Kuracie mäso
Kuracie mäso

Výborné jedlo zo slezu nebadaného fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 28. októbra 2022
Výborné jedlo zo slezu nebadaného (fotorecept)
Foto: cesminaz

Málokto vie, že niektoré liečivé rastlinky sa môžu v kuchyni využívať ako zelenina. K takýmto patrí aj slez , ktorý sa môže použiť rovnako Zobraziť celý popisMálokto vie, že niektoré liečivé rastlinky sa môžu v kuchyni využívať ako zelenina. K takýmto patrí aj slez , ktorý sa môže použiť rovnako ako mangold, portulaka, kapsička, žihlava a ďalšie. Ja varím rada a často jedlá z byliniek a jedným z nich je aj toto skvelé jedlo, ktoré som sa naučila od manželovej mamy. Je veľmi jednoduché a chutné, stačí k nemu len kúsok chleba.
Zdroj: https://cesminazuenal.blogspot.com/2022/10/vyborne-jedlo-zo-slezu-nebadaneho.html?m=1

Suroviny

 čerstvý
trocha




Postup

  1. 1

    Slez rastie najmä v záhradách, kde som ho nazbierala aj ja🙂 Keď som videla, že nám pomedzi zeleninou rastú maličké slezy, tak som ich nechala, nech pekne dorastú. Je ich presne toľko, koľko stačí na 1 jedlo. Zbierajte len pekné zelené a zdravé rastliny. Treba pozerať aj zadnú časť listov, lebo občas môžu chytiť nejakú chorobu, alebo vošky. Dobre umytý slez obkrájame od tvrdých a prihrubých stoniek, necháme len listy, kvety a tenučké steblá. Následne slez pokrájame.

    Výborné jedlo zo slezu nebadaného (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravíme si aj všetko ostatné čo budeme potrebovať. Suroviny sú viacmenej orientačné, bez presného množstva. Paradajky a papriky si môže dať každý aj podľa chuti. Ja to tu mám také rôzne, keďže v záhradke som nazbierala už končiacu zeleninu. Máme už len z každého trocha😊 Paradajky a papriku si pokrájame na kúsky a cibuľu nadrobno. Ďalej budeme potrebovať 1 zemiak, 1-1,5 dl bulguru a kuracie mäso. Ja tu mám polovičku malého kuraťa, ktoré som pokrájala na kúsky. Čo sa korenín týka, nejde sem nič iné okrem mletej červenej papriky a soli.

    Výborné jedlo zo slezu nebadaného (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V jednom hrnci si zosklovatíme cibuľu na troche oleja. Následne pridáme 1 PL mletej papriky, premiešame a ihneď pridáme aj mäso. Osolíme, premiešame a zakryté necháme, aby si pustilo trocha vlastnej šťavy. Ak treba, tak podlejte pár kvapkami vody.

    Výborné jedlo zo slezu nebadaného (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď si mäso už pustilo šťavu, pridáme aj papriku a paradajky a znova necháme, aby si aj zelenina pustila šťavu - trvá to len pár minút. Napokon pridáme slez a zalejeme 1 litrom vody. Osolíme, premiešame a varíme kým mäso nezmäkne. Kým sa mäso uvarí, aj listy slezu celkom zmäknú. Trvá to približne cca.30 minút.

    Výborné jedlo zo slezu nebadaného (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď je už mäso mäkké, pridáme bulgur a pokrájaný zemiak. Takto spolu pomaly varíme cca.15 minút. Treba pozrieť zemiaky a aj bulgur ako puchne.

    Výborné jedlo zo slezu nebadaného (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Jedlo chutí fantasticky! Listy slezu sa chuťovo podobajú listom Kapsičky, z ktorej tiež zvyknem variť. Toto jedlo si kľudne môžete pripraviť aj bez mäsa😊 Napríklad pridáte vajce, alebo tofu. Namiesto bulguru môžete dať ryžu. Môžete urobiť menej hustejšie, ale aj redšie jedlo, alebo polievku. Fantázii sa naozaj medze nekladú!!

    Výborné jedlo zo slezu nebadaného (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube

Diskusia k receptu

farbuska
Veľmi sa mi toto jedlo pozdáva. Nevedela som, že tento slez je jedlá rastlina. Vídam ho, tak určite rada vyskúšam. Vďaka za ďalší nápaditý recept.
cesminaz
@ria2 (28.10.2022 10:10)

❤dakujem. Každý si jedlo môže prispôsobiť svojej chuti a svojmu zvyku.
cesminaz
@farbuska (28.10.2022 12:56)

To, že je jedlý som sa naučila od svokry🙂 V Turecku na dedinách sa z nich varia takéto druhy jedál, je to ako zelenina. Kludne vyskúšaj, ešte vždy sa nájde vonku pekný zelený. Chutí velmi dobre, ako kapsička🙂 Vdaka za komentík.
eruska25
My sme ako deti zo slezu jedli plody, volali sme ich chlebíčky. Aj teraz mi v záhrade rastie a veru si tie chlebíčky vždy dám. Ale nevedela som, že sa dá v kuchyni použiť celá rastlina. Výborne si navarila.
haji
Neotřelý receptík. S bylinkami je Cesmínka kamarádka, klobouk dolů.
cesminaz
@eruska25 (31.10.2022 20:57)

Ano jedlá je celá rastlina🙂 Kludne vyskúšaj z nej variť aj podla fantázie. Vdaka za nahliadnutie.
cesminaz
@haji (1.11.2022 20:30)

❤❤ keď sa dá, tak prečo nevariť aj z byliniek?! Sú zdravé a vieš si ich nazbierať sama v prírode a zadarmo😅




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia