Vyprážané syrové guľky bez obaľovania fotorecept

pusta - fotkapusta, 4. septembra 2014
Vyprážané syrové guľky bez obaľovania (fotorecept)
Foto: pusta

Máme radi rýchle a chutné syrové večere, základom mi bol môj vlastný recept Vyprážaný syr bez obaľovania zo dňa 9. februára 2012, ktorý som Zobraziť celý popisMáme radi rýchle a chutné syrové večere, základom mi bol môj vlastný recept Vyprážaný syr bez obaľovania zo dňa 9. februára 2012, ktorý som vylepšila dalšími prísadami a vytvarovala som syrové guľky, ktoré som vypražila v oleji.

10 minút
príprava
6 - 8 minút
na 100 °C

Suroviny

150 g nastrúhaný
2 ks
podľa potreby (na zahustenie)
2 PL nasekaná
1 veľký strúčik
podľa chuti čerstvo
200 ml
300 g
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Do misy som nastrúhala syr,...

    Vyprážané syrové guľky bez obaľovania (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...pridala som posekanú petržlenovú vňať,...

    Vyprážané syrové guľky bez obaľovania (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...prelisovaný cesnak, čerstvo mleté čierne korenie,...

    Vyprážané syrové guľky bez obaľovania (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...vajcia...

    Vyprážané syrové guľky bez obaľovania (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ..a všetko som spolu premiešala.

    Vyprážané syrové guľky bez obaľovania (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pridala som domácu, na hrubo nastrúhanú strúhanku,...

    Vyprážané syrové guľky bez obaľovania (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...ktorou som zmes zahustila na tvárne cesto a odložila odpočívať do chladničky odpočívať asi na 1 hodinu, aby sa prepojili dobre všetky chute.

    Vyprážané syrové guľky bez obaľovania (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Zo zmesi som tvarovala navlhčenými rukami vodou malé guľky veľkosti asi ping - pongovej loptičky, ktoré som pred vyprážaním odložila na 15 minút do mrazničky, aby primerane stuhli.

    Vyprážané syrové guľky bez obaľovania (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Syrové guľky som vyprážala v horúcom oleji do červena a do chrumkava, pričom som ich otáčala, aby boli vypražené z každej strany rovnomerne - celkom asi 6 - 8 minút

    Vyprážané syrové guľky bez obaľovania (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Vypražené syrové guľky som dala odsať od prebytočného tuku na papierovú kuchynskú utierku.

    Vyprážané syrové guľky bez obaľovania (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Horúce syrové guľky som podávala so zemiakovými kockami pečenými na masle a s domácou tatárskou omáčkou.

    Vyprážané syrové guľky bez obaľovania (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Záber zblízka: Na obrázku je dobre vidieť roztečený syr vo vnútri, ktorý na povrchu nevytiekol a má chutnú vypečenú celistvú chrumkavú kôrku. Výhodou je rýchla a jednoduchá príprava, odpadá pracné obaľovanie v trojobale, je to veľmi chutné samostatné jedlo na obed alebo na večeru, ale môže to byť aj veľmi chutná príloha k mäsu na šťave či zelenine, tiež sú to výborné teplé jednohubky, teplé predjedlo alebo skvelé teplé pohostenie pre milé návštevy a priateľov k vínečku.. Zmes sa dá pripraviť v predstihu, guľky sa môžu v surovom stave zamraziť.

    Vyprážané syrové guľky bez obaľovania (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

smejkad
toto sa mi velmi prihovara, co je syr, to je moje :-)
uvazujem, mam doma minibazalku, velmi aromaticku a syr taky obycajny, slo by to spolu?
pusta
@micanela , som rada, že sa ti nápad páči a výsledok považuješ za krásny.
veľmi si ma potešila :-)
dakujem za pochvalu.
pusta
@smejkad , to ma naozaj teší, že máš rada syr a recept sa ti prihovára :-)
ak máš doma aromatickú minibazalku - vzácnosť a obyčajný syr, to by veru spolu veľmi išlo. výborný nápad :-)
tvoja pochvala ma potešila, dakujem.
azucena
Robím takéto syrové placičky len s tým rozdielom, že dám vajce a pridávam toľko nastrúhaného syra,koľko ho pojme.pridám koreniny a bylinky.tvarujem placičky ,šúlky, guľky a obaľujem v strúhanke.Podľa pridaných surovín/môže byť aj šunka a pod./ je to vhodné pohostenie napr.aj k vínu.
pusta
@azucena , ja to robím aj v tvare klasickej fašírky, tiež krokety...a iné.
máš pravdu, ochutenie môže byť rôzne koreniny, bylinky podľa vlastného výberu.. tieto vyprážané guľky však vôbec netreba obaľovať ani v trojobale a ani v strúhanke, syr nevytečie a na povrchu sa aj bez obaľovania vytvorí celistvá chrumkavá kôrka
písala som v poslednom bode aj o tom, že je to skvelé pohostenie, aj k vínu :-)
som rada, že robíš podobne. :-)
dakujem, potešila si ma :-)
svedka
Urcite spravim podla teba,ale s kuskami papriciek Jalapenos,lebo to uplne vyzera ako Chili-Cheese a priatel bude prevelice nateseny,dakovala :D
pusta
Milá@svedka , poteší ma, že aj ty spravíš :-)
s Jalapenos to bude úžasnééé, výborný nápad.
verím, že tvoj priateľ bude prevelice natešený :-)
dakovala, rada bola DDD
soncya
páči sa mi to, uložené v KK v priehradke "bezmäsité" :-)
pusta
@soncya , to som veľmi rada :-)
dakujem za pochvalu a uloženie do kk.
babicka
Rýchle a určite aj chutné.Ukladám do KK!Díky za recept!
gitka61
Robievam tieto gulky s roznymi bylinkami a davam ich do mrazaku je to vyborne pohostenie pre navstevu.Rychle a chutne.5*****Niekedy pridavam aj feferonku pre tych
pusta
@babicka , áno, je to veľmi chutné a rýchle :-)
to ja dakujem tebe za pochvalu a za uloženie do kk.
pusta
@gitka61 , áno, dajú sa kombinovať s rôznymi bylinkami, mne sa zapáčil spôsob od @svedka , kombinácia s Jalapenos ako Chilli Cheese, to určite vyskúšam.
tiež dávam do mrazáku, je to výborné aj ako pohostenie pre návštevu.
ked nebudem mať Jalapenos, použijem feferonku podľa teba - príma nápad :-)
dakujem za pochvalu a 5*****
marika21
Dobrá chuťovka, pochúťka. Oplatí sa vyskúšať.*****
pusta
@marika21 , máš pravdu :-)
budem rada, ak vyskúšaš :-)
dakujem ti za pochvalu a 5*
smejkad
Pridam svoju skusenost- robila som z eidamu a bazalky, len sa situacia trosku zmenila, takze zamiesane cesto stalo v chladnicke 24 hodin a vysledkom bolo, ze sa uplne krasne formovali gulky aj bez namacania ruk:-)
Ja som ich trosku viac prepiekla, lebo moja dievcica by mi ,,tahave' nezjedla, takze ostali take nadychane a velmi velmi dobre :-)
Dakujeme :-)
pusta
@smejkad , už 2 dni hľadám tvoj milý komentár,
to je pravda, čo píšeš, tiež mám odskúšané, okrem iného nechať cesto stáť v chladničke až 24 hodín je výhodné aj z toho dôvodu, že ho máš pripravené v predstihu a neponáhľaš sa. :-)
verím, že aj viac prepečené guľky boli veeeľmi veľmi dobré aj bez ťahaného syra v nich a ľahučké :-)))
dakujem za obe tvoje tebou pridané skúsenosti.
Prajem Vám Peknú nedeľu :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia