Vanilkový dezert

Vtáčie mlieko

Autor receptu: redakcia

6
porcií
30 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Vanilková omáčka: Smotanu s cukrom a zrniečkami z vanilkového struku privedieme k varu, prelejeme do misky so žĺtkami, premiešame a znova za stáleho miešania varíme na slabom ohni do zhustnutia. Potom nalejeme do väčšej nádoby alebo do menších misiek.
  2. Vo vysokom hrnci zohrejeme vodu so štipkou soli. Bielky, do ktorých postupne pridávame cukor, vyšľaháme dotuha.
  3. Do naberačky postupne striekame sneh z bielkov z cukrárskeho vrecka. Kôpky snehu z naberačky opatrne vkladáme do horúcej vody a varíme z jednej strany 2 minúty, obrátime a varíme ešte minútu z druhej strany. Vyberieme, osušíme. (Môžeme ich aj zamraziť.) Potom ich položíme na teplú alebo studenú vanilkovú omáčku. Podľa chuti môžeme ozdobiť malinovou omáčkou (coulis).
  4. Jednoduchšia verzia je, že zo snehu vykrajujeme lyžicou veľké halušky, dávame do vody a ďalší postup je ten istý.