Vyprážaný bravčový rezeň s novými zemiakmi na petržlene aj pre začiatočníkov fotorecept

pusta - fotkapusta, 26. mája 2013
Vyprážaný bravčový rezeň s novými zemiakmi na petržlene aj pre začiatočníkov (fotorecept)
Foto: pusta

Vyprážaný bravčový rezeň patrí medzi nedeľnú klasiku. Môže sa pripraviť najčastejšie z bravčového karé, veľmi chutný je z krátkeho karé, či už s kosťou Zobraziť celý popisVyprážaný bravčový rezeň patrí medzi nedeľnú klasiku. Môže sa pripraviť najčastejšie z bravčového karé, veľmi chutný je z krátkeho karé, či už s kosťou alebo bez kosti, tiež sa dá robiť aj z vysokého bravčového pliecka, len to trvá trocha dlhšie. Dnes som ho robila z bravčovej krkovičky, tento nám chutí najviac, lebo je mäkkučký a najšťavnatejší práve z krkovičky. Recept pridávam skôr pre inšpiráciu a pre začiatočníkov.

2
porcie
120 minút
príprava
14 -16 minút
na 90 - 100 °C

Suroviny

300 g
podľa chuti
podľa potreby
1 ks
2 - 3 PL
podľa potreby
150 - 250 ml alebo olej slnečnicový podľa veľkosti panvuce
2 ks plátkov á cca 10g
2 ks koliesok
300 g




Postup

  1. 1

    Umytú krkovičku som nakrájala na rezne, narezala niekoľkokrát po obvode, aby sa pri vyprážaní neskrútila. Rezne som naklepala z oboch strán na hrúbku asi 0,5 cm, nie na tenšie, aby sme nevyprážali iba "rezne z prézlí". Z oboch strán som ich osolila a nechala v chlade odpočívať asi 2 hodiny.

    Vyprážaný bravčový rezeň s novými zemiakmi na petržlene aj pre začiatočníkov (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potom som ich dala do múky a...

    Vyprážaný bravčový rezeň s novými zemiakmi na petržlene aj pre začiatočníkov (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    obalila z oboch strán, prebytočnú múku som oklepala.

    Vyprážaný bravčový rezeň s novými zemiakmi na petržlene aj pre začiatočníkov (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Rozšľahala som vajíčko s mliekom a trochou soli, aby aj obal bol chutný a rezne som v tejto zmesi obalila z oboch strán.

    Vyprážaný bravčový rezeň s novými zemiakmi na petržlene aj pre začiatočníkov (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Rezne obalené vo vajíčku som dala do strúhanky, obalila som ich z oboch strán, strúhanku som do nich dlaňami dobre popritláčala, potom sa obal pri vyprážaní pekne nafúkne.

    Vyprážaný bravčový rezeň s novými zemiakmi na petržlene aj pre začiatočníkov (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Prebytočnú strúhanku som jemne striasla z rezňov.

    Vyprážaný bravčový rezeň s novými zemiakmi na petržlene aj pre začiatočníkov (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Do rozpálenej masti som vložila rezeň, stiahla som plameň na polovicu a pomaly vyprážala z každej strany asi 7 - 8 minút pod pokrievkou. Takým orientačným znamením na otočenie rezňa je moment, ked na okrajoch pekne zružovie. Rezne treba vkladať do maximálne rozpáleného tuku, lebo ak tuk nie je dostatočne horúci, rezeň sa napije tuku a nechutne sťažkne, nenafúkne sa a nebude nadýchaný.

    Vyprážaný bravčový rezeň s novými zemiakmi na petržlene aj pre začiatočníkov (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vypražila som ho do chrumkava do zlato-hnedo-červenej farby a...

    Vyprážaný bravčový rezeň s novými zemiakmi na petržlene aj pre začiatočníkov (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    dala som ich do pekáčika s kuchynskou papierovou utierkou, aby sa odsal prebytočný tuk. Vpravo hore je vypražený kúsok vajíčkovej zmesi, ktorá mi zvýšila a ktorú som zmiešala s ioklepanu strúhankou z rezňov.

    Vyprážaný bravčový rezeň s novými zemiakmi na petržlene aj pre začiatočníkov (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Podávala som s novými zemiakmi na masle s petržlenovou vňaťou - v tomto období s najvhodnejšou prílohou. Recept mám tu na vareche. Na rezeň som dala koliesko citrona, ktorým sa ešte dochutí a plátok masla, ktorý sa na horúcom rezni rozpustí a chuť mäska zjemní. Rezeň z krkovičky je šťavnatý, nie je príliš mastný, lebo tukové žíhanie vo vnútri sa pomalým vyprážaním úplne rozpustí.

    Vyprážaný bravčový rezeň s novými zemiakmi na petržlene aj pre začiatočníkov (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

elysa
@pusta chutný obed si dnes navarila, na rezne z krkovičky môj muž nedá dopustiť...
ibix55
Zhodou okolností som mal dnes na obed presne to isté.Je pravdou,že rezne u mňa sú naj iba z krkovičky.Mám jednu vychytávku/asi to viacerí poznáte/,vypražené rezne uložiť na pekáč,povrch rezňov poliať šľahačkovou smotanou a dať zapiecť,pokiaľ sa smotana premení na maslo.To Vám je neskutočná mňamka!!!Vyskúšajte!
sracz
Milá @pusta - s @izabella929 si môžete podať ruky! Jedna ako druhá! Provokatérky, pokušiteľky, ingerlö_vkyne!!! Nádherná práca pravej domácej pani! Za takú "papanicu" by som Ti ďakoval piesňou a kvôli Tebe by som sa naučil hrať aj na lýru! Prečo ma tak mučíš!? Prečo ma tak týraš!? V Des Moines krkovičku nedostať! A ja ju tak ľúbim!!!
izabella929
čo už dodať k týmto krásnym komentárom...mám rada túto klasiku na všetky možné spôsoby...vynikajúce jedlo, ktoré fakt nemá chybu.-)))počkám si na nové zemiaky z mojej záhrady...to bude papaníčko.-)))
izabella929
@sracz..pros ím prepáč, nemám v úmysle teba mučiť...rada pečiem, varím aj zaváram, mám rada všetko, čo je pekné a o to sa snažím aj mojimi zákuskami..v prvom rade musia byť chutné, ale nemala by im chýbať ani krása pre oči...)
mesiar50
Stará dobrá klasika.Hádam ako pop-rock music ktorá nikdy nevymrie.Pekne mramorované meso z krkovičky
nemá páru medzi mesami na rezne.Milá Iby zase si mi
nakopla moje chuťové bunky! Pekne pozdravujem
manya
máš pravdu @pusta , z krkovičky rezne sú fajn, robila som minulú nedeľu.
pusta
@sracz , ty si šikovný, určite nájdeš schopného mäsiara, u ktorého krkovičku na rezne zoženieš alebo si pýtaj biele karé. to je ten kúsok karé tesne za krkovičkou, kde krkovička prechádza do dlhého karé.
ved ty si, kamarát môj, hotový trubadúr, ked mi chceš dakovať piesňou a ešte aj hrať na harfe. bývavalo, chlapče môj, za mladých čias mi aj serenádu hrávali...bolo to nádherné. dnešná generácia, teda najmä ženy, nevedia, o čo prichádzajú.
dakujem ti. :-)
pusta
@mesiar50 - Laci, áno stará dobrá klasika, ktorá nikdy neomzí a vždy vynikajúco chutí.
dakujem za pekné hodnotenie.
tiež ťa pozdravujem :-)
pusta
@afataga ,:D, celkom tak to nie je.
v angliii, taliansku, austrálii, amerike mäsiari odlišne spracovávajú mäso ako u nás, preto verím, že tam tento šťavnatý kus mäsa nedostať. možno, ak tam nájdeš mäsiara od nás, tak áno.
pusta
@afataga ,:D, celkom tak to nie je.
v angliii, taliansku, austrálii, amerike mäsiari odlišne spracovávajú mäso ako u nás, preto verím, že tam tento šťavnatý kus mäsa nedostať. možno, ak tam nájdeš mäsiara od nás, tak áno.
pusta
@angast , dakujem za pridané video :D tiež asi rezeň s rezňom najradšej :-)
pusta
@manya milá, úplne s tebou súhlasím :-) krkovička je aj pre mňa na rezeň tá najlepšia.
dakujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia