Vyslovene ostrá papriková domáca saláma

pusta - fotkapusta, 28. februára 2011

Tento recept vkladám pre milovníkov ostrej chuti, ako aj zvýšený záujem zo strany varechárov o tento druh domácej salámy - ale varujem vopred každého, Zobraziť celý popisTento recept vkladám pre milovníkov ostrej chuti, ako aj zvýšený záujem zo strany varechárov o tento druh domácej salámy - ale varujem vopred každého, že je naozaj veľmi ostrej chuti.

300 minút
príprava

Suroviny

7000 g
3000 g, surová bez kože
400 g, lahôdková
200 g
60 g
100 g
200 g
p.p




Postup

  1. 1

    Mäso starostlivo zbavíme kostí, i jej úlomkov, chrupaviek, šliach, ciev a kože, potom nakrájame na pásy,taktiež aj surovú slaninu bez kože.Bravčové mäso zomelieme na jemno, slaninu na hrubo.

  2. 2

    Mäsovo - slaninovú zmes poriadne premiešame so soľou, cesnakom a koreninami a dôkladne spolu prepracujeme. Masu plníme do umelých čriev č,65 a prerežeme každých 60 cm, konce poriadne na pevno zaviažeme.

  3. 3

    Hotové salámy poriadne zaúdime. Je dôležité, aby saláma v zime poriadne vymrzla, aby vydržala v bezvadnom stave do jari až leta. Táto saláma je obľúbeným výrobkom zabíjačiek, ale v dnešných podmienkach sa dá vyrobiť doma aj celoročne, dokonca aj v meste.

Diskusia k receptu

polygon
Super. Tvoje recepty sú všetky presne podľa môjho gusta. Mám rád pikantné a ostré jedlá, žiaľ s prihliadnutím na jemné chuťové poháriky mojej rodiny, musím často brzdiť pri používaní štipľavej papriky a ostrých korenín. Keď sa dá, tak si vždy časť urobím podľa svojej chuti. Dosť humorné situácie však nastávajú, keď sa niekto s chuťou pustí do výtvoru určeného len pre môj jazýček. Vie niekto o prostriedku, ktorý bezpečne uhasí taký požiar? Vďaka za recept.
pusta
polygon, dakujem. dobre som sa rozosmiala, lebo ja mám feferonky v krvi a tiež "plechovú papuľu" . Bezpečný prostriedok proti štipľavému je asi len nejesť ho. ale ked sa už stane, tak nehasiť vodou, ani inou tekutinou, skôr ponúknuť chlieb a radšej počkať, až to prehrmí - to je moja osobná rada.
fejton1
salama je perfektná ale neviem ake su to čreva . č 65
pusta
fejton, pokúsim sa ti odpoveddať komplexne. salámy sa plnia do čriev. 1. bravčové hrubé 2.hovädzie hrubé 3. konské tenké 4. umelé Bravčové črevá nie sú veľmi vhodné na salámu, lebo sa nedajú plniť veľmi natesno a sú háklivé na manipuláciu. Ak sa rozhodneš pre umelé črevo, maj na pamäti, že musí byť dostatočne priedyšné. Ak sa v naplnených črevách zistí napriek tesnému plneniu vzduch, treba ho jemne poprepichovať ihlou, inak by obsah podľahol skaze. Teda je podmienkou aby bolo črevo plnené na tesno. Druhým háklivým bodom okrem plnenia je zaúdenie salámy. Vo všeobecnosti platí pravidlo, že s narastajúcim priemeron naplnebého čreva narastá aj doba, potrebná na zaúdenie. Tiež možnosť použitia konzervačných prostriedkiv ako je konzervačná soľ, sanitra, v našich podmienkach je to rýchlosoľ Praganda. črevá po predchádzajúcom náležitom očistení treba pred použitím namočiť do teplej vody, aby zmäkli a stali sa pružnými, k vôli plneniu natesno, čo platí aj pre umelé črevá. Usudzujem, že črevo č 65 je označenie jeho priemeru - teda jeho šírky. Presnejšie by ti odpovedal mäsiar z výrobne salám. Moji priatelia chodia nakupovať črevá na tento účel do Madaraka, napr Moraváci konkrétne do Mosonmagyarováru, a ty ak bývaš v Košiciach by si s tým nemal mať problém v Miškolci. Dúfam, že som ti aspoň trošku pomohla.
concord
Toto nie je žiadna saláma ale s prižmúrením očí pravá dolnozemská klbása, pani Pusta.Dolnozemskí Slováci z Maďarska a z okolia Vojvojdiny takto nazývajú klobásky.Odporúčam ti pozrieť si video Nebíčko v papuli s názvom Dolnozemská klobása.Takúto klobásu robili ešte donedávna, pokiaľ táto krajina svojim vstupom do EU nezničila svoje poľnohospodárstvo a tým znemožnila domáci odchov ošípaných,repatrianti z Maďarska z Tótkomlósu, Pitvarosu, Szarvasu a iných obcí. Viem o čom hovorím lebo z tohto prostredia pochádza aj moja bývalá pani manželka.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia