Vyprážaný karfiól lady Ann pre kotňaka fotorecept

sracz - fotkasracz, 22. októbra 2010
Vyprážaný karfiól lady Ann pre kotňaka (fotorecept)
Foto: sracz

Tento recept je formou prejavu veľkej lásky mojej milovanej babičky „lady Ann“ ku mne. Vynikajúca kuchárka a „veľký Človek“, výška 147 cm, hmotnosť 37 kg aj s „cigánkami“ na nôžkach. Rada mi vyvárala a ešte radšej sa pozerala ako jem. Čo by adolescent, padalo jedlo do mňa ako „... do krytu“ a „ľigal som šicko jak kačka nokerľe“. Činky „svišťali“ a lady s obdivom vravievala „Kotňak Ferko čviči a muši jesc veľo a veľke“! Takto dbala o moju racionálnu výživu. Preto mi karfiól aj vyprážala v celku.

2
porcie
15´ minút
príprava
14´ minút
tepelná úprava

Suroviny

2 ks stredný
podľa potreby g
3÷4 ks, čerstvé
1÷2  PL, čerstvé
4÷6 PL, jemná na vyprážanie
0,1÷0,2  l, (slnečnicový, kukuričný) na vyprážanie
Na pampúšiky:
podľa potreby porcie
3÷4  PL, čerstvá
1÷1,5 PL strúhaný
podľa potreby štipka
podľa potreby porcie, alebo bechamelová

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    obdoba vyprážaného karfiólu rozobraného na ružičky; karfiól zbavený listov (hlúbik, odrezaný na úrovni spodnej hrany hlávky, odložíme „na potom“ do polievky) umyjeme, osušíme a vložíme na 14´do vriacej osolenej vody.

    Vyprážaný karfiól lady Ann pre kotňaka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Uvarenú hlávku vyberieme z vody pomocou sitka a hlúbikom „nadol“ necháme odkvapkať.

    Vyprážaný karfiól lady Ann pre kotňaka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    do pracovných misiek si pripravíme 3 čerstvé vyšľahané vajíčka s 1÷2 PL surového mlieka, štipkou soli a jemnú strúhanku.

    Vyprážaný karfiól lady Ann pre kotňaka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    odkvapkaný karfiól uložíme do misky s vyšľahaným vajíčkom,

    Vyprážaný karfiól lady Ann pre kotňaka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    potom ho rukou nadvihneme a pomocou lyžice pooblievame aj na ostatných plochách. Nežne ho obsypeme jemnou strúhankou

    Vyprážaný karfiól lady Ann pre kotňaka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a obratne vypražíme v dostatočnom množstve horúceho oleja;

    Vyprážaný karfiól lady Ann pre kotňaka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    nezabudneme ani na jeho boky, ktoré vyprážame „odvaľovaním“ po obvode hrnca (preto nevyprážame v panvici).

    Vyprážaný karfiól lady Ann pre kotňaka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    do zvyšku vajíčok vsypeme aj zvyšok strúhanky, pridáme 1 PL tvrdého strúhaného syra alebo oštiepku, štipku jedlej sódy bicarbóny a čerstvú petržlenovú vňať (3÷4 PL). – „holé“ petržlenové vetvičky nevyhodíme, ale použijeme ich posekané do polievok, prívarkov alebo pod dusené mäsá, či vysušené do domácej vegety - .

    Vyprážaný karfiól lady Ann pre kotňaka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    premiešame, lyžicou naporcujeme, do horúceho oleja rozložíme

    Vyprážaný karfiól lady Ann pre kotňaka (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    a po obidvoch stranách vypražíme chutné pampúšiky.

    Vyprážaný karfiól lady Ann pre kotňaka (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Servírovanie: na plytkých tanieroch s tatárskou alebo studenou bechamellovou omáčkou, alebo – zvlášť pre deti, čvorgľov, kotňakov a inú drobnú háveď – so zemiakovou kašou, zemiakovými hranolčekami a kompótom; pre moju krajčiu 0,5 som urobil bechamell sós s čerstvo postrúhaným chrenom a sebe zálievku s nivou. Variantov je „haďabej“, iniciatíve sa medze nekladú a koľko ľudí, toľko chutí!

    Vyprážaný karfiól lady Ann pre kotňaka (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

anajka
Naše staré mamy vedeli využiť všetko a nič sa nevyhadzovalo.Páči sa mi nápad a využitie zvyšných vajíčok.Môj muž by tam nakrájal aj kúsok mäska alebo salámky.On má rád všetko kde je aspoň trošku od mäska.
jody
Karfiol je jedna z vecí, ktoré môžem kedykoľvek a nikdy sa mi nechcelo robiť vyprážaný práve kvôli papračke s obaľovaním krpatých porcií. Toto je niečo pre mňa. Ďakujem babičke! :-)
gittka
toto by ma nikdy nenapadlo! v kuse vysmažit,,ale fakt je,že to zaberie menej času a chtí určite skvelo:-))))))
martina34
Nechcem vŕtať, ale nechápem, prečo je tento recept zaradený do delenej stravy?
sracz
Najmilšia Martinka34! Tento recept je zaradený do delenej stravy preto, lebo ad 1.) strúhanku si môžete z karfióla po jeho upražení oddeliť; ad 2.) so spolustolovníkom môžete karfiól konzumovať oddelene v samostatných izbách (resp. v kuchyni a jedálni); a konečne ad 3.) celé menu je možné jesť: karfiól oddelene od prípadných zemiakov, sladkokyslú uhorku oddelene od karfióla a zemiakov, dezert oddelene od sladkokyslej uhorky, karfióla a zemiakov, ....... ! Dobrú chuť a pekný deň!
oblizprst
Tvoje recepty sú ako pohladenie po duši. Aj si človek niečo rozumné prečíta, aj sa zasmeje. Nad našou láskou - "slabosťou" na dobré kuchtíkovanie, gurmánske vychutnávanie a milý úsmev k tomu, keď sledujeme ostotristo, ako všetkým chutí.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha