieko, vodu, sol. Dame to trosku zohriat. Pridame maslo a nechame ho v mlieku na slabom ohni roztopit.

    Vysmážané guľky z odpaľovaného cesta s čokoládovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Naraz prisypeme muku. Dobre zamiesame, najprv metlickou.

    Vysmážané guľky z odpaľovaného cesta s čokoládovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom uz miesame varechou. Stale to mame na zapnutom sporaku. Miesame ostosest, bude nas to stat trosku namahy ;-). Cesto sa pekne spoji. Miesame, az kym necitime akoby vonu pecucich keksikov...Cesto sa pekne oddeli od okrajov kastrolika.

    Vysmážané guľky z odpaľovaného cesta s čokoládovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Odstavime to zo sporaka. Pridame jedno vajce a opat miesame. Az kym cesto vajce dobre prijme. Potom pridame druhe vajce a zase miesame, kym budeme mat hladke cesto.

    Vysmážané guľky z odpaľovaného cesta s čokoládovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Dame rozohriat olej na vysmazanie. Medzitym spravime cokoladovu omacku. Do kastrolika dame smotanu, mlieko a polamane kusky cokolady. Nechame to pomaly zohriat. Cokolada sa rozpusti. Dobre to premiesame, trosku prevarime. Potom pridame (ale nemusime) podla chuti rum, pripadne konak. Ja som robila s rumom, mozem odporucit ;-). Pridame aj kusok masla, kvoli lesku. Omacka je chutna. Ak ju hned nespotrebujete, tak kludne mozete dat do chladnicky. Ochladenim zhustne. A ked ju budete neskor chciet pouzit, tak ju len trosku zahrejete a bude znovu redsia. Mozete ju pouzit aj na ine ucely, napriklad na zmrzlinu, poliat palacinky a pod.

    Vysmážané guľky z odpaľovaného cesta s čokoládovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pripravime si skoricovy cukor a to tak, ze zmiesame jemny krystalovy cukor s mletou skoricou.

    Vysmážané guľky z odpaľovaného cesta s čokoládovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Zacneme vysmazat gulky. Olej musi mat teplotu priblizne 160 stupnov. Nie viac. Gulky by dost rychlo zhoreli, vnutri by neboli prepecene a splasli by. Pocitajte aj s tym, ze sa pocas vysmazania dost zvacsia, takze radsej ich nedavajte naraz vela. Davame ich do oleja pomocou dvoch malych lyziciek. priblizne tak velkost mensieho vlasskeho orecha. Sem-tam ich otocime. Moze sa stat, ze aj trosku prasknu. Ale to nic, tie prasklinky sa znovu zatvoria. Pomalicky vysmazame. Takych 7 minut bude treba. Ak by sa stalo, ze prva davka po vybrati trosku splasne, tak vysmazame trosku dlhsie. Narastu asi tak do velkosti pingpongovej lopticky. Vyberieme a na chvilku dame na papierovu utierku. Potom ich este teple obalime v skoricovom cukre.

    Vysmážané guľky z odpaľovaného cesta s čokoládovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Polejeme cokoladovou omackou.

    Vysmážané guľky z odpaľovaného cesta s čokoládovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Najlepsie su hned po vysmazani, ked su este teple. Z tohto mnozstva mi vyslo 32 guliek. Ak vyskusate, prajem dobru chut.

Diskusia k receptu

eviana
Joj, joj, joooooj... si ma zasa úplne dostala Janielka, mňam :)
afataga
fuha no riadna piplacka, to isto robit nebudem, ale ponuknut by som sa dala :-) vyzera to vyborne
tatranka
To musí byť dobrotka.Odpaľované cesto robím,tak na budúce vyskúšam.
elysa
noo, videla som prípravu v telke a som rada, že som prišla vďaka tebe aj k receptu...
janger
@evianka , @izabelka , dakujem za pochvalu :-). @afataga , vobec to nie je nejaka piplacka :-), dobehni, ponuknem ta, rada pre teba spravim. @tatranka , aj tebe dakujem. @elysa , no ak to bolo nieco taketo podobne, tak som rada, ze som ti pomohla :-).
medulienka122
tak tie sú vydarené, bojím sa síce odpaľovaného cesta, ale toto si tak super opísala, že sa oplatí vyskúšať :)
janger
@medulinka122 , neboj sa. Aj ja som sa bala. U nas vzdy (no teda sem-tam) robil moj muz. Slubil mi, ze mi v nedelu upecie na Den matiek ;-). Take klasicke, pecene v rure. Ja som sa nikdy nejako do takehoto cesta nepustala. Ale vlastne je to velmi jednoducha priprava. Ved niekedy skus :-).
padalkaz
V surovinách na cesto je aj cukor. Ten sa pridáva kedy ?
padalkaz
A prvé vajce ide hneď do teplého cesta , keď sa stiahne z plameňa ?
janger
@padalkaz (21.1.2023 10:22), moc sa ospravedlnujem. Nevedela som o tvojich otazkach, nakolko mi neprisli do mailu. Takze teraz uz z mojej odpovede asi nic nemas...

Ten cukor sa da do mlieka, takze v bode 2. Zabudla som to tam napisat.

Ano, prve vajce ide do tepleho cesta, ked ho stiahnes z plamena. Treba ale dobre miesat.
Este raz, prepac mi neskoru odpoved. Pozdravujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia