Voňavá zemiaková polievka s plejádou húb fotorecept
Foto: sracz
Kto má rád vôňu slovenských hôr, lúk a strání, tak ako my, určite si pri tomto našom domácom rcp príde na svoje. Dúfam, že Zobraziť celý popisKto má rád vôňu slovenských hôr, lúk a strání, tak ako my, určite si pri tomto našom domácom rcp príde na svoje. Dúfam, že aj nastupujúce generácie vychádzajú z poznaní chutí a vôní domácich špecialít, tak ako my, tu ďaleko od „rodnej hrudy“. Nezabudnite si vypýtať a starostlivo napísať jednotlivé rcp z domácej pokladnice, inak budete v „rokoch“„surfovať“ v pamäti, čo sadá využiť v letných horúčavách, či naopak, v zimných treskúcich mrazoch! … a podľa možností si nasušte zmes húb a hríby zvlášť!
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
4-6 ks |
|
3-4 ks |
|
3 PL |
|
3 PL |
|
1 PL |
|
3-4 PL |
|
1 zväzok čerstvo posekaná |
|
1 vetvička |
|
200 g |
|
400 g (portobellini) |
|
25 g |
|
25 g |
|
podľa potreby g |
|
1-1,5 PL |
|
1 PL |
|
1 ČL (borievka) čerstvo mletý |
|
2-3 strúčiky |
|
1-2 ks |
|
|
Postup
-
1
… Martin k nám tohoto roku „pricválal“ na bielom koni, od tohoto dňa sa teploty pohybovali (a pohybujú) od + 32 ÷ - 2 °F / 0 ÷ - 18, 8 °C a v piatok, zhodou okolností 13., opäť nasnežilo, takže moje vlastnoručne vysadené strieborné jedličky teraz, v bielej snehovej „hodvábnej perinke“, vyzerajú takto
-
2
a toto všetko som potreboval, aby som navaril „štartovací a zahrievací“ variant našej zemiakovej polievky s hubami; karfioly v pozadí si, prosím, nevšímajte, sú pripravené na inú príležitosť – mimochodom boli za výpredajnú cenu, tak uznajte, že som ich musel kúpiť); sušené huby som cez noc nechal namočené v teplej vode
-
3
do hrnca s vodou som vložil očistené na kocky pokrájané zemiaky, spolu s kúskami stonkového zeleru a nechal zovrieť
-
4
pripravil som si svetlú „zápražku“ ( 3 PL slnečnicového oleja a 3 PL hladkej múky) a cez sitko som ju primiešal do variacej sa vody so stonkami zeleru a zemiakmi
-
5
hneď na to som pridal koreniny (mletá červená sladká paprika kopcovitá PL, soľ 2 PL {kto chce nahradí ju vegetou, ja som dal ½ / ½}, „oriešok“ čerstvo nastrúhaného ďumbiera 1 PL), premiešal a nechal ďalej variť
-
6
medzitým som pečiarku ovčiu (portobellini) pokrájal na ⅛, hlivu ustricovú „potrhal“ na menšie kúsky
-
7
pomlel KL guličiek jalovca/borievky a očistil 3 strúčiky cesnaku
-
8
pokrájané huby, aj s namočenými spolu s voňavou vodou, som vložil do variaceho sa základu budúcej polievky, pridal čerstvo pomletý jalovec a pretlačený cesnak; premiešal a nechal ďalej variť
-
9
pokrájal som prostrednú časť („srdiečko“) stonkového zeleru aj s lístkami a potom
-
10
som ňom obohatil „symfóniu“ vôní a chutí v hrnci
-
11
priložil halúzku sušiaceho sa ligurčeka
-
12
pokrájal som „kytičku“ čerstvej petržlenovej vňate (zemiak v pozadí je pripravený ma postrúhanie; použijem ho na zahustenie)
-
13
polievku som ešte viac zahustil postrúhaným zemiakom, pridal poprepichovanú suchú feferónku a dovaril
-
14
na záver som do nej vmiešal aj pokrájanú petržlenovú vňať a „orech“ čerstvého masla
-
15
no a na tanieri potom „rozvoniavala“ takto; pri obede sme ju „zajedali“, podľa zvyku z detstva, „burkovčiakom“ domáceho chlebíka, ale super chutila aj na raňajky a krásne zohrievala naše „prebúdzuajúce sa brušká“!
z tepla izby ti závidím tie strieborné jedličky hodvábnou perinkou zahádzané...pre oko krása..aj k nám čo nevidieť príde biely sneh...zatiaľ kdesi hore si plní perinbabka svoj pre nás mech...
dobrú želám do žitia chuť...:-)
s láskou napísaný recept ako vždy od teba :-)))))
5*
Pravdu rečieš, @izabella929 priateľka milá, skutočme to bola paráda, aj keď tie hríby boli iba jedny, sušené dubové (boletus recitulatus), ostatné to boli „iba“ huby. Práve kombinácia čerstvých húb so sušenými vytvorila tú finálnu vynikajúcu lahodnú polievku! Ďakujem za Tvoj obdiv, čo dušu hladká!
Teším sa na Tvoje varenie, milá @manya a hlavne na „výsledok“! Ďakujem za „nákuk“ a nezabudni, prosím, dať vedieť, ako u Vás chutilo!
Srdečne pozdravujem, barda (?bardku?, ?bardkyňu?) Púchova, aj ja, Šrác Ferry, „práča“ Jána Žižku z Trocnova! Chute spájajú srdcia blízke, na diaľke nezáleží, dobre sa mávaj a neboj, aj u Vás nasneží! Ďakujem Ti, @radost milá za komentík i za prianie žitia chuti! Ty nielen slovo dobre máš a znáš, ale aj dušu, čo priateľa nezradí a v núdzi neopustí!
Ďakujem Ti, milá @pusta za úžasné hodnotenie! Priznávam, potešilo ma a naviac rád ho príjmem od znalkyne varešky, Tvojho kalibra!
Pozdrav milerád opätujem, milá @goe a želám Ti veľký úspech pri jej varení aj vo Vašom ctenom rodinnom kruhu!
S chuťou do „roboty“ @majlus milá, určite si pochutíš! Zápražku kľudne vynechaj, veď práce o to ide, ako sa u nás na „šaľenim vichodze zvikňe hutoric = každá chižka, inakša vareška“, alebo „aj tak še dá i tak še dá“!