Vyprážaný karfiól lady Ann pre kotňaka (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Tento recept je formou prejavu veľkej lásky mojej milovanej babičky „lady Ann“ ku mne. Vynikajúca kuchárka a „veľký Človek“, výška 147 cm, hmotnosť 37 kg aj s „cigánkami“ na nôžkach. Rada mi vyvárala a ešte radšej sa pozerala ako jem. Čo by adolescent, padalo jedlo do mňa ako „... do krytu“ a „ľigal som šicko jak kačka nokerľe“. Činky „svišťali“ a lady s obdivom vravievala „Kotňak Ferko čviči a muši jesc veľo a veľke“! Takto dbala o moju racionálnu výživu. Preto mi karfiól aj vyprážala v celku.
2 porcie |
15´ minút príprava |
14´ minút tepelná úprava |
Suroviny- 2 ks stredný karfiól
- podľa potreby g soľ
- 3÷4 ks, čerstvé vajcia
- 1÷2 PL, čerstvé mlieko
- 4÷6 PL, jemná na vyprážanie strúhanka
- 0,1÷0,2 l, (slnečnicový, kukuričný) na vyprážanie olej olivový
Na pampúšiky: - podľa potreby porcie zvyšky vyšľahaných vajíčok a strúhanky
- 3÷4 PL, čerstvá vňať petržlenová
- 1÷1,5 PL strúhaný syr tvrdý
- podľa potreby štipka sóda bikarbóna
- podľa potreby porcie, alebo bechamelová tatarská omáčka
Postup- obdoba vyprážaného karfiólu rozobraného na ružičky; karfiól zbavený listov (hlúbik, odrezaný na úrovni spodnej hrany hlávky, odložíme „na potom“ do polievky) umyjeme, osušíme a vložíme na 14´do vriacej osolenej vody.
- Uvarenú hlávku vyberieme z vody pomocou sitka a hlúbikom „nadol“ necháme odkvapkať.
- do pracovných misiek si pripravíme 3 čerstvé vyšľahané vajíčka s 1÷2 PL surového mlieka, štipkou soli a jemnú strúhanku.
- odkvapkaný karfiól uložíme do misky s vyšľahaným vajíčkom,
- potom ho rukou nadvihneme a pomocou lyžice pooblievame aj na ostatných plochách. Nežne ho obsypeme jemnou strúhankou
- a obratne vypražíme v dostatočnom množstve horúceho oleja;
- nezabudneme ani na jeho boky, ktoré vyprážame „odvaľovaním“ po obvode hrnca (preto nevyprážame v panvici).
- do zvyšku vajíčok vsypeme aj zvyšok strúhanky, pridáme 1 PL tvrdého strúhaného syra alebo oštiepku, štipku jedlej sódy bicarbóny a čerstvú petržlenovú vňať (3÷4 PL). – „holé“ petržlenové vetvičky nevyhodíme, ale použijeme ich posekané do polievok, prívarkov alebo pod dusené mäsá, či vysušené do domácej vegety - .
- premiešame, lyžicou naporcujeme, do horúceho oleja rozložíme
- a po obidvoch stranách vypražíme chutné pampúšiky.
- Servírovanie: na plytkých tanieroch s tatárskou alebo studenou bechamellovou omáčkou, alebo – zvlášť pre deti, čvorgľov, kotňakov a inú drobnú háveď – so zemiakovou kašou, zemiakovými hranolčekami a kompótom; pre moju krajčiu 0,5 som urobil bechamell sós s čerstvo postrúhaným chrenom a sebe zálievku s nivou. Variantov je „haďabej“, iniciatíve sa medze nekladú a koľko ľudí, toľko chutí!
|