Výborné jedlo zo slezu nebadaného fotorecept
Foto: cesminaz
Málokto vie, že niektoré liečivé rastlinky sa môžu v kuchyni využívať ako zelenina. K takýmto patrí aj slez , ktorý sa môže použiť rovnako Zobraziť celý popisMálokto vie, že niektoré liečivé rastlinky sa môžu v kuchyni využívať ako zelenina. K takýmto patrí aj slez , ktorý sa môže použiť rovnako ako mangold, portulaka, kapsička, žihlava a ďalšie. Ja varím rada a
často jedlá z byliniek a jedným z nich je aj toto skvelé jedlo, ktoré som sa naučila od manželovej mamy.
Je veľmi jednoduché a chutné, stačí k nemu len kúsok chleba.
Zdroj: https://cesminazuenal.blogspot.com/2022/10/vyborne-jedlo-zo-slezu-nebadaneho.html?m=1
Postup
-
1
Slez rastie najmä v záhradách, kde som ho nazbierala aj ja🙂 Keď som videla, že nám pomedzi zeleninou rastú maličké slezy, tak som ich nechala, nech pekne dorastú. Je ich presne toľko, koľko stačí na 1 jedlo. Zbierajte len pekné zelené a zdravé rastliny. Treba pozerať aj zadnú časť listov, lebo občas môžu chytiť nejakú chorobu, alebo vošky. Dobre umytý slez obkrájame od tvrdých a prihrubých stoniek, necháme len listy, kvety a tenučké steblá. Následne slez pokrájame.
-
2
Pripravíme si aj všetko ostatné čo budeme potrebovať. Suroviny sú viacmenej orientačné, bez presného množstva. Paradajky a papriky si môže dať každý aj podľa chuti. Ja to tu mám také rôzne, keďže v záhradke som nazbierala už končiacu zeleninu. Máme už len z každého trocha😊 Paradajky a papriku si pokrájame na kúsky a cibuľu nadrobno. Ďalej budeme potrebovať 1 zemiak, 1-1,5 dl bulguru a kuracie mäso. Ja tu mám polovičku malého kuraťa, ktoré som pokrájala na kúsky. Čo sa korenín týka, nejde sem nič iné okrem mletej červenej papriky a soli.
-
3
V jednom hrnci si zosklovatíme cibuľu na troche oleja. Následne pridáme 1 PL mletej papriky, premiešame a ihneď pridáme aj mäso. Osolíme, premiešame a zakryté necháme, aby si pustilo trocha vlastnej šťavy. Ak treba, tak podlejte pár kvapkami vody.
-
4
Keď si mäso už pustilo šťavu, pridáme aj papriku a paradajky a znova necháme, aby si aj zelenina pustila šťavu - trvá to len pár minút. Napokon pridáme slez a zalejeme 1 litrom vody. Osolíme, premiešame a varíme kým mäso nezmäkne. Kým sa mäso uvarí, aj listy slezu celkom zmäknú. Trvá to približne cca.30 minút.
-
5
Keď je už mäso mäkké, pridáme bulgur a pokrájaný zemiak. Takto spolu pomaly varíme cca.15 minút. Treba pozrieť zemiaky a aj bulgur ako puchne.
-
6
Jedlo chutí fantasticky! Listy slezu sa chuťovo podobajú listom Kapsičky, z ktorej tiež zvyknem variť. Toto jedlo si kľudne môžete pripraviť aj bez mäsa😊 Napríklad pridáte vajce, alebo tofu. Namiesto bulguru môžete dať ryžu. Môžete urobiť menej hustejšie, ale aj redšie jedlo, alebo polievku. Fantázii sa naozaj medze nekladú!!
-
7
Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube
❤dakujem. Každý si jedlo môže prispôsobiť svojej chuti a svojmu zvyku.
To, že je jedlý som sa naučila od svokry🙂 V Turecku na dedinách sa z nich varia takéto druhy jedál, je to ako zelenina. Kludne vyskúšaj, ešte vždy sa nájde vonku pekný zelený. Chutí velmi dobre, ako kapsička🙂 Vdaka za komentík.
Ano jedlá je celá rastlina🙂 Kludne vyskúšaj z nej variť aj podla fantázie. Vdaka za nahliadnutie.
❤❤ keď sa dá, tak prečo nevariť aj z byliniek?! Sú zdravé a vieš si ich nazbierať sama v prírode a zadarmo😅