Vrstvený jablkový koláč (fotorecept)
Autor receptu: dzejsik
Raz ma mamkina kamarátka Aka zastavila, že upiekla fajný koláč ... reku nech idem
ochutnať. Čo vám poviem, neklamala! A tak som ho pre vás pretvorila na veľký plech a
dúfam, že keď nabehne jabĺčková sezóna (alebo aj skôr) pochutíte si na ňom tiež. :)
35-40 porcií |
60 minút príprava |
40-50 minút na 180 °C |
Postup
- Na cesto zmiesime všetky suroviny a dáme na chvíľu odpočinúť do chladu. Potom ho vyvaľkáme na vymastený a vysypaný plech (môj 27*37 cm).
- Tvaroh zmiešame so smotanou, žĺtkami, cukrom a Zlatým klasom. Nakoniec vmiešame sneh z 5 bielkov (2 ostali z cesta, 3 z krému).
- A pustíme sa čistiť jablká ... :)
- ... ktoré potom nakrájame na tenké plátky (tých by mohlo byť min. 2 kg).
- Plátky odporúčam krájať do veľkej nádoby, pretože následne ich treba opatrne premiešať s tvarohovou zmesou. Takto pripravené ich navrstvíme na vyvaľkané cesto.
- Pripravíme si posýpku a posypeme ňou koláč. Posýpku pokojne spravte ako ste zvyknutí. :)
- Dozlatista upečenie pri 180°, vychladíme, pokrájame a hurá potešiť chuťové poháriky! :)
- Na záver jedna rada ... množstvo cukru som uvádzala od-do. Zvoľte si ho podľa sladkosti jabĺk, ak sú kyslejšie treba viac, ale ak sú ako medík, koláč by sa mohol zdať príkry.