Vanilkový dezert
Vanilkový dezert

Vtáčie mlieko

Michal Prokop
šéfcukrár a majiteľ Suncafé, Bratislava-Petržalka, 16. marca 2021
Vtáčie mlieko
Foto: Pravda - Ivan Majerský
6
porcií
30 minút
príprava

Suroviny

500 ml (35 alebo 33 %)
100 g
1/2 ks
100 g
Na sneh:
175 g
200 g
štipka




Postup

  1. 1

    Vanilková omáčka: Smotanu s cukrom a zrniečkami z vanilkového struku privedieme k varu, prelejeme do misky so žĺtkami, premiešame a znova za stáleho miešania varíme na slabom ohni do zhustnutia. Potom nalejeme do väčšej nádoby alebo do menších misiek.

  2. 2

    Vo vysokom hrnci zohrejeme vodu so štipkou soli. Bielky, do ktorých postupne pridávame cukor, vyšľaháme dotuha.

  3. 3

    Do naberačky postupne striekame sneh z bielkov z cukrárskeho vrecka. Kôpky snehu z naberačky opatrne vkladáme do horúcej vody a varíme z jednej strany 2 minúty, obrátime a varíme ešte minútu z druhej strany. Vyberieme, osušíme. (Môžeme ich aj zamraziť.) Potom ich položíme na teplú alebo studenú vanilkovú omáčku. Podľa chuti môžeme ozdobiť malinovou omáčkou (coulis).

  4. 4

    Jednoduchšia verzia je, že zo snehu vykrajujeme lyžicou veľké halušky, dávame do vody a ďalší postup je ten istý.

Diskusia k receptu

evanaaa
Takto som ešte nevidela robiť vtáčie mlieko, ak robím, tak klasicky - začnem tým, že si z vyšľahaných bielkov povarím halušky priamo v mlieku a nie vo vode.....a potom pokračujem.....
motyka
@evanaaa - ja to robím tak isto ako ty. Myslím, že varenie bielkov v mlieku je oveľa lepšie ako vo vode. A rozmýšľam prečo vo vode ?
evanaaa
@motyka , šéfkuchár predsa nebude robiť niečo známe ako ostatní, tam musí byť nejaký rozdiel.....nestačí rozhabarkovať žĺtky v mlieku, ale preliať ich do vriacej smotany....a všetko vážiť, presne - žĺtky aj bielky, inak sa to nepodarí.....a ešte komplikovane, potrebuješ k tomu aj cukrárske vrecko a naberačku. Možno sú halušky vo vode varené lepšie ako v mlieku. Asi ho mama nenaučila.....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia