Bábovka

luciku - fotkaluciku, 31. júla 2011
Bábovka
Foto: luciku

Toto je najlepšia bábovka akú som urobila je mäkučká, jemná a vláčna.

17
porcií
45 minút
na 180 °C

Suroviny

5 ks
250 g
250 g
1 ks
100 ml
100 ml
1 ks
2 PL
2 PL




Postup

  1. 1

    Oddelíme žĺtka od bielkov. V osobitnej miske vyšľaháme žĺtka s vanilkovým a práškovým cukrom a pridáme mlieko a rum. Keď sú žĺtky dobre vymiešané pridáme múku do ktorej zamiešame kypriaci prášok, pridáme aj olej a dobre vymiešame.

  2. 2

    Do bielkov pridáme štipku soli a vyšľaháme sneh, ktorý postupne pridávame do cesta a ručne metličkou ho dobre premiešame aby cesto zvláčnelo. Ďalej oddelíme polovicu cesta do ktorej pridáme preosiate kakao.

  3. 3

    Bábovkovú formu vymastíme a vysypeme polohrubou múkou. Obidve polovice cesta vylejeme do formy a dáme piecť na 180 stupňov cca 45 minút. Pri pečení do bábovky pichneme špáradlo ak ostane suché, bábovka je upečená.

Diskusia k receptu

hubata
áno, podarila sa ti, aj pekne sa ti kaková časť rozliala (nemám ju niekedy pravidelne rozliatu a je to u bábovky vážna vec).
1x luclup
akeber
pekná bábovka bodla by mi teraz ku kávičke...:D
marienka44
@Luciku , aka zvlastna forma na babovku. Ja mam klasicku, starodavnu. Ten recept sa mi pozdava, taky podobny mam na bublaninu , ale s vodou, nie mliekom. :-)
zmmm
marienka44 aj ja mám takú formu, je to z formy na tortu, len sa vymieňajú spodky, rovný na tortu a druhý na bábovku, ja to mám po mamine
orchidea
Ja mám tiež klasickú a aj takúto formu, tak ako píše @zmmm je to z formy na tortu, rada pečiem v obidvoch, táto bábovka je taká nižšia a v klasickej forme na bábovku je vysoká, ale podarila sa ti.
cica2
@luciku , vyskúšala som tvoj supér receptík na bábovku, je naozaj výborná!!! Len rum som kvôli malej nedávala....a dávam aj foto aby si videla že sme museli mať rovnaký postup pri vlievaní tej kakaovej časti do tej bledej, lebo teraz pozerám že to máme skoro rovnaké :))))....no, teším sa že sa aj mne tak vydarila a že pochutila aj návšteve ku kávičke:D

cica2
@luciku , ináč aj tie tvoje taniere sa mi velmi páčia, majú pekný tvar a dizajn
zemiakova
Je fantastická akurát ju idem upiecť vnukom už ju mám v mojej kuchárskej knihe ,má úspech
soleile
Ďakujem za recept. Dnes som bábovku upiekla a je skvelá, vláčna,nadýchaná...mňam :)
monnie
Prave som ju dopiekla....vsetko som slahala rucne a takto krasne nadychanu a vlacnu babovku sa mi podarilo urobit prvy krat! :))))) Dakujem za recept.
salinka
Manzel ma chcel prekvapit, vyhliadol si v mojej varecharskej kucharskej knizke tento recept a upiekol babovku. Bola naozaj fantasticka, asi som lepsiu ani nejedla. Povedal, ze tak chuti, lebo bola pecena z lasky. V kazdom pripade odporucam tento recept.
storm99
Som asi prvy chlap co sem dava komentaar..:D...ja som dal aj hrozienka..ale viete mi povedat, resp. poradit preco mi pukla pri peceni??...taky hrb sa spravil..inak chutnaaa..;)
siskam
Idem ju dnes robiť ku mame. Kúpila novú formu a že či nemám nejaký dobrý recept. Skúsim Tvoju, vyzerá veľmi lákavo.
andyka2409
Dnes som vyskušala tvôj recept... a musím povedať že tvôj receptík je ozaj skvelý, velmi sa mi vydarila ... Ďakujem.... :-)
berenicenka
tak nič, 45 minút je veľa a spľasľa mi, nuž veď nevadí, vyskúšame nabudúce:-)))
zajo33
úplne že super....ledva vychladla a už jej nebolo :-)
frona
Výborná bábovečka. Dnes ju robila moja dcéra. Chcela som vložiť obrázok,aká bola, ale vôbec sa mi to nedarí, Ako si to robila @cica2 ?



mcvpn
toto je najlepšia bábovka, akú som jedol :)
sailero
je vyborna :) LEN TUTO PECIEM a skusili sme DNES verziu bez rumu, lebo Drahy bude soferovat..... prave peciem ku kavicke. MNAM
ninuska
Skusala som dnes,no skutocne vynikajuca,perfektný receptík, babovecka nadherna,uplne vyskocila z formy ako lopticka, nemala som rum, supla som trochu vajecneho konaku. Vonala cela kuchyna. Dakujem za receptik.
lucek82
Tato babovecka je ta najlepsia aku som kedy robila! skutocne velmi vydareny recept a vrelo odporucam! Nabuduce pridam trochu hrozienok a orechov. namiesto rumu som dala vanilkovu prichut, ale to vobec nevadilo. vynikajuca! dakujem!
jano46
výborný recept, už som piekol neraz, každému chutila


cicul
je vyborna robila som ju nedavno sice v remoske a mala tvar ako kurpus na tortu ale super bola :)
bublaninka
Dobrý deň, ďakujem za veľmi dobre vyzerajúci receptík, určite hneď ako budem mať čas, vyskúšam ! :)
Bábovečka vyzerá krásne. Už som predtým skúšala jeden recept- jednoduchší- ale nevydarila sa. Preto tomuto o to viac dôverujem a verím, že sa vydarí. Nie som ešte veľmi skúsená v pečení koláčov, ale už ich mám pár za sebou :) Chcela by som sa veľmi pekne opýtať. Vlievanie polovice kakaového cesta, stačí naliať na to " biele" alebo na to treba nejakú špeciálnu techniku? Ďakujem !!!! :)
gabriele
dnes som ju vyskusala, dala som menej cukru o 50 g, aj tak je na moj vkus velmi sladka...inac dobra
milathekiller
Dnes som prisla na to, ze babovka sa asi fakt neda pokazit ;) chcela som ju piect podla tvojho receptu, ale zle som si ho precitala a dala 250 ml mlieka v prvom kroku namiesto tvojich 100. Myslela som, ze to nejak zachranim ked pridam o cosi viac cukru a muky (nie vajicok, lebo spm mala doma presne 5) a menej oleja.. Tak som prisypala este trosku cukru a zistila som, ze muky mam presne 250g a ani o deko viac :D tak som len cvkla trochu oleja a pokracovala som ako keby som nedala o deci a pol viacej mlieka :D vyskedok je fantasticky! Presne ako tvoja fotka :D
jaruska008
Ahoj, chcela by som urobit babovku podla tohto receptu, len nevem, aku velkost ma mat babovkova forma, aby sa mi to podarilo na prvykrat ;) dakujem xx
martab
Pred chvilkou som vybrala babovku z rury. Uz som ju aj ochutnala - je FANTASTICKA!!! Len ta moja je "mramorova". Tvoja sa mi viac paci. Akym spôsobom si cesto liala do formy? Davam 5*
misinkaz
chutna babovka chutila celej rodine chuti celej rodine a bude chutit celej rodina fffffffffff
lusinkab
Tato je proste najlepsia babovka aku som jedla.Uplne lahucka a cela kuchyna krasne vonia ked sa pecie v rure :-) .Robila som ju nespocetne vela krat a vysledok stale dokonala a nadychana babovka.Vdaka za super recept :-)
elenamm
Naozaj je to ta najlepsia babovka, aku som kedy piekla. Vrele odporucam!
rosemari
1x som robila a tento recept nesklamal vynikajúci receptik
vareska321
výborný recept, robila som ju viac krát, naposledy ale z polovičnej dávky a pridala som viac cukru a trochu viac mlieka, a bola perfektná
sara50
Môj večný problém s bábovkou je ten, že sa mi niekedy vyklopí pekne a niekedy sa úplne rozpadne. V čom je problém? Čím mažete a vysýpate formu? a vyklápate hneď alebo po nejakom čase? Poraďte mi prosím podrobnejší postup.
kacenka89
@Sara50 (24.4.2016 16:06)

Ja mám silikónovú formu a znej sa mi bábovka vyklopí jednoducho bez akéhokoľvek potierania a ešte za horúca. :*
renulienka
Dnes sa mi fakt nechcelo nič piect, priatel sa ,,hecol,, a spravil babovku podla Teba, bola naozaj chutná ;-)
kaja38
Robím túto bábovku podľa teba už vyše roka a stále má úspech u každého :) Miesto kakaa dávam nutellu a je tiež super!
eria255
táto babovka dnes dostane šancu ;-) ,ale skúsim dať čokoládu ako pani majuska328k :-)
finczi
Výborná. V mojej rúre bude dosť 40 minút.


arona
dala som cesto do jenskej bábovkovej formy, ale zdala sa mi menšia na toľko cesta, tak som súčasne piekla aj v nádobe srnčí chrbát a mala som 2 super zákusky
cizmy
Ďakujem za výborný a jednoduchý recept. Pred ním bábovka u nás končila, raz menej, inokedy viac, presušená alebo nedopečená. Teraz už do príprav vždy zapojím aj mladšiu sestru, keďže je to jej najobľúbenejší "suchý" koláč :)
kucharka
Bábovka sa podarila, je úplne super. Výborná. Akurát si dávam po raňajkách….
Včera mala celá rodina dobrý olovrant, ďakujem za recept.


gretka70
Toto je najlepšia bábovka,takýto recept mám už viac ako 50 rokov od mojej kamarátky Mariky z výšky.Vždy nám ju nosila na intrák,chýbal tam len rum.So šľahačkou aj bez nej je výborná.Ja ju teraz pečiem vnúčatám.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia