Foto: dzejsik
Raz ma mamkina kamarátka Aka zastavila, že upiekla fajný koláč ... reku nech idem ochutnať. Čo vám poviem, neklamala! A tak som ho pre Zobraziť celý popisRaz ma mamkina kamarátka Aka zastavila, že upiekla fajný koláč ... reku nech idem ochutnať. Čo vám poviem, neklamala! A tak som ho pre vás pretvorila na veľký plech a dúfam, že keď nabehne jabĺčková sezóna (alebo aj skôr) pochutíte si na ňom tiež. :)
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Krehké cesto:: | |
400 g |
|
160 - 200 g |
|
1 ks |
|
2 ks |
|
250 g (Hera) |
|
Plnka: | |
500 g |
|
250 g |
|
1 ks |
|
3 ks |
|
5 ks |
|
70 - 100 g |
|
1 ks |
|
2 - 3 kg |
|
Posýpka: | |
100 g |
|
60 g |
|
80 g |
|
Postup
-
1
Na cesto zmiesime všetky suroviny a dáme na chvíľu odpočinúť do chladu. Potom ho vyvaľkáme na vymastený a vysypaný plech (môj 27*37 cm).
-
2
Tvaroh zmiešame so smotanou, žĺtkami, cukrom a Zlatým klasom. Nakoniec vmiešame sneh z 5 bielkov (2 ostali z cesta, 3 z krému).
-
3
A pustíme sa čistiť jablká ... :)
-
4
... ktoré potom nakrájame na tenké plátky (tých by mohlo byť min. 2 kg).
-
5
Plátky odporúčam krájať do veľkej nádoby, pretože následne ich treba opatrne premiešať s tvarohovou zmesou. Takto pripravené ich navrstvíme na vyvaľkané cesto.
-
6
Pripravíme si posýpku a posypeme ňou koláč. Posýpku pokojne spravte ako ste zvyknutí. :)
-
7
Dozlatista upečenie pri 180°, vychladíme, pokrájame a hurá potešiť chuťové poháriky! :)
-
8
Na záver jedna rada ... množstvo cukru som uvádzala od-do. Zvoľte si ho podľa sladkosti jabĺk, ak sú kyslejšie treba viac, ale ak sú ako medík, koláč by sa mohol zdať príkry.
@Kukulienka71 veľa plnky, čo najmenej cesta, vtedy je to u mňa tip top :)
@Martamm tak tak, vďaka plnke je svieži a šťavnatý :)
to znie dobre, isto ho to len vylepší ;)