Vyprážané syrové guľky bez obaľovania (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Máme radi rýchle a chutné syrové večere, základom mi bol môj vlastný recept Vyprážaný syr
bez obaľovania zo dňa 9. februára 2012, ktorý som vylepšila dalšími prísadami a vytvarovala
som syrové guľky, ktoré som vypražila v oleji.
10 minút príprava |
6 - 8 minút na 100 °C |
Postup
- Do misy som nastrúhala syr,...
- ...pridala som posekanú petržlenovú vňať,...
- ...prelisovaný cesnak, čerstvo mleté čierne korenie,...
- ...vajcia...
- ..a všetko som spolu premiešala.
- Pridala som domácu, na hrubo nastrúhanú strúhanku,...
- ...ktorou som zmes zahustila na tvárne cesto a odložila odpočívať do chladničky odpočívať asi na 1 hodinu, aby sa prepojili dobre všetky chute.
- Zo zmesi som tvarovala navlhčenými rukami vodou malé guľky veľkosti asi ping - pongovej loptičky, ktoré som pred vyprážaním odložila na 15 minút do mrazničky, aby primerane stuhli.
- Syrové guľky som vyprážala v horúcom oleji do červena a do chrumkava, pričom som ich otáčala, aby boli vypražené z každej strany rovnomerne - celkom asi 6 - 8 minút
- Vypražené syrové guľky som dala odsať od prebytočného tuku na papierovú kuchynskú utierku.
- Horúce syrové guľky som podávala so zemiakovými kockami pečenými na masle a s domácou tatárskou omáčkou.
- Záber zblízka: Na obrázku je dobre vidieť roztečený syr vo vnútri, ktorý na povrchu nevytiekol a má chutnú vypečenú celistvú chrumkavú kôrku. Výhodou je rýchla a jednoduchá príprava, odpadá pracné obaľovanie v trojobale, je to veľmi chutné samostatné jedlo na obed alebo na večeru, ale môže to byť aj veľmi chutná príloha k mäsu na šťave či zelenine, tiež sú to výborné teplé jednohubky, teplé predjedlo alebo skvelé teplé pohostenie pre milé návštevy a priateľov k vínečku.. Zmes sa dá pripraviť v predstihu, guľky sa môžu v surovom stave zamraziť.