Vyprážané syrové guľky bez obaľovania (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Máme radi rýchle a chutné syrové večere, základom mi bol môj vlastný recept Vyprážaný syr bez obaľovania zo dňa 9. februára 2012, ktorý som vylepšila dalšími prísadami a vytvarovala som syrové guľky, ktoré som vypražila v oleji.

10 minút
príprava
6 - 8 minút
na 100 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misy som nastrúhala syr,...
  2. ...pridala som posekanú petržlenovú vňať,...
  3. ...prelisovaný cesnak, čerstvo mleté čierne korenie,...
  4. ...vajcia...
  5. ..a všetko som spolu premiešala.
  6. Pridala som domácu, na hrubo nastrúhanú strúhanku,...
  7. ...ktorou som zmes zahustila na tvárne cesto a odložila odpočívať do chladničky odpočívať asi na 1 hodinu, aby sa prepojili dobre všetky chute.
  8. Zo zmesi som tvarovala navlhčenými rukami vodou malé guľky veľkosti asi ping - pongovej loptičky, ktoré som pred vyprážaním odložila na 15 minút do mrazničky, aby primerane stuhli.
  9. Syrové guľky som vyprážala v horúcom oleji do červena a do chrumkava, pričom som ich otáčala, aby boli vypražené z každej strany rovnomerne - celkom asi 6 - 8 minút
  10. Vypražené syrové guľky som dala odsať od prebytočného tuku na papierovú kuchynskú utierku.
  11. Horúce syrové guľky som podávala so zemiakovými kockami pečenými na masle a s domácou tatárskou omáčkou.
  12. Záber zblízka: Na obrázku je dobre vidieť roztečený syr vo vnútri, ktorý na povrchu nevytiekol a má chutnú vypečenú celistvú chrumkavú kôrku. Výhodou je rýchla a jednoduchá príprava, odpadá pracné obaľovanie v trojobale, je to veľmi chutné samostatné jedlo na obed alebo na večeru, ale môže to byť aj veľmi chutná príloha k mäsu na šťave či zelenine, tiež sú to výborné teplé jednohubky, teplé predjedlo alebo skvelé teplé pohostenie pre milé návštevy a priateľov k vínečku.. Zmes sa dá pripraviť v predstihu, guľky sa môžu v surovom stave zamraziť.