Vyprážaný bravčový rezeň s novými zemiakmi na petržlene aj pre začiatočníkov (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Vyprážaný bravčový rezeň patrí medzi nedeľnú klasiku. Môže sa pripraviť najčastejšie z bravčového karé, veľmi chutný je z krátkeho karé, či už s kosťou alebo bez kosti, tiež sa dá robiť aj z vysokého bravčového pliecka, len to trvá trocha dlhšie. Dnes som ho robila z bravčovej krkovičky, tento nám chutí najviac, lebo je mäkkučký a najšťavnatejší práve z krkovičky. Recept pridávam skôr pre inšpiráciu a pre začiatočníkov.

2
porcie
120 minút
príprava
14 -16 minút
na 90 - 100 °C

Suroviny

Postup

  1. Umytú krkovičku som nakrájala na rezne, narezala niekoľkokrát po obvode, aby sa pri vyprážaní neskrútila. Rezne som naklepala z oboch strán na hrúbku asi 0,5 cm, nie na tenšie, aby sme nevyprážali iba "rezne z prézlí". Z oboch strán som ich osolila a nechala v chlade odpočívať asi 2 hodiny.
  2. Potom som ich dala do múky a...
  3. obalila z oboch strán, prebytočnú múku som oklepala.
  4. Rozšľahala som vajíčko s mliekom a trochou soli, aby aj obal bol chutný a rezne som v tejto zmesi obalila z oboch strán.
  5. Rezne obalené vo vajíčku som dala do strúhanky, obalila som ich z oboch strán, strúhanku som do nich dlaňami dobre popritláčala, potom sa obal pri vyprážaní pekne nafúkne.
  6. Prebytočnú strúhanku som jemne striasla z rezňov.
  7. Do rozpálenej masti som vložila rezeň, stiahla som plameň na polovicu a pomaly vyprážala z každej strany asi 7 - 8 minút pod pokrievkou. Takým orientačným znamením na otočenie rezňa je moment, ked na okrajoch pekne zružovie. Rezne treba vkladať do maximálne rozpáleného tuku, lebo ak tuk nie je dostatočne horúci, rezeň sa napije tuku a nechutne sťažkne, nenafúkne sa a nebude nadýchaný.
  8. Vypražila som ho do chrumkava do zlato-hnedo-červenej farby a...
  9. dala som ich do pekáčika s kuchynskou papierovou utierkou, aby sa odsal prebytočný tuk. Vpravo hore je vypražený kúsok vajíčkovej zmesi, ktorá mi zvýšila a ktorú som zmiešala s ioklepanu strúhankou z rezňov.
  10. Podávala som s novými zemiakmi na masle s petržlenovou vňaťou - v tomto období s najvhodnejšou prílohou. Recept mám tu na vareche. Na rezeň som dala koliesko citrona, ktorým sa ešte dochutí a plátok masla, ktorý sa na horúcom rezni rozpustí a chuť mäska zjemní. Rezeň z krkovičky je šťavnatý, nie je príliš mastný, lebo tukové žíhanie vo vnútri sa pomalým vyprážaním úplne rozpustí.