Výborná mäkučká jednoduchá bábovka

cervotocka - fotkacervotocka, 23. októbra 2009

Som začínajúca gazdinka a už veľakrát som piekla bábovku, ale tento recept, ktorý mám od svokry je zaručene najlepší zo všetkých. Je veľmi jednoduchý a rýchly. Bábovka je po upečení, ale aj po ďalšie dni mäkučká a chutná.

12
porcií
20 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

5 ks
250 g
250 g
1 kus
1 dcl
1 dcl
1 kus
trošku

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Rozbijeme 5 vajec tak, aby sme oddelili žĺtka od bielok. Do bielok pridáme štipku soli a vyšľaháme sneh. V osobitnej miske potom vyšľaháme žĺtka s cukrom, vanilkovým aj práškovým, pridáme trošku rumu a mlieka. Všetko šľahám robotom. Je veľmi dôležité vyšľahať osobitne sneh, naozaj má bábovka inú chuť, lepšiu.

  2. 2

    Keď sú žĺtka s cukrom dobre vymiešané pridáme múku, do ktorej zamiešame kypriaci prášok a postupne olej, dobre premiešame. Nakoniec pridáme z bielkov vyšľahaný sneh a už len jemne premiešame metličkou (nie robotom) aby nám cesto zvláčnelo. Kto by chcel dvojfarebnú, bábovku do polovice cesta pridáme cez sitko preosiate kakao (2 čajové lyžičky)

  3. 3

    Bábovkovú formu vymastíme dobre maslom a vysypeme strúhankou. Pečieme pri 180 stupňoch, cca 45 minút. Aby sme zistili či je bábovka upečená aj vo vnútri, pichneme do nej špáratko a ked zostane suché, môžme ju vybrať. Nakoniec ju po vrchu posypeme práškovým cukrom alebo vanilkovým.

Diskusia k receptu

94 komentárov k receptu
Na bábovku mám niekoľko receptov, ale dnes som sa rozhodla vyskúšať tento. Je to naozaj výborná, jednoduchá mäkkučká bábovka. Krásne sa upiekla, krásne sa vyklopila, akurát určite nezistím, ako chutí na druhý, prípadne na ďaľšie dni. Polovicu som rovno zabalila dcére a z tej druhej už tiež veľa nezostáva. Ďakujem za skvelý recept.
Tento recept je naozaj super.Viackrat som uz robila babovka ale nebola som velmi spokojna s vysledkom ale s tym dnesnym som naozaj velmi spokojna.Urcite to bude moj oblubeny repect.dakujem velmi pekne
Naozaj dobrý recept, robila som v hrantiku, lebo som nevela, či mi z formy neutečie..... Mala som len 100g práškového cukru, tak som dovážila kryštálový krupicový výsledok výborný....
Dobry den.Dnes som sa rozhodla pre tuto babovku a akurat sa pečie.Pridala som tam nasekane orechy a nasekanu horku čokoladu.Ked pridu deti zo školy,tak tie ohodnotia :)))))).dakujem
makkulinka, az som sa bala, ked som ju vyberala, ze nieje dopecena..a navyse ani nemam babovkovu formu, ale formu na veniec, ktora je o cosi sirsia, a toto cesticko mi ju ako prve babovkove cele vyplnilo..
Mňam, naozaj vynikajúca -práve som ju vybrala a čakala či sa zvýši:))tiež mám kopu receptov na bábovku, no tieto suroviny su doma stále akurát som pridala trochu posekaných orechov.
aj ja som robila podla podobneho receptu, akurat bez rumu, a s kuskami horkej cokolady, hrozienkami a orechami a moj povodny zamer: priniest ochutnat kolegom do prace zlyhal .) ostalo nam ledva na ranajky, xixi
@cervotocka v akej rúre pečieš bábovku, v teplovzdušnej???
Včera som piekla bábovku podľa tvojho receptíku a všetkým naozaj chutila. :-) Ale na budúce ju budem piecť trošku kratšie, 45 minút sa mi zdalo veľa.
pečiem ju v takej staršej elektrickej rúre, preto možno tak dlhšie.. keď začne voňať, pichnem do nej špajdlu a keď sa na ňu nič neprilepí, tak je hotová :)
dakujem za vyborny recept. moj manzel ma velmi rad piskotove babovky, ale vzdy chcel radsej kupovynu z obchodu, vraj maju jemnejsie a maksie cesto. no a teraz, ked som upiekla babovku podla tohto receptu a navodu, uz babovky kupovat nebudeme :-) je vyborna
inak, ja som ju piekla dokonca hodinu, v silikonovej forme a v elektrickej rure s klasickym ohrevom. oplati sa zapnut teplovzdusny? bude to skor? dakujem za radu
Marienka44: mlieko pridávam do misky, kde predtým vyšľahám žĺtka s cukrom, je to aj napísané v postupe hneď v bode 1.. ;) Jankavaskova: som rada, že vám chutí, takéto cesto robievam aj do formičiek na muffiny alebo len tak ho vylejem na veľký plech, dám naň ovocie a posypem cukrom.. :)
Dnes som robila túto bábovku. Pozerala som veľa receptov na bábovky ale tento mal najviac kladných ohlasov. A pri tej príležitosti som vyskúšala novú silikonovú formu na bábovku. A teraz milé skúsenejšie gazdinky poradte my vymasťuje sa silikonová forma alebo nie? Používala som ju prvýkrát. JA sa som ju radšej trochu vymastila masťou a posypala strúhankou. Vyklopila sa dobre. Inak bábovku doporučujem urobiť je výborná.
včera som ju robila a fakt je dobrá, mäkučká a nadýchaná..ja som zopár kúskov,,vylepšila" a poliala teplou čokoládovou polevou a k tomu som dala kopček vanilkovej zmrzky:))
Presne tento recept pouzivam uz niekolko rokov,lepsia babovka neexistuje s jedinym rozdielom,ze namiesto 1 dcl mlieka pouzijem 1 dcl vlaznej vody a to pri slahani zltkov s cukrom pridavam po kvapkach, taktiez nalamem hrudky cokolady pre vnucata a pre manzela ked mam otvoreny marhulovy kompot tak nakrajam na kusocky a dam uz ked je vyliata vo forme tak na vrch,po vyklopeni je to naspodu a nie je taka sucha (ale nemusi to byt)))
výborná bábovka, akurát som ju dopiekla :-), nabudúce skúsim pridať aj čokoládu alebo hrozienka, ale aj takto je to super. Detom veľmi chutí. Ďakujem za recept
bábovka je veľmi vďačná, ja ju tiež robievam podľa svojho rcp, je to podobné s týmto, ale ja maslom vymastenú fomu vyložím celými (nepomletými) orechami, do výšky toľko koľko sa dá a do cesta dávam nasekanú čokoládu, pri pečení sa tak trošku roztopí a ešte pridám nahrobo nastrúhané 2 - 3 jablká je to vynikajúce, idem ju aj teraz urobiť, môj vnúčik chcel včera, ale nevyšiel mi čas tak bude dnes
jamalinka, teraz som si všimla tvoj príspevok, tie nastrúhané jablká to cesto veľmi nezvlhčia? aj ten nápad s orechami ma zaujal. predpokladám, že keď je to upečené a vyklopíš to, tak orechy ostanú na vrchu bábovky.
tak už je dopečená, ochutnaná. dala som aj nastrúhané jablká, aj nasekanú čokoládu. upiekla sa veľmi dobre, chuťove akurát. jablká to určite nepokazili. ďakujem za recept aj za jeho doplnenie.
Dopecena dnes rano o 01.00 ako prekvapenie na ranajky pre manzela. Moja prva babovka, krasne sa podarila, makkucka, vzdusna, vynikajuca. Polka uz je prec :). Pridala som len navyse trochu mandloveho a pomarancoveho extraktu kedze manzel nema rad hrozienka. Velke dakujem za uzasny recept :)
Ahojte mile gazdninky..ja som fakt ze uuuplna zaciatocnika a chcela by som spravit tuto babovku, asi pre mnohe z vas blba otazka:) ale chcela by som si overit toto: Keď sú žĺtka s cukrom dobre vymiešané pridáme múku, do ktorej zamiešame kypriaci prášok a postupne olej, dobre premiešame. Chapem to spravne, ze tu muku, ktoru spojim s kypriacim praskom a olejom pridavam potom do zltkov, ale tiez ROBOTOM??? hm..dakujem za odpoved a nesmejte sa :D:D
@dada87 najprv vyslahaj zltka s cukrom.... v dalsej miske si spoj muku s kypriacim praskom a to pridaj ku zltkom ...... potom uz len osobitne pridaj olej ... robotom neodporucam potom budes mat muku po celej kuchyni..... ale len s vareskou miesaj tak ako by si to prekladala len aby sa ti to vsetko spojilo
@dada87 chapes to spravne:-) do vymiesanych zltkov s cukrom,pridas rum,mlieko,potom muku pomiesanu s praskom do peciva.Ja davam olej nakoniec.Vsetko zapracujes ROBOTOM:-) Ale v robote to nerob:-DDD Dufam,ze sa vydari a keby aj nie nabuduce urcite ano:-) vela zdaru.
Tak jsem ji právě dopekla,potřebovala jsem spotřebovat vajíčka a tento recept se mi hodil. Zapomněla jsem tam přidat nachystaný olej, nevadí, i tak je jak peříčko, dávám si do oblíbených.
Fantasticka babovka!!!! Kedze som mala v chladnicke cerstve cernice pridala som ich do babovky.Je uzasne jemna a vlacna a stale sa podari ;) moj syncek ju miluje.Dakujem za receptik. Ukladam si ♡

Namiesto kakaa som pouzila iba Granko,kedze som nemala doma a je este lepsia pre deturence
mňam mňam mňam...je skveláááá...už sa teším,čo povie dcerka,ked vstane...odteraz budem robiť len túto bábovku....je rýchlo hotová a veľmi chutná...ďakujem za recept.... :-)))
Tento recept používam úspešne už roky, no dnes budem mať "premiéru" - prvýkrát bude zo silikónovej formy. Trochu mám rešpekt pred jej vyklopením, pretože mojej dcére (z kvalitnej silikónovej formy) ledva vypadla a kakaová časť ostala prilepená. Aké máte skúsenosti, milé kolegyne- stačí klasicky vymastiť a vysypať strúhankou? Na obyčajnú formu som mala osvedčený spôsob - mokrú utierku a po chvíli krásne celá vypadla. Ďakujem za rady skúsenejších :)
ahoj @bubenka
silikonove formy som vymazala len prvy raz,potom uz nie a nevysypala som ani raz
finta spociva v tom, ze upeceny kolac ci babovku nechas vo forme vychladnut minimalne tak, ze vies chytit do holej ruky, (ak nevydrzis do studena) ,az potom vyklopis
nech sa dari :-)
Ahoj, smejkad :), ďakujem za rýchlu radu. Plánovala som to tak urobiť, pretože nechávam aspoň mierne vychladnúť aj iné druhy pokrmov vo formách (haruľa , rožková plnka ku kurčaťu, ryžový nákyp...) a vždy ľahko vypadnú. Tak mi drž palce :) Pekný dník :)
Babovka je vyborna :)) robila som ju prvy krat a vybrala som si tvoj recept na zaklade skvelych komentarov a ja sa iba pridavam lebo je naozaj vynikajuca, receptik ukladam a iny ani skusat nebudem :)) krasna, nadychana, super, max.spokojnost :))
Ahojte, dnes skúšam túto bábovku a zarazilo ma množstvo cesta, resp. nikde v recepte sa nepíše do akej veľkej bábovkovej formy je toto množstvo cesta dobré? Ja som použila silikonovú formu 23x10 cm a tuším je na toto cesto tá forma malá lebo cesta po vyliatí som mala plnú formu, či má to tak byť? Do akej veľkej formy ste ju dávali vy? Prosím rozmer. Snáď mi s tej formy neutečie :( :( Som zvedavá na výsledok, bábovku pečiem prvý krát v živote. Držte palčeky.
Mnam mnam vas recept je fantasticky....uz ju prave testujeme , piekla som ju pred hodinou v autobuse bola uzasne vona no máme male posedenie s priatelmi a rozlucku kamoska leti na dlhsi cas do USA. Vas receptik si hned ukladam. Ďakujeme
ja tuto pekavam uz dost dlho, naozaj je najlepsia a ak sa nahodou zvysi tak aj na treti den je stale makkulinka. posledne som piekla na chatu, do tretinky roztopila horku cokoladu, do tretinky dala orechy a zvysok nechala biely, vynikajuca, stavnata, uz iba kakao k tomu a som vybavena :-)
Táto bábovka patrí medzi naše najobľúbenejšie... pridávam do nej ešte na malé kúsky nakrájané jablká, aby bola šťavnatá...

Pridaj komentár k receptu: