Vrstvený jablkový koláč (fotorecept)

Autor receptu: dzejsik

Raz ma mamkina kamarátka Aka zastavila, že upiekla fajný koláč ... reku nech idem ochutnať. Čo vám poviem, neklamala! A tak som ho pre vás pretvorila na veľký plech a dúfam, že keď nabehne jabĺčková sezóna (alebo aj skôr) pochutíte si na ňom tiež. :)

35-40
porcií
60 minút
príprava
40-50 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Na cesto zmiesime všetky suroviny a dáme na chvíľu odpočinúť do chladu. Potom ho vyvaľkáme na vymastený a vysypaný plech (môj 27*37 cm).
  2. Tvaroh zmiešame so smotanou, žĺtkami, cukrom a Zlatým klasom. Nakoniec vmiešame sneh z 5 bielkov (2 ostali z cesta, 3 z krému).
  3. A pustíme sa čistiť jablká ... :)
  4. ... ktoré potom nakrájame na tenké plátky (tých by mohlo byť min. 2 kg).
  5. Plátky odporúčam krájať do veľkej nádoby, pretože následne ich treba opatrne premiešať s tvarohovou zmesou. Takto pripravené ich navrstvíme na vyvaľkané cesto.
  6. Pripravíme si posýpku a posypeme ňou koláč. Posýpku pokojne spravte ako ste zvyknutí. :)
  7. Dozlatista upečenie pri 180°, vychladíme, pokrájame a hurá potešiť chuťové poháriky! :)
  8. Na záver jedna rada ... množstvo cukru som uvádzala od-do. Zvoľte si ho podľa sladkosti jabĺk, ak sú kyslejšie treba viac, ale ak sú ako medík, koláč by sa mohol zdať príkry.